home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Óvoda a világ végén
(M. K. E.)
2015.06.01.
LXX. évf. 21. szám
Óvoda a világ végén

A bánáti falvakat említve általában az egyre hangosabb harangkongatás, az elnéptelenedő, csendességükben a múlt emlékeit felidéző utcák, a romos vagy a nevetségesen olcsón megvásárolható, ám hétvégi pihenéshez éppen megfelelő házak, a határt hangyabolyként benépesítő, egyre nagyobb munkagépek jutnak eszünkbe.

Fenekestül felfordult világunkban — így mondják — e tájat még mindig szorgos népek lakják, szívós, lélekben erős emberek, akik ragaszkodnak az ősök kőkemény kitartást kívánó, ám mégis kenyéradó szikeseihez. Ez talán a legféltettebb örökségük.

Nincs ez másként a hármas határ tövében Majdányon és Rábén, ahogyan mondani szokás, a világ végén sem. A mindennapoknak megvan a saját, földhöz kötött lüktetésük, mely csak télidőtájt enged egy kicsit. A demográfiai statisztikákkal vajmi keveset foglalkoznak az itteniek, meg a számokkal is általában csak akkor, amikor muszáj — leginkább mostanság, a tavaszi vetés, az üzemanyag-vásárlás kiadásainak számbavétele idején. Aratás után meg ősszel a bevételeknél valahogy mindig gyorsabban jutnak a számadás végére...

E falvaknak elhagyatottságukban is megvannak a maguk szépségei és saját kincsei. A néhány száz lelket számláló, egy helyi közösséget alkotó két falucskában ezek egyike a majdányi óvoda meg az ugyancsak több mint százéves épületben működő iskola, ahová az alsós kisdiákok járnak. A helyben lakó gyerekeken kívül mindannyian ingáznak, még az óvó néni, Popov Leona is, aki a húsz-egynéhány kilométerre lévő Törökkanizsáról jön — ide, ahol a madár sem jár... Akár egy kis család, olyan ez a piciny gyöngyszem: a világ végi óvoda. Nemcsak az odaadó óvó néni, hanem a helyi közösség 2013 végén megalakult, új összetételű tanácsa is megkülönböztetett figyelmet szentel a falu legifjabb nemzedékének.

Ne csodálkozzunk hát, hogy az érintettek (a pályázó helyi közösség, a gyerekek és szüleik is) nagyon megörültek, amikor a budapesti Bethlen Gábor Alap pályázatán az óvoda és az iskola pénzt nyert a fenntartásához és a zavartalan működtetéséhez, a bővített aktivitásaihoz, a rendszeres, mindennapi foglalkoztatások lebonyolításához. A pályázati támogatásból egyébként a gyerekek ellátásáról is gondoskodhat, emellett fűtőtestet és vízmelegítőt is kapott, mindezt pedig önerőből nem tudta volna megvásárolni. A Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően e világ végi óvodában éppen olyan színvonalú oktatás-nevelés keretében folynak a foglalkozások, illetve készítik fel a gyerekeket az iskolakezdésre is, mint bármely városi óvodában.

Az anyaországi segítségnek azonban nem csak a jelenlegi óvodások örülhetnek. A támogatás ugyanis lehetővé tette a játékkészlet és a didaktikai eszközök bővítését is, melyeket a kicsiny óvoda jövőbeli, most cseperedő majdányi és rábéi lakói is nagy örömmel vehetnek majd birtokukba. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..