home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Új áruforgalmi szabályok
Talpai Lóránt
2021.07.08.
LXXVI. évf. 27. szám
Új áruforgalmi szabályok

Megreformálták az Európai Unió áfarendszerét — Az EB 800 millió eurót folyósított — Új járványügyi intézkedések Horvátországban 

Megreformálták az Európai Unió áfarendszerét

Az online vásárlásra vonatkozó új áfaszabályok léptek hatályba július 1-jével, aminek célja az egyenlőbb versenyfeltételek megteremtése, a határokon átnyúló e-kereskedelem megkönnyítése, valamint az árképzés átláthatóbbá tétele — közölte az Európai Bizottság. A tájékoztatás szerint az Európai Unió áfarendszerét legutóbb 1993-ban aktualizálták, a rendszer ezért nem tartott lépést a határokon átnyúló e-kereskedelem növekedésével. Az új szabályok az EU-n belül és kívül egyaránt érintik az online értékesítőket, piactereket és platformokat, a postai szolgáltatókat, a futárszolgálatokat, a vám- és adóigazgatási szerveket, valamint a fogyasztókat. Megszűnik az a mentesség, amely szerint az EU-ba importált, 22 eurónál kisebb értékű termékek mentesülnek az áfa alól. Az EU-ba belépő valamennyi áru tehát áfaköteles lesz, ugyanúgy, mint az uniós vállalkozások által értékesített áruk. Jelenleg az e-kereskedelemben tevékenykedő értékesítőknek áfanyilvántartást kell vezetniük minden olyan tagállamban, ahol árbevételük meghalad egy bizonyos általános, de országonként eltérő értékhatárt. Július 1-jétől ezeket a különböző értékhatárokat egységes, 10 000 eurós, közös, uniós küszöbérték váltja fel, mely felett az áfát abban a tagállamban kell megfizetni, ahová a termékeket leszállítják. Ez a 10 000 eurós küszöbérték már 2019 óta érvényben van az online értékesített elektronikus szolgáltatásoknál.

Az EB 800 millió eurót folyósított

Az Európai Bizottság 800 millió eurót folyósított tizenhat uniós tagállamnak a járvány utáni helyreállítást szolgáló alap keretében — derül ki a brüsszeli testület közleményéből. A helyreállítási alap első kifizetéseiből Franciaország, Görögország, Csehország, Németország, Lengyelország, Litvánia, Hollandia, Szlovákia, Észtország, Ausztria, Dánia, Finnország, Bulgária, Svédország, Portugália és Horvátország 41 nemzeti és regionális programja részesül, annak a REACT-EU kezdeményezésnek a keretében, amely a járvány miatti leállás által legsúlyosabban érintett ágazatoknak és dolgozóknak nyújtott regionális segítséget hivatott támogatni.

Új járványügyi intézkedések Horvátországban

Július 1-jétől Horvátországban az európai védettségi igazolással korlátozások nélkül lehet részt venni különféle rendezvényeken — közölte Davor Božinović horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője. Mindazonáltal továbbra is 100 főben határozzák meg a résztvevők felső létszámhatárát az olyan nyilvános eseményeken, illetve 30 főben azokon a magánrendezvényeken, amelyeket nem kötnek védettségi igazoláshoz. A kávéházak számára továbbra sem engedélyezik a beltéri fogyasztást, és csak ülő vendégeket szolgálhatnak ki. Kinyithatnak viszont a diszkók és az éjszakai bárok, de csak nyílt térben és védettségi igazolással fogadhatják a vendégeket. Nem törölték el a maszkviselési kötelezettséget zárt térben, de egyes esetekben a nyílt téren sem, ilyenek a vásárok, gazdasági és turisztikai rendezvények, ahol értékesítenek, kiállítanak vagy bemutatnak termékeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..