home 2024. szeptember 27., Adalbert napja
Online előfizetés
Új bútorok a Dr. Rehák László Kollégium lakótereiben
Kartali Róbert
2024.09.27.
LXXIX. évf. 40. szám
Új bútorok a Dr. Rehák László Kollégium lakótereiben

Új bútorokkal tették kényelmesebbé a szabadkai Dr. Rehák László Kollégium lakóinak mindennapjait, miután 2023-ban a Bethlen Gábor Alap Gondoskodó Nemzet Programja keretében 1,5 millió forintot nyert az intézmény. A támogatás révén a nyár folyamán lecserélték a régi bútorokat, így az egyetemisták megújult környezetben kezdhetik az új tanévet.

Dr. Rehák László egyetemi tanár, a Magyar Szó egykori főszerkesztője, a Forum Könyvkiadó alapító igazgatója és a Létünk folyóirat elindítója 1994-ben hunyt el. Végakaratának megfelelően 1996 óta egykori szabadkai családi házában egyetemi kollégium működik, mely jelenleg 18 magyar hallgatónak ad otthont.

— A Bethlen Gábor Alap Gondoskodó Nemzet Programja keretében a kollégium 1,5 millió forint támogatásban részesült, ennek köszönhetően az intézmény egy kombinált tűzhelyet vásárolt, valamint a kollégium bútorainak nagy részét is lecserélhette, mivel azok többsége még az alapítók idejéből származott — nyilatkozata lapunknak az intézmény legújabb beruházásáról Cékó Krisztina. A Dr. Rehák László Alap Igazgatóbizottságának elnöke elmondta, az új bútorok közül némelyeket közös használatra szántak, de minden szobába jutott egy-két új ruhásszekrény, polcok, illetve megvásároltak egy cipőtárolós előszobaszekrényt, valamint egy ülőgarnitúra is került a kollégium közös helyiségébe. Az intézményben megvalósuló fejlesztések többsége ehhez hasonló sikeres pályázatok révén jön létre, ezért a támogatásból egy laptopot is beszereztek, mely megkönnyíti a további pályázást, illetve az elszámolást.

— A kollégium működési költségeinek és a rezsinek a nagy részét Szabadka Város Önkormányzata fedezi, a költségek emelkedése miatt azonban ez már nem elegendő. A hiányzó összeget a bentlakók által fizetett díjból pótoljuk, és amikor lehetőség nyílik rá, különféle támogatásokra pályázunk. Minden évben sikerül kisebb összeget nyerni a Magyar Nemzeti Tanácstól, és pályáztunk a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárságnál is, de ezek szintén kisebb összegek voltak. Nagy meglepetés ért bennünket, hogy egy szabadkai származású úriember, Takács Gábor a végrendeletében egy jelentős összeget hagyott ránk, melyből a közeljövőben jelentősebb beruházást tervezünk.

A kollégiumnak jelenleg 18 lakója van: 8 lány és 10 fiú, akik Vajdaság különböző részeiről érkeztek. Az idén 5 új diák csatlakozott, egyebek között Székelykevéről, Adáról és Temerinből.

— Minden évben pályázatot írunk ki a megüresedett helyekre, melyet a kollégium honlapján hirdetünk meg. A jelentkezők kiválasztásakor figyelembe vesszük a lakóhelyük távolságát, anyagi helyzetüket és tanulmányi előéletüket annak érdekében, hogy a diákok be is fejezzék tanulmányaikat. Az egyszer felvett hallgatókat nem zárjuk ki egyetlen év megismétlése miatt, de folyamatosan figyeljük a tanulmányi eredményeiket és azt, hogy beiratkoztak-e a következő tanévre.

A kollégium 1960-as években létesült épületét az utóbbi években a lehetőségekhez mérten folyamatosan karbantartják. A külső szigetelést és a tetőt többször javították, a belső falakat újrafestették. Korábban a Bíró Alapítvánnyal közös pályázat révén új konyhabútort szereztek be, tavaly pedig a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával egy mosogatógéppel és egy multifunkciós nyomtatóval gazdagodott az intézmény.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..