home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
rescEU
Talpai Lóránt
2023.06.08.
LXXVIII. évf. 23. szám
rescEU

Felkészülés a nyári erdőtüzekre — Moldova is az EU felé tart — Bezáratják az orosz főkonzulátusokat — Vasúti tömegszerencsétlenség Indiában

Felkészülés a nyári erdőtüzekre

A nyári szezon közeledtével az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített légiflottáját – tájékoztatott az Európai Bizottság. A brüsszeli testület közleménye szerint a vészhelyzet-reagálási tartalékot kezelő EU-program, az úgynevezett rescEU keretében működő, tűzoltásra kialakított légi járművek közül idén nyáron 24 repülőgép és 4 helikopter áll majd rendelkezésre.

A tűzoltó repülőgépeket szükség esetén Horvátország, Ciprus, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Svédország, a helikoptereket pedig Csehország, Franciaország és Görögország biztosítja.

Moldova is az EU felé tart

Moldova egyértelmű előrehaladást ért el az európai uniós tagság felé – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Chișinăuban, Moldova fővárosában, az Európai Politikai Közösség csúcsértekezletén.

Lenyűgöző látni, hogy a nyomás ellenére Moldova gyors és minőségi eredményeket ért el – hangsúlyozta Von der Leyen a Maia Sandunak, Moldova Nyugat-barát államfőjének oldalán tartott sajtótájékoztatóján. Az EU jelentősen megnöveli chișinăui küldöttségét, hogy támogassa a további reformokat – hangoztatta a bizottsági elnök.

Az Európai Politikai Közösség csúcsértekezletén 47 ország állam-, illetve kormányfője vett részt. Ez a második ilyen találkozó, az elsőt tavaly tartották Prágában.

 

Bezáratják az orosz főkonzulátusokat

Egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust bezáratnak Németországban – közölték Berlinben. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint visszavonják az öt németországi orosz főkonzulátus közül négynek a működési engedélyét. A diplomáciai képviseleteket az év végéig kell bezárni. Oroszország így csak egy főkonzulátust működtethet az országban, valamint a berlini nagykövetséget.

A rendelkezés válasz a Kreml döntésére, mely szerint a diplomaták és a kulturális intézetek munkatársai közül együttvéve legfeljebb 350 német állami alkalmazott dolgozhat Oroszországban. Berlin ezért kénytelen bezárni a kalinyingrádi, a jekatyerinburgi és a novoszibirszki főkonzulátust.


Vasúti tömegszerencsétlenség Indiában

Csaknem 400-an vesztették életüket abban a vasúti tömegszerencsétlenségben, amely Balasore város egyik állomásán történt. Egy személyvonat összeütközött egy tehervonattal, aminek következtében mintegy 12 tehervagon a szemközti vágányra zuhant. Nem sokkal később egy második személyvonat is összeütközött a tehervagonokkal, és szintén kisiklott. Az Odishában történt baleset az elmúlt évtizedek legtöbb emberéletet követelő vasúti katasztrófája Indiában. 1999-ben Nyugat-Bengálban két vonat ütközött össze egy jelzési hiba miatt, aminek legalább 285 halálos áldozata volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..