Ügyintézés járvány idején
Fehér Márta
2020.04.14.
LXXV. évf. 15. szám
Ügyintézés járvány idején

Egészen új élethelyzetet alakított ki a koronavírus-járvány, az eddig megszokott tempónkat teljesen felülírta, átszabta a kijárási tilalom. A kurtára szabott napokba egyébként is nehéz megannyi dolgot belesűríteni, hát még úgy, hogy közben hosszú perceket, fél órákat állunk sorban egy-egy bolt, gyógyszertár, bank stb. előtt.

A hatvanöt évnél idősebbeknek még nehezebb a dolguk, hiszen ők egyáltalán nem tehetik ki otthonról a lábukat. És bár a szigorításokkal párhuzamosan megannyi könnyítést kínál az ország vezetősége, valamint önkormányzatok, civil szervezetek és a Vajdasági Magyar Szövetség önkénteseinek százai nyújtanak önzetlen segítséget ezekben a nehéz hetekben, az egyéni kezdeményezésekről, szívet melengető jó cselekedetekről nem is beszélve, egyes ügyeket bizony intézni kell, hiszen az élet nem állt le, csak átalakult, lelassult, más megoldásokat kíván.

Ezúttal azoknak igyekszünk segíteni, akik banki ügyeiket szeretnék megnyugtató módon rendezni, illetve azoknak, akik gépjárművük bejegyzését nem tudják elhalasztani.

 

Érkezik a nyugdíj, jönnek a számlák, esedékesek a törlesztőrészletek — mit tehetünk?

Telefonos megkeresésünkre szívesen nyújtott segítséget a Komercijalna Banka (Kereskedelmi Bank) munkatársa.

— A Szerbiai Nemzeti Bank határozata alapján a hatvanöt éven felüli polgártársainknak három lehetőséget kínáltunk fel a nyugdíjuk kifizetésére. Egy megbízható személy bankautomatán felveheti számukra a nyugdíjat, a másik megoldás, hogy meghatalmaznak egy személyt, aki felveszi helyettük a járandóságot, ehhez szükséges, hogy az illetőnek odaadják az igazolványt, a bankkártyát, illetve egy egyszeri felhatalmazást. Ez a formanyomtatvány megtalálható a nemzeti bank honlapján, onnan letölthető, kinyomtatható — egy fiatalabb hozzátartozó, ismerős ezt biztosan szívesen megteszi. A harmadik lehetőség, hogy jelzik a bank számára, hogy a postástól szeretnék átvenni a pénzt, ebben az esetben a bank becsomagolja a nyugdíjat, elküldi a postára, a postás pedig kiviszi. Akik euróban kapják a külföldi nyugdíjukat, szintén a bankautomatából tudják felvenni, euróban — magyarázza. — Viszont tudni kell, hogy ebben a nehéz helyzetben az a legjobb megoldás, ha mindenki igénybe veszi az e-banking szolgáltatást, vagyis az elektronikus fizetés lehetőségét, így ugyanis otthonról, a számítógép mellől tudja kifizetni a számláit, kötelezettségeit. Ez egyébként is hasznos lehet, hiszen nagyon aktuálisak az online piacok, egyéb kereskedelmi szolgáltatások, így a bevásárlás is elintézhető kapun belül. Az e-bankinget egyelőre nem lehet megnyitni otthonról, viszont ha valaki elküldi a bankba a meghatalmazott személyt, a szükséges formanyomtatványokat oda tudjuk adni, vagy pedig e-mailben ki tudjuk küldeni, és ezeket aláírva vissza kell küldeni valakivel.

Gyakori eset, hogy elveszik a PIN-kód vagy lejár a bankkártya érvényességi ideje, ez megnehezíti az előbb felsoroltak elvégzését. Az új PIN-kód beszerzése a nagyobb bankoknál egy hetet, tíz napot igénybe vevő folyamat. Az e-bankinghez viszont nem kell sem PIN-kód, sem bankkártya.

— Jelenleg nincs olyan szolgáltatás, amely egyáltalán nem működik, viszont mivel a banki alkalmazottak egy része a vírus terjedése miatt nem dolgozik, a kérelmek elbírálása és az ügyek lezárása hosszabb időt vesz igénybe, mint rendes ügymenetkor. Például a hiteligénylés működik, de hosszabb ideig tart a realizálása — részletezi.

A Szerbiai Nemzeti Bank három hónapos moratóriumot vezetett be a hiteltörlesztésre. Élni vele, vagy sem? — sokaknak okoz ez a kérdés fejtörést.

— Én azt tudom tanácsolni, hogy aki csak tud, éljen ezzel a moratóriummal. Egyébként nem kötelező, hiszen ha valaki úgy érzi, hogy stabil a pénzügyi helyzete, az továbbra is fizetheti, csak jeleznie kell a banknak, mert a moratórium automatikusan aktiválódik, ha az ügyfél nem szól, hogy nem kíván élni a lehetőséggel. A be nem fizetett törlesztőrészletekre a bankok nem számolhatnak fel büntetőkamatot, és végrehajtást sem kezdeményezhetnek. Azt viszont tudni kell, hogy a felvett hitelre a kamat elszámolása nem szünetel ebben a három hónapban sem, ezt majd a moratórium lejárta után kell rendezni. Amikor elmúlik a három hónap, akkor a felgyülemlett kamatot hozzáadják a tőkéhez, és így nem egyben kell majd kifizetni a kamatot, hanem a havi törlesztőrészlettel, azaz annak összege valamennyivel magasabb lesz a futamidő végéig. Hogy mennyivel, az kamatfüggő, nem lehet általánosítani, hiszen a banki kamatok nem egyformák, és az sem mindegy, hogy a futamidőben hol tartunk. Minden ügyfelünknek fel fogjuk ajánlani a szerződés meghosszabbítását három hónappal, ha pedig a lehetőséggel élni kíván valaki, akkor esetében nem a törlesztőrészlet nő majd, hanem a futamidő hosszabbodik meg három hónappal — fejtette ki.

 

A gépjárművek körüli ügyintézés ugyanúgy akadozik, mint minden más az országban

Megcsappant a gépjárművek regisztrálásával foglalkozó ügynökségek munkája, érezhetően csökkent az érdeklődés, egyrészt a mozgáskorlátozás miatt a lakosok talán kevesebbet hajtják az autót, másrészt az embereknek, cégeknek jobbára kevesebb jövedelmük van — mondja Ludaić Sebastian, a Seba Ügynökség családi vállalkozás tagja.

— Amit könnyen el lehet intézni, az az egyszerű hosszabbítás, ha a járműnek most jár le a regisztrálása. Az üvegre ragasztandó öntapadó matricát be lehet szerezni, ez az eljárás nem bonyolult, csak el kell végezni a műszaki vizsgát, majd a felhatalmazott helyek egyikén átvenni a matricát (Szabadkán négy ilyen helyszín van a rendkívüli helyzet idején). Ezt elvileg egy nap alatt be lehet fejezni. Ha reggel 8-9 órakor kezdjük az ügyintézést, 13-14 óráig kényelmesen letudhatjuk. Bonyolultabb a helyzet, ha például lakcímváltozás történt időközben, hiszen ez új forgalmit von maga után. Ez a fajta ügyintézés akadozik, nem állt le teljesen, de egy kis komplikációval jár, hiszen az előkészített tárgyat el kell vinni a postára, ajánlva feladni a rendőrség címére, ahová néhány napon belül megérkezik, majd amikor a rendőrök átnézik a papírokat, akkor behívják az ügyfeleket, egyenként, hogy aláírják a szükséges dokumentumokat. Az ügyintézésre akkor nincs lehetőség, ha az autón valami változás van (szerbül: promena tehničkih podataka), ezt most nem lehet elintézni, teljesen szünetel ez a fajta szolgáltatás. Ami még nehezen működik, az az autó átíratása, ha valaki most vásárol gépjárművet — elkészíthetjük a tárgyat, beküldhetjük postán az adóhivatalba, néhány napon belül behívnak bennünket. Viszont problémás, hogy közjegyzőnél kell hitelesíteni az adásvételi szerződést, hiszen a közjegyzők nem dolgoznak, csak a sürgős eseteket fogadják, az erre vonatkozó kérvényt és az indoklást e-mailben kell eljuttatni a közjegyzői irodába, ám csak kivételes és indokolt esetekben járhatnak el — magyarázza.

Az ügynökségek többségében kellő információ kapható, és az ügyintézésben is segítenek az érvényben levő árjegyzék szerint.


Illusztráció (Pixabay.com)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..