home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Öt ország, egy nemzet — Zentai diákok sikere Budapesten
(Tha)
2013.06.12.
LXVIII. évf. 24. szám
Öt ország, egy nemzet — Zentai diákok sikere Budapesten

A Kinyílik a Világ Alapítvány meghívására a zentai Emlékiskola diákjai harmadik alkalommal vettek részt Budapesten a Petőfi irodalmi versenyen. Az utóbbi években a megmérettetés, amelyre az anyaországon, illetve Vajdaságon kívül Erdélyből, a Felvidékről és a Kárpátaljáról is érkeznek diákok, a nemzeti összetartozás napjának a jegyében zajlik le.

A vetélkedőre jelentkezőknek két-két irodalmi művet kell elolvasniuk. Az idén az ötödikesek és hatodikosok Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című alkotásával és Jókai Mór A nagyenyedi két fűzfa című novellájával, a hetedikes és nyolcadikos tanulók pedig Móricz Zsigmond Pillangó című regényével és Weöres Sándor Az éjszaka csodái című versével ismerkedtek.

Az első fordulóban — amelyet rendszerint itthon tartanak meg — a Magyarországról kapott feladatlapokat töltik ki a gyerekek. Ezeket a budapesti szervezők értékelik, majd a legjobban teljesítő diákokat meghívják a döntőbe. Ezúttal az ötven induló közül tizenhatan részesültek ebben a szerencsében. A zentai 5—6. osztályosok közül Katona Sára, a hetedik és nyolcadikosok korcsoportjában pedig Tóth Réka, Horváth Kátai Krisztina és Törteli Judit utazhatott el Budapestre, ahol a többnapos találkozó keretében rendkívül gazdag program várta az érkezőket. 

A diákok a második fordulóban írásbeli és szóbeli feladatokat oldottak meg, valamint versenyen kívül a saját vidékük egy-egy költőjének a versével ismertethették meg a jelenlévőket. Katona Sára (Máriás Irén tanárnő diákja) és Horváth Kátai Krisztina a saját csoportjában az első helyen végzett, és arany oklevelet kapott. Sára a szóbeli vetélkedőn nyújtott tudásáért a közönségdíjat is megszerezte. A versmondóknak a kiváló művészi teljesítményükért minden korcsoportban két-két díjat ítéltek oda — az egyiket Horváth Kátai Krisztina érdemelte ki. Az első forduló írásbeli feladatát a 7—8. osztályosok közül szintén két zentai lány, Horváth Kátai Krisztina és Törteli Judit oldotta meg a legügyesebben.

Vajdaságból a horgosi általános iskola két diákja is indult a Petőfi irodalmi versenyen, az ötödik és hatodik osztályosok kategóriájában Szabó Noémi a harmadik helyet szerezte meg.

Kormányos Katona Gyöngyi, a zentai Emlékiskola magyartanára elmondta: a vetélkedő nemcsak az anyanyelv szeretetére tanítja a gyerekeket, hanem lehetővé teszi, hogy valóban kinyíljon számukra a világ, ismerkedjenek és barátkozzanak a más régiókból érkező magyar kortársaikkal. A Budapesten töltött három nap alatt jutott idő városnézésre is — a többi között a budai várban, a Nemzeti Galériában és a Petőfi Irodalmi Múzeumban is jártak a versenyzők.

A zentai tanulókra még egy szép élmény várt: eleget tettek a szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskola meghívásának is. Vendéglátóiknak alkalmi irodalmi összeállítással kedveskedtek, s nagy sikert arattak. A műsor kedvéért a kis társaság még egy taggal, Katona Rékával egészült ki.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..