home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„Úgy élvezem én a strandot...”
Rencsényi Elvira
2014.07.09.
LXIX. évf. 28. szám
„Úgy élvezem én a strandot...”

Itt a nyár, az önfeledt pihenés ideje. A rekkenő hőségben jólesik megmártózni a hideg vízben, felfrissülni, de Szabadkán erre valahogy nem igazán van lehetőség. Csupán két uszodaközpont, egy termálvizes medence és egy magántulajdonban lévő fürdőhely várja az üdülőket. Ám az effajta kikapcsolódás — kiváltképpen egy többgyermekes családnak — jelentős anyagi kiadással jár...

Szabadkának és a környékbeli településeknek együttvéve mintegy 140 000 lakosa van. Ez a város egykoron a Palicsi-tóról, az ott kiépült Palics Fürdőről volt nevezetes. A 70-es és a 80-as években sok külföldi — főként német — turista szívesen látogatott Palicsra, ahol abban az időben virágzott az idegenforgalom. A szabad strandon csúszda, gyermekeknek elkülönített fürdőrész, a parton édesség- és fagylaltárusok, röplabdázók, a vízen vitorlázók, vízibiciklizők... Ám mindez sajnos már a múlté. A tó vizének minősége az utóbbi néhány évtizedben rohamosan romlott, számos alkalommal élővilága szinte teljes pusztulásának lehettünk szemtanúi. Igaz, a férfistrandon levő mólót és a fürdőhely egyik legimpozánsabb létesítményét, az 1912-ben épült, Jakab Dezső és Komor Marcell magyar építészek által tervezett női strandot is felújították, és hosszú idő után végre az idén fürdőzésre alkalmasnak találták a tó vizét, így a strandidény hivatalosan is elkezdődött Palicson. De mi a helyzet a városi fürdőhelyekkel?

A sétaerdei uszoda vize tiszta, egészségügyi szempontból kifogástalan. Az olimpiai medence vizét hetente egyszer lecserélik, közben állandóan fertőtlenítik. Itt — a forró nyári napokon — hét-nyolcszáz ember is megfordul, de van, amikor még többen keresnek felfrissülést a medencében. A Stadion Közvállalat keretében működtetett fürdőhelynek megfelelő zuhanyzói, lábmosói, ivóvize, öltözői, sőt a legkisebbek számára termálvizes medencéje és csúszdája van. Mindemellett gyorsétkezde, fagylaltárus és kávézó várja az idelátogatókat. Az ötévesnél fiatalabb gyermekek nem fizetnek belépőt, az öttől tízéves korosztály hétköznap ötven, a felnőttek száztíz dinárért juthatnak be a fürdőhelyre. A hétvégén a belépőjegy ára az öt-tíz éveseknek már száz, a felnőtteknek százötven dinár, míg a nyugdíjasok egész héten ötven dinárért pihenhetnek a medence területén. A hobbiúszók kétezer-száz dinárért válthatnak havi bérletet, amellyel harmincegy alkalommal léphetnek be az uszodaközpontba.

A fürdő területén épül az új, kétszintes fedett uszoda, amely sok hasznos érdekességet kínál majd az ide látogatóknak. Noha megépítése — pontosabban  a munkálatokhoz szükséges anyagiak előteremtése — körül voltak/vannak még viták, reméljük, hogy az ég felé nyúló vasbeton konstrukció hamarosan kényelmes és kedvenc fürdőhelye lesz a városnak.

A Harcosok sorakozója lakótelepen épült új medence igen népszerű a főként ebben a városrészben lakók körében. Itt is étkezdével, kávézóval, masszázzsal, szoláriummal várják a felfrissülésre vágyókat, és helyet kapott néhány üzlet is. A medence vize az elemzések szerint kifogástalan. Itt a felnőttek kétszáz, a hét és tizenkét év közötti gyermekek, valamint a nyugdíjasok száz, az egyetemisták és a főiskolások pedig százötven dinárért válthatnak jegyet. A családi belépő ára egy napra ötszáz dinár, a havi bérlet személyenként kétezer dinárba kerül. A látogatókat hétköznap 6 órától 16.30-ig, hétvégén 6-tól éjfélig várják. Éjjeli fürdőzésre is van lehetőség: az éjszakai pancsolást kedvelők hétköznapokon 21.30-tól éjfélig lubickolhatnak.

A palicsi termálvizes medence is megkezdte működését. A vizsgálatok — akárcsak a tó vizét — a termálvíz minőségét is megfelelőnek ítélték, így a fürödni vágyók bátran választhatják pihenésük és felfrissülésük helyszínéül e két helyet is.

A szabadkaiak és a környékbeliek körében igen nagy népszerűségnek örvendett a kisbajmoki halastó, amelyet tulajdonosa fürdőhellyé építetett át. A tó körül gyep, fák és bokrok adtak hűvöst a fürdőzőknek, itt is el lehetett fogyasztani egy-egy üdítőt, jégkrémet vagy szendvicset. A tó vize tiszta volt, a benne megmártózók kellemesen felfrissültek, és a parton felállított zuhanyzók is jó szolgálatot tettek. Itt lépcsőn lehetett a vízbe jutni, egy kijelölt helyen pedig vízbe ugrálni, szaltózni is. A tó kevésbé látogatott részében meghagyták a nádat, amely a víz öntisztító folyamatáról gondoskodott. Ám az egészségügyi felügyelőség e tó vizét kifogásolhatónak találta, így ez a népszerű és nagy tömegeket vonzó fürdőhely immár második éve nem üzemel.

A Palics és Szabadka közötti bekötő úton található egy, szintén magántulajdonban levő medence, amely éjszakai fürdőzéssel és különféle szórakoztató estekkel is várja a vendégeket. Napközben kellemes fürdőhely, ahol egyebek között rostélysütő is bérelhető, így akár egy egész napos családi vagy baráti kirándulás színhelye is lehet.

Az említett fürdőhelyek azonban még mindig kevésnek bizonyulnak egy ekkora városnak, mint Szabadka. Az itt élők többsége inkább a határon túl, vagy a környező városokban lévő fürdőhelyeket keresi fel, mivel azok állítólag tisztábbak és szebbek.

Az is sajnálatos, hogy a fenti fürdőhelyeken (tisztelet a kivételnek!) nem képzett vízimentők ügyelnek a fürdőzők testi épségére. A képesített szakemberek ugyanis többe kerülnek, mint a nem képesítettek, ezért a fürdőhely-tulajdonosok — pusztán anyagi megfontolásból — az utóbbiakat alkalmazzák. Ez egy igen merész döntés, hiszen emberéletekről van szó, és egy fuldoklónak a vízből való kimentése testi és lelki felkészültséget igényel. Ráadásul a mentőszolgálatot ellátóknak nem csupán az a feladatuk, hogy fuldoklókat mentsenek ki, hanem hogy a parton történő egyéb sérüléseket is ellássák.

Így aztán maradnak a bányatavak, amelyek veszélyesek, fürdőzésre nem alkalmasak, de olcsók, és senki nem szól ránk, ha ugrunk egy csodás hasast a tó vizébe...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..