home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ötödik alkalommal várja közönségét a Teátrum, Neked! Fesztivál Zentán
2021.09.21.
LXXVI. évf. 37. szám
Ötödik alkalommal várja közönségét a Teátrum, Neked! Fesztivál Zentán

Bár tavasszal ismert okokból el kellett halasztani, most ősszel ismét várja közönségét a Teátrum, Neked! Fesztivál a Zentai Magyar Kamaraszínházban. Három napon át láthatók ingyenes magyar nyelvű színházi programok, köztük gyermekelőadások és felnőtteknek szóló estek a fesztiválon, amelynek a Zentai Magyar Kamaraszínház mellett a Magyar Teátrumi Társaság a szervezője. Szeptember 25-27. között az élőszereplős bábelőadástól a legújabb magyar musicalt bemutató beszélgetésen át a klasszikus komédiáig a legkülönfélébb műfajok várják a színházszerető közönség valamennyi korosztályát.

Szeptember 25-én, szombaton 10 órakor Szabó Magda klasszikusával nyit a fesztivál: Írisz tündérkirálynő szabályokra fittyet hányó fiának történetét, a Tündér Lala című gyermekelőadást a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában garantáltan örömmel tekintik meg a fiatalabbakat kísérő felnőttek is.

Este 19 órakor a magyar musical irodalom legújabb, nagy sikerű darabjából láthatnak részleteket a nézők egy beszélgetés keretében. A Puskás, a musical a hazaszeretet, a barátság, a csibészség és a bátorság méltatása Puskás Ferenc élettörténetének bemutatásán keresztül. Ezen a rendhagyó estén Szabó László, a darab producere beszélget Szente Vajk író-rendezővel, valamint a darab szereplői közül Jenes Kittivel, Pesák Ádámmal, Szabó P. Szilveszterrel és Veréb Tamással az alkotási folyamat és az előadások kulisszatitkairól. Eközben pedig a darab színészei időről időre énekelnek is, ízelítőt adva a musical legszebb dalaiból, és videóbejátszások is színesítik az estét.

Szeptember 26-án, vasárnap este 19 órakor a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában Carlo Goldoni: A fogadósnő című vígjátékát tekinthetik meg az érdeklődők. A több mint 250 éve keletkezett mű feldolgozása nagyon is aktuális kérdéseket feszeget a társadalmi szerepekről, nők és férfiak viszonyáról, a darab fergeteges humora pedig mit sem kopott az évszázadok során.

A fesztivál zárónapján, szeptember 27-én hétfőn a Szegedi Pinceszínház ad ízelítőt a repertoárjából. Délelőtt 10 órától Kemény Henrik klasszikus bábjátékának élőszereplős változatát viszik színpadra. A Vitéz László és az elátkozott malom című előadásban generációk kedvenc paprikajancsija sok játékkal és sok nevetéssel kel életre és vág bele az elátkozott malom felszabadításába, és természetesen világhírű palacsintasütője is előkerül. Este 19 órától Molnár Ferenc klasszikus komédiája, a Játék a kastélyban zárja a fesztivált.

„A vajdasági magyar ajkú közönség évről évre nagy szeretettel várja a Teátrum, Neked! Fesztivált, amelyet a Zentai Magyar Kamaraszínház töretlen lelkesedéssel és elkötelezettséggel szervezett meg idén is. Számunkra is nagy öröm, hogy visszatérő szakmai támogatói, segítői lehetünk az igényes színházi programok szervezésének itt a határon túl – mondta el Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára. – Az itteni közönség szeretete és nyitottsága mindig megható élmény a fesztiválon fellépő művészek számára is.”


Fotó: Facebook

 

Program:

 

2021. szeptember 25–27., Zentai Magyar Kamaraszínház
V. Teátrum Neked!
Zentai Teátrumi Napok
Szervezők: Magyar Teátrumi Társaság és a Zentai Magyar Kamaraszínház

 

Szeptember 25., szombat, 10.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (nagyterem)
A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása
Szabó Magda – Egressy Zoltán: TÜNDÉR LALA
(gyerekelőadás)
Szereposztás:
Írisz – Székely Bea; Lala –Nikolić Dávid; Aterpater – Nesić Máté; Amalfi – Szilágyi Áron; Csill – Papp Arnold; Omikron – Dévai Zoltán; Jusztin – Verebes Judit. Kosztümterv: Janovics Erika. Díszletterv: Mess Attila. Technikai megoldások: Fürstner Bálint. Videó-projekció: Baráth Attila. Dramaturg: Oláh Tamás. Rendező: Mess Attila.
„ Tündérország és az emberek világa időtlen idők óta egymással határos. Békében élnek, de azért tisztes távolságra egymástól. A törvény egyértelmű: a tündérek nem keveredhetnek az emberekkel. Írisz királynő tízéves fia, Tündér Lala azonban fittyet hány a szabályokra. Az emberek szimpatikusak számára. Aterpater a birodalom varázslója kap az alkalmon; ha Tündér Lala vét a törvények ellen, akkor könnyedén megkaparinthatja magának Írisz hatalmát. Miközben ő a hatalom megszerzésén fáradozik, Lala fontos döntés előtt áll...Lehet, hogy az évszázados törvények már réges rég elavultak?...Lehet, hogy pont neki kell majd cselekednie?...Talán ő lesz az, aki megérteti a tündérekkel, hogy nem is annyira különböznek az emberektől?...Szabó Magda meséje egy fejlődéstörténet. Egy olyan világról szól, amelyben a jók nem tétlenkednek. Tündérország képzeletbeli országában nem csak az egyén, de a környezet evolúciója is lehetséges.”
Mess Attila

 

Szeptember 25., szombat, 19.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (nagyterem)
PUSKÁS, A MUSICAL
(részletek)

A magyar musical irodalom legújabb, nagy sikerű darabjából láthatnak részleteket a nézők egy beszélgetés keretében. A Puskás, a musical a hazaszeretet, a barátság, a csibészség és a bátorság méltatása Puskás Ferenc élettörténetének bemutatásán keresztül. Ezen a rendhagyó estén Szabó László, a darab producere beszélget Szente Vajk író-rendezővel, valamint a darab szereplői közül Jenes Kittivel, Pesák Ádámmal, Szabó P. Szilveszterrel és Veréb Tamással az alkotási folyamat és az előadások kulisszatitkairól. Eközben pedig a darab színészei időről időre énekelnek is, ízelítőt adva a musical legszebb dalaiból, és videóbejátszások is színesítik az estét.

Szeptember 26., vasárnap, 19.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (nagyterem)
A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása
Carlo Goldoni: A FOGADÓSNŐ
(zenés vígjáték)
Rippafratta lovag – Dévai Zoltán; A lovag szolgája – Papp Arnold; Forlipopoli, őrgróf – Nešić Máté; Albafiorita, gróf – Virág György; Mirandolina, fogadósnő – Székely Bea; Fabrizio, a fogadó pincére – Szilágyi Áron; Ortensia, színésznő – Verebes Judit;
Ének-mentor: Koncz Éva; Jelmez: Janovics Erika; Díszlet: Mészáros Tibor; Rendező: Mészáros Tibor.

„ – Ki hordja otthon a nadrágot, Uram?
   – Én…és én is mosom és vasalom.”
(Denis Thatcher)

„Ebben a fogadóban minden férfi annak a nőnek a szoknyájára vadászik, aki a nadrágot hordja. Hisz az elérhetetlen, megfoghatatlan, megszerezhetetlen mindig a legizgalmasabb.

Mirandolina, a fogadósnő pont ilyen. Pikírt, nyersen pimasz őszinteségével mindenkit megbabonáz, elegáns parázs-varázsa minden szívet lángra lobbant. Azaz majdnem mindet. Hiszen a megállíthatatlan ágyúgolyó egyszer csak találkozik a ledönthetetlen fallal. S hogy mi lesz ebből a paradoxonból? Természetesen vígjáték. Goldoni módra. Hiszen egy szoknya meg egy nadrág az pont két dudás egy csárdában.

Háború ez – az idők kezdetével megegyező – férfi és nő között azért a bizonyos nadrágért, konok bizonygatása annak, érhet-e többet egyik, avagy a másik nem. De hiába a sziszifuszi csatározás, végül úgyis a szív diktál.”
Mészáros Tibor

Szeptember 27., hétfő, 10.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (nagyterem)
Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház koprodukciója

Kemény Henrik: VITÉZ LÁSZLÓ ÉS AZ ELÁTKOZOTT MALOM
(élőszereplős vásári bábjáték)
Szereposztás: Vitéz László – Gulyás Hermann Sándor; Molnár – Varga Bálint; Szellem 1 – Balog József; Szellem 2 – Kancsár Orsolya; Ördög 1 – Kálmán Zsófia; Ördög 2 – Gerner Csaba; Frici – Balog József.

Díszlet: Szvatek Péter. Jelmez: Varsányi Anna. Világítás, hang: Balog Arnold. Rendezőasszisztens, súgó: Hadas-Gábor Zsófia. Rendező: Tapasztó Ernő.

Nem mindennapi látványosságot: felnagyított bábszínházi előadást, élőszereplős bábjátékot láthat a néző, aki az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös Vitéz Lászlójára kíváncsi. Kemény Henrik eredeti szövege elevenedik meg ezúttal is sok játékkal és sok nevetéssel. Ám generációk kedvenc paprikajancsija most Gulyás Hermann Sándor alakításában kel életre és vág bele az elátkozott malom felszabadításába.  Ördögökkel, szellemekkel hadakozik a csalafinta legény, aki világot látni indult és egy bajbajutott molnárral találkozott; és még a csaplárosné báli legyezője, avagy Vitéz László világhírű palacsintasütője is előkerül…
A történet kevesek számára ismeretlen, ám annál újabb a megfogalmazás. Élő hanghatások biztosítanak hangkulisszát, és elismert színművészek mókáznak a felnagyított bábszínházi paraván díszletében, fergeteges szórakozást biztosítva kicsiknek, de ezúttal nagyoknak is egyaránt.

 

Szeptember 27., hétfő, 19.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (nagyterem)
A Szegedi Pinceszínház vendégjátéka
Molnár Ferenc: JÁTÉK A KASTÉLYBAN
(komédia két részben)
Szereplők: Annie – Kancsár Orsolya
; Almády – Balog József; Ádám Albert – Réti Barnabás; Gál – Gulyás Hermann Sándor; Lakáj – Varga Bálint; Titkár – Gargya Balázs; Turai Sándor – Kovács Róbert.
Díszlet: Szvatek Péter. Világítás, hang: Balog Arnold. Rendezőasszisztens, súgó: Hadas-Gábor Zsófia. Rendező: Tapasztó Ernő.

A Déryné Programban is számos helyszínt megjárt előadás fordulatos történetében három magyar színpadi szerző Olaszországban tölti szabadságát. Turai és Gál színműírók új felfedezettje és pártfogoltja a fiatal zeneszerző Ádám Albert, aki operettprimadonna menyasszonyával fog találkozni ebben az előkelő tengerparti kastélyban. Az érkezésük időpontjáról azonban nem értesítik előre Annie-t, s ebből adódnak a bonyodalmak. A három férfi ugyanis fültanúja lesz Annie és korábbi hódolójának félreérthetetlenül bensőséges beszélgetésének. A helyzet egyértelmű, Annie hűtlensége bizonyítást nyert. Ádám vigasztalhatatlan, Turai azonban elhatározza, megóvja a fiút ettől a csalódástól. Annie boldogan csatlakozik a tervhez, s az egyébként nős Almádyt sem kell különösen noszogatni, hogy a botrányok elkerülése végett kövesse Turai utasításait. A színműíró néhány óra alatt egy színdarabot ír, melyhez felhasználja a valóságban elhangzott párbeszédet is. A darabot persze Annie-nek és Almádynak kell előadni. A fiatalok kibékülnek, mert a főpróbán "bebizonyosodik", hogy az ominózus párbeszéd szerzője nem az élet, hanem egy ismeretlen francia író.

Az előadásokra a belépés díjtalan!
Ingyenes helyjegyek a színház pénztárában igényelhetőek.
Mindenkit szeretettel várunk!

A jegypénztár nyitvatartási ideje:

hétfő-szerda-péntek: 9-12 és 16-19

kedd-csütörtök: 9-12

valamint minden előadás kezdete előtt egy órával

telefonszám: 024/812-603

e-mail: jegypenztarszinhazzenta@gmail.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..