home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Új beruházások az egészségügy területén csaknem 2 milliárd dinár értékben
2023.04.06.
LXXVIII. évf. 14. szám
Új beruházások az egészségügy területén csaknem 2 milliárd dinár értékben

A Tartományi Kormány az egészségügyi titkárság által csaknem 2 milliárd dinárt különített el Vajdaság Autonóm Tartomány 70 egészségügyi intézménye építésének, fenntartásának és felszerelésének finanszírozására és társfinanszírozására — hangsúlyozta Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke a szerződések átadásakor az intézmények képviselőinek.

2016 óta a tartományi kormány prioritásai közé tartozik az egészségügyi intézményekben történő beruházások folytatása.

— Ezt igazolja, hogy az eltelt csaknem hét év alatt több mint 21,8 milliárd dinárt különítettek el a tartományi költségvetésből infrastrukturális munkálatokra, valamint orvosi és nem egészségügyi eszközök beszerzésére — emelte ki Mirović, és hozzátette, a kormány az intézetek, kórházak és egészségügyi központok adminisztrációjával együtt azon munkálkodott, hogy jobb feltételeket teremtsen az alkalmazottak munkájához és a betegek kezeléséhez.

Összesen 371,7 millió dinárt irányítottak át a Vajdasági Egyetemi Klinikai Központba, a többi közt egy prémiumkategóriás ultrahanggép vásárlására, a Radiológiai Központ mágnesesrezonancia-rendszerének szoftver- és hardverfrissítésére, két digitális röntgenkészülékre, melyek lehetővé teszik a legpontosabb diagnosztikát, valamint két mentőautó beszerzésére.

A Vajdasági Gyermek- és Ifjúsági Egészségügyi Intézet — Gyermekkórház összesen csaknem 87 millió dinár értékben vásárolhatott 10 új inkubátort, 15 betegmonitort, 2 újszülött-lélegeztetőgépet, 1 speciális járművet újszülöttek szállítására és egyéb eszközöket.

A Kamenicán található Vajdasági Tüdőbetegek Intézete az új orvosi berendezések mellett a mikroorganizmusok gyors és megbízható azonosítására szolgáló automatizált rendszert, valamint az újvidéki tüdőbetegek rendelője egy részének adaptálásához szükséges forrásokhoz jut. Az intézetnek átadott szerződés összértéke 118,9 millió dinár.

50,75 millió dinárt folyósítanak a Vajdasági Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetének a legmodernebb monitorrendszerek, valamint egyéb korszerű berendezések beszerzésére.

A Vajdasági Onkológiai Intézet számára összesen 39,17 millió dinárt hagytak jóvá gyógyászati ​​eszközök beszerzésére.

9 általános kórháznak, 9 speciális kórháznak és 6 intézménynek összesen több mint 1,4 milliárd dinárt különítettek el digitális mammográfiára, ultrahangos gépekre, laparoszkópos és gasztroszkópos gépekre, patológiai berendezésekre, valamint a betegek diagnosztizálásához és kezeléséhez szükséges egyéb orvosi és nem orvosi berendezésekre.

Az elnök egyebek között bejelentette a törökkanizsai Pszichiátriai Betegségek Kórházában folyó munkálatokat is.

Ezen a pályázaton összesen 495,5 millió dinár összegű támogatásban részesült 41 egészségügyi központ is, mammográfiai, ultrahang-, röntgen- és EKG-készülékek, Doppler-gépek, mentőautók és dialízises betegek szállítására szolgáló járművek beszerzésére, fogászati ​​és szemészeti osztályok felszerelésére.  

Mirović emlékeztetett arra, hogy a tartományi kormány a korábbi években összesen 104 mentőautó és a dialízises betegek szállítására szolgáló jármű vásárlását tette lehetővé, ezen a pályázaton pedig további 16 járműre különítettek el forrást.

A pályázat alapján 20 egészségügyi intézmény kapott mammográfiai berendezést. A Tartományi Kormány programjának keretében immár negyedik éve járja két mobil mammográfiai berendezés a vajdasági önkormányzatokat, és így a kisebb településeken élő nők számára is lehetővé válik a vizsgálat.

Ebből az alkalomból az elnök arra is emlékeztetett, hogy a kamenicai komplexumban folyamatban van a Kamenica 3 létesítmény építésének második üteme, melynek befejezése az év végére várható. A tartományi kormány 2,3 milliárd dinár értékben finanszírozza ezt az építkezést.

Folynak a Kamenica 1 épület rekonstrukciós munkálatai, valamint a vízvezeték- és a csatornahálózat felújítása mindhárom intézetben. Erre a két projektumra összesen 1,7 milliárd dinárt különítettek el a tartományi költségvetésből.

Folyamatban van a Vajdasági Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézete intenzív és szívsebészeti osztályának otthont adó harmadik emelet egy részének átalakításához szükséges közbeszerzési dokumentáció előkészítése.

Mirović reményét fejezte ki, hogy az év második felében megkezdődik a Vajdasági Egyetemi Klinikai Központ két intézményében található öt klinika rekonstrukciója, hiszen a tartományi kormány 1,3 milliárd dinárt szánt e munkálatok elvégzésére.

— A Szerb Köztársaság Kormányának pénzéből befejezzük a nagykikindai kórház rekonstrukcióját, a felszerelésre a tartományi kormány folyósította a pénzt — mondta Mirović. Az elnök bejelentette a szabadkai kórház felújítását is, melyet szintén az országos költségvetésből finanszíroznak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..