home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
ÜNNEPRONTÓK
Szilágyi Edit
2005.04.06.
LX. évf. 14. szám

A katolikusok legszebb ünnepén, húsvétkor, kellemetlen látvány fogadta az óbecsei belvárosi templomba igyekvő híveket. A templom ajtaja feletti üveget valaki betörte. Mindenütt vannak gátlástalan emberek, akik tehetetlen dühükben, törnek, zúznak, nem nézve arra, kinek ártanak vele. Ezúttal éppen a t...

A katolikusok legszebb ünnepén, húsvétkor, kellemetlen látvány fogadta az óbecsei belvárosi templomba igyekvő híveket. A templom ajtaja feletti üveget valaki betörte. Mindenütt vannak gátlástalan emberek, akik tehetetlen dühükben, törnek, zúznak, nem nézve arra, kinek ártanak vele. Ezúttal éppen a templom állt útjukban.
Egyébként, főleg az idén, a város főutcája szinte állandó célpontjuk volt. A vasútállomás közelében levő parktól indultak, s autókat törtek fel, fosztottak ki, vagy egyszerűen összezúztak, szétdobáltak valamit. Szétverték egy pékség és egy kínai bolt kirakatát. Mínusz húsz fokot mutatott a hőmérő higanyszála, amikor előbb az egyik, majd a másik újságosbódé üvegét törték be, talán egy doboz cigarettáért vagy pusztán a rombolás kedvéért. A kútnál levő üveges kapuja is üveg nélkül maradt, a zeneiskola melletti, csupa-üveg üzletközpontnak készülő épület szintén nem úszta meg szárazon. Aztán következett a templom.
Stojan Bilić és Siniša Panić pravoszláv atyák, akik a katolikus templom és a hivők vendégei voltak a húsvéti szertartáson, mélységes megdöbbenésüket és együttérzésüket fejezték ki, elítélve a tettet és az elkövetőket. Hasonlóképpen foglalt állást dr. Páll Sándor, a VMDK és az óbecsei községi képviselő-testület elnöke, valamint Tari István alpolgármester.
Az utóbbi randalírozással kapcsolatban a VMSZ is közleményt adott ki, kifejezve sajnálatát és megdöbbenését a történtek miatt. A Vajdasági Magyar Szövetség körzeti szervezete erélyesen elítélte ezt a tettet, és reményét fejezte ki, hogy ez Óbecsén, ebben a nemzeti és vallási toleranciájáról ismert városban, elszigetelt eset marad. Egyben elvárják az illetékesektől, hogy a tettes vagy tettesek kilétét felderítsék, és hogy feleljenek is tetteikért, áll a közleményben.
Óbecsét eddig a tolerancia városának lehetett tekinteni. A húsvéti betörés a belvárosi templomba talán valóban nem változtatja meg a városról alkotott képet.
A rendőrség keresi a tetteseket. Csak remélni lehet, hogy ez a lavina, ami beindulni készül, még leállítható.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..