home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Öt nap, öt fontos kérdés
(Tha)
2013.07.10.
LXVIII. évf. 28. szám
Öt nap, öt fontos kérdés

A múlt héten vidám és lelkes leánycsapat vette birtokába Tiszaszentmiklóson a katolikus plébánia épületét és udvarát. A Bánáti Újság 14. nyári újságíró-iskolájának részvevői Csókáról, Törökkanizsáról, Horgosról, Zentáról, Adáról és Oromhegyesről érkeztek.

Befejeződött a Bánáti Újság 14. nyári újságíró-iskolája

A múlt héten vidám és lelkes leánycsapat vette birtokába Tiszaszentmiklóson a katolikus plébánia épületét és udvarát. A Bánáti Újság 14. nyári újságíró-iskolájának részvevői Csókáról, Törökkanizsáról, Horgosról, Zentáról, Adáról és Oromhegyesről érkeztek. A tanfolyam végére az ifjú hölgyek bizonyára azt is meg tudták volna magyarázni, mi köze van az újságírásnak a palacsintasütéshez, a jól végzett munkát ugyanis palacsintapartival ünnepelték meg, a finomságot saját kezűleg készítették el.
Összefoglaló írásunk címe azonban nem fedi teljesen a valóságot, hiszen az öt fontos kérdést, amelyre a hírnek válaszolnia kell s amelyek a tudósítás, az interjú és a riport írásakor sem mellőzhetők, nem öt napra felosztva tanulták, hanem naponta visszatértek rájuk.
A tartalmas program Kókai Péter és Tőke János, a Magyar Szó újságíróinak segítségével az információ, a hír és a tudósítás megismerésével kezdődött — elméleti és gyakorlati tudnivalókkal egyaránt —, majd Máriás Endre, a Magyar Szó újságírója, valamint a Vajdaság Ma, az Újvidéki Rádió és Televízió munkatársa következett, aki az interjúkészítésről beszélt, nem hallgatva el a nehézségeket és a buktatókat sem.
Tomek Viktor, a Hét Nap főszerkesztője hetilapunk olvasására buzdította a fiatalokat, Szalai Attilával azt próbálták kideríteni, milyen a jó sajtófotó és miért fontos az illusztráció, illetve a karikatúra, Klemm József, az Újvidéki Rádió igazgatója pedig az újságírói műfajok királynőjének tartott riportról értekezett.
Az öt nap alatt minden diáknak el kellett készítenie egy-egy interjút és jegyzetet, s ezeket aztán piros ceruzával felfegyverkezve Kaszás Angéla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet lektora olvasta el, rámutatva a helyesírási, nyelvhelyességi, mondatszerkesztési hibákra. Az írások egy részét a nyár folyamán lapunkban közöljük.  
A zentai Bolyai Filmműhely tanárai, Horváth Mihály és Póth Imre operatőr-rendező, Megyeri Gábor informatikai mérnök, valamint Orosz Kinga és Szakály László tanulók az idén is válogatást mutattak be a csoport legsikeresebb alkotásaiból. A portré-, dokumentum- és animációs filmeket az újságíró-iskola hallgatóival elemezték.
A jelenlevők két új kiadvánnyal, Tóth Lívia Varázspálca nélkül és Gergely József Madárnaptár című könyvével is megismerkedtek, miközben az utóbbi bemutatója jó alkalom volt arra, hogy a természetfotózás is szóba kerüljön. És ez még nem minden! A rendkívül gazdag összeállításban a felsoroltakon kívül helyet kapott a zentai KEX Egyesület Csak egy kis pánik? című előadása, s kirándulni is volt idejük az újságírótanoncoknak. Az Anita hajó fedélzetéről két órán át csodálhatták a Tisza szépségeit, majd a Zentai Csata Emlékkilátó kedvéért megmászták a Városháza tornyát is.  
A Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt ifjúsági rendezvénnyé nyilvánított esemény házigazdája tizennegyedszer is a tiszaszentmiklósi Magyar Kultúrkör volt.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..