home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Öt nap Rózsa Sándorról
Tóth Tibor
2023.07.22.
LXXVIII. évf. 29. szám
Öt nap Rózsa Sándorról

A hajdújárási Rózsa Sándor Civil Szervezet harmadik alkalommal tartotta meg a híres betyárról elnevezett hagyományos táborát, melyen az idén tizennyolc királyhalmi, noszai, radanováci és hajdújárási, hat—tizenkét éves gyerek vett részt.

Az ötnapos tábor délelőttjei inkább a hagyományőrzésről szóltak, délutánonként felhőtlen játék, szórakozás szerepelt a programban.

A táborban tett látogatásunk alkalmával a gyerekek Szalai Klaudiától több népmesét hallhattak, majd három csoportba osztva saját maguk elevenítették meg és vitték színpadra a történetet.

— Nagyon fontosnak tartjuk a hagyományőrzést. A gyerekek a táborban megismerhetik, hogyan éltek elődjeink, de sok információt hallhatnak Rózsa Sándorról és a betyárvilágról is. Az úgynevezett kötöttebb program egy ideig érdekli őket, utána lankad a figyelmük, és igény mutatkozik egy kis játékra, futkározásra. Ezért a délutánt szabad foglalkozás és játék tölti ki. A gyerekek a táborban ismerkedhetnek, hagyományt ápolhatnak, és a saját maguk által választott tevékenységeket is űzhetik — mondta Sövény Csilla, a tábor vezetője.


A tábor résztvevői

A szervezők gazdag és változatos programról gondoskodtak. A jelenlévők hétfő délelőtt Vass Krisztinával gyertyát öntöttek, kedden ellátogattak a Noszán lévő Róka Tanyára, ahol Hulló István biológus a Ludasi-tóról és annak múltjáról, valamint növény- és állatvilágáról tartott érdekfeszítő előadást. Körbesétálták a tanyát, és a tájházat is megtekintették, délután pedig a labdarúgópálya mellett kincset kerestek. Szerdán eljátszották a hallott mesét, majd le is rajzolták a cselekményt. Csütörtök délelőtt korabeli ügyességi feladatokból és játékokból álló betyárpróbán mérethették meg magukat, majd Sövény Rudolf a híres betyárról, Rózsa Sándorról, Hajdújárásról és a környékről mesélt. Délután a gyerekek egyik kedvenc programja, a vizes ügyességi játékok szerepelt a kínálatban, és nagy sikert aratott a nyári melegben. Pénteken kvízjátékok segítségével kiderült, a résztvevők mennyire ismerték meg egymást, a legjobbak nyereményt vehettek át. Délután újra a vízé és a locsolkodásé volt a főszerep, és ezzel ért véget a III. Rózsa Sándor Hagyományőrző Tábor.

A tizenkét éves, királyhalmi Mészáros Anissza már tapasztalt táborozónak számít, hiszen mindhárom Rózsa Sándor-táborban részt vett.

— A korábbi évekhez hasonlóan az idén is nagyon jól érzem magam. Sok tevékenység közül választhattunk, például gyöngyöt fűztünk, körjátékokat játszottunk, kézműveskedtünk, tanyát látogattunk, ahol nagyon tetszettek a régi tárgyak, berendezések. A barátaim és a sokszínű foglalkozások miatt vagyok itt minden évben.

A nyolcéves Radák Patrik Noszáról érkezett, és első alkalommal kapcsolódott be a tábor életébe.

— Anya ajánlotta figyelmembe a tábort, hiszen itt hasznosan tölthetem el a szünidő egy részét. Érdekes volt a karkötőkészítés, amikor a gumikötőre szívószáldarabkákat helyeztünk, és tetszetős karkötőket kaptunk. Sok barátot szereztem a táborban, de több gyereket már korábbról ismertem. Jövőre újra jövök, mert a tábor elnyerte a tetszésem.

A gyerekek nagyon jól érezték magukat ebben az öt napban, így a szervezők jövőre újra megrendezik a Rózsa Sándor Hagyományőrző Tábort.

A gyerekek mesét hallgatnak 

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..