home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Öt híján száz érem
Tóth Tibor
2021.10.05.
LXXVI. évf. 39. szám
Öt híján száz érem

A magyarkanizsai Testvériség Kajakklub két versenyzővel vett részt a csehországi Račicéban megrendezett Olimpiai Reménységek Fesztiválján, ahol 36 ország mintegy 1600 versenyzője szállt hajóba. Nagy Lara párosban, a šabaci Jana Gojkovićtyal az oldalán döntőt evezett, egyéniben a középdöntőig jutott, míg Kovács Ádám párosban és négyesben indult, utóbbi számban a középfutamban fejezte be szereplését.

Larának az idősebb versenyzőkkel kellett harcba szállnia a csehországi versenyen, de a fiatal kajakozó szépen helytállt, hiszen párosban döntőt evezhetett, és hajójuk a 9. helyen ért célba.

— Egyesben a középdöntőt tűztem ki célul, melyet sikerült elérnem. A középdöntőbe való jutásért tartott futamon erősebb mezőnyre számítottam, ott 2. lettem, a középdöntőben pedig az 5. helyet szereztem meg, de akkor már túl voltam két futamon. Párosban nem gondoltam volna, hogy döntőbe jutunk, hiszen Janával a verseny előtt ültünk össze először, egyetlen alkalommal eveztünk együtt 1000 métert. Párosban mindent kihoztam magamból, egyesben talán egy pici maradt még bennem, de sokkal jobb nem lehetett volna. A 2021-es idényben egyéniben szinte minden versenyen ezüstérmet nyertem, párosban azonban sikerült a dobogó legfelső fokán is végeznem. Két hét pihenő után folytatom a felkészülést a következő idényre, ahol egyéniben szeretnék újra minél több 1. helyet szerezni, ahogy azt 2020-ban tettem — mondta Nagy Lara.


Nagy Lara (jobbról) és Jana Gojković párosban döntőt evezett Csehországban (a Szerb Kajak-Kenu Szövetség felvételei)

Kovács Ádám az óbecsei edzőtáborban párost és négyest gyakorolt, valamint egyesben is felmérték képességeit.

— Jó formát vártam magamtól, valamint azt, hogy párosban és négyesben fejben, fizikailag is teljesen a versenyre koncentráljak. Párosban a zentai Tiszavirág tagjával, Berec Balázzsal indultam, és az előfutamban kiestünk, négyesben azonban két palánkai kajakossal, valamint a zentai Kobrehel Tamással a középfutamig jutottunk, és a 7. helyen végeztünk. Mindössze 3 másodperc választott el bennünket a döntőtől. Több hajó döntős időeredményénél eveztünk már mi is jobbat, viszont a két palánkai versenyzőtársamnak a négyes előtt volt már futama, és fáradtabban álltak oda a rajthoz. Az idei évből a tartományi bajnokságot és az Olimpiai Reménységek Fesztiváljára való válogatót emelném ki, hiszen mindkét versenyen egyéniben 1000 méteren 3. lettem a serdülők mezőnyében. Célom, hogy 2022-ben legalább a 3. helyet tartsam meg 1000 méteren, míg 500 és 200 méteren szeretnék tovább fejlődni.

Apró István, a Testvériség Kajakklub edzője elégedett versenyzői teljesítményével és a szervezéssel is, hiszen Csehországban kiváló körülmények között, szélmentes pályán küzdhettek.

— Versenyzőim közül Lara a fiatalabb korosztályba tartozik, így ő külön engedéllyel indulhatott az idősebbek között. Tőle becsületes helytállást és jó futamot szerettem volna látni, melyet ő alaposan túlteljesített, hiszen párosban bekerült a döntőbe. Az óbecsei edzőtáborban Lara négyesre készült, és a látottak alapján döntőbe vártuk őket, sőt, akár dobogóközelbe is érhettek volna. A koronavírus sajnos közbeszólt, mivel két kislány megbetegedett, így Larát és Janát át kellett nevezni párosba. Az egyéni és a páros futam között mindössze 50 perc volt, ami nagyon kevés. Ezt úgy kell elképzelni, hogy Lara először egyesben evezett, majd 50 perc múlva párosban, ezután egyes középfutamot, utána párosban középfutamot, végül párosban döntőt. Egy nap alatt ötször kellett teljesítenie az 1000 métert, amit még a felnőtt versenyzők sem tudnak tökéletesen kivitelezni — értékelt a vezetőedző hozzátéve, hogy a szervezés tökéletes volt, viszont több koronavírustesztet végeztek rajtuk, ami nyugtalanságra adott okot, hiszen szabály szerint ha valamely versenyző vagy stábtag pozitív lett volna, akkor tizenkét nap karantén várt volna rájuk.


A magyarkanizsai különítmény Račicében

Az országos bajnokságra a magyarkanizsai klub tizennégy versenyzővel utazott, akik 1 aranyat, 4 ezüstöt és 2 bronzot nyertek. A dobogó legmagasabb fokára a Nagy Lara — Dobó Petra-páros állhatott a serdülők között 500 méteren, ezüstérmet Nagy Lara (egyesben 500 méteren a pionírok, 1000 méteren a pionírok és a serdülők között) és Dobó Petra (5 km, egyesben, serdülők) nyert, míg bronzot a Dobó Petra — Ladányi Lídia-kettős szerzett 1000 méteren az ifik, valamint a Nagy Lara — Ladányi Lídia-páros 1000 méteren a serdülők között. Összesítettben a Testvériség a 14. helyen végzett. A tartományi nyílt bajnokságon 2 arany, 5 ezüst és 3 bronz a magyarkanizsai mérleg. Aranyérmet a Dobó—Ladányi-páros (1000 méter, ifik) és a Nagy—Dobó-kettős (500 méter, serdülők) nyert, ezüstérmes Nagy (500 és 1000 méter, pionírok), Dobó (200 méter, serdülők), a Dobó—Ladányi-kettős (500 méter, ifik) és a Nagy—Ladányi-páros (1000 méter, serdülők), míg bronzérmet Nagy (1000 méter, serdülők), Dobó (500 méter, serdülők) és Kovács Ádám (1000 méter, serdülők) nyert. A Palánkán megtartott válogatóversenyen Kovács egyesben, 1000 méteren bronzot nyert.

— Nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy több versenyzőnk jusson ki a csehországi viadalra, de a betegségek közbeszóltak. Biztos voltam abban, hogy Dobó Petra 200 egyesben bekerül a válogatottba, és Ladányi Lídiát is nagyon kevés választotta el ettől. A húszéves Pavlov Saša most került a felnőttmezőnybe, nagyon keményen edz, és reményeim szerint Nagy, Kovács, Dobó és Ladányi mellett ő is bekerül a szerbiai válogatottba — mondta Apró.

A klub minikajakosai az országos bajnokságon egy aranyat, egy ezüstöt és két bronzot nyertek. Az 1. helyen Apró Máté végzett 1000 méteren, 2. lett a László Lejla — Gyulai Kata-páros 500 méteren, míg a Bodnár Janka — Vass Tamara-kettős és a Bognár Kata, Gyulai Kata, Bodnár Janka, Vass Tamara alkotta négyes 500 méteren 3.-ként ért célba. A tartományi nyílt bajnokságon 3 aranyat, 2 ezüstöt és 3 bronzot nyertek a Testvériség minikajakosai, ez összesítettben a 8. helyet hozta a klub számára. A négyfordulós minikajakligában 6 arany, 8 ezüst és 5 bronz a magyarkanizsaiak teljesítménye. Az összbajnokságban 55 érmet (14 arany, 24 ezüst, 17 bronz) nyertek a Testvériség versenyzői, a klubregattákon 40 érem (13, 14, 13) a termés, 2021-ben pedig összesen 95 érem (27, 38, 30) áll a magyarkanizsai klub neve mellett, ami nagy előrelépés.

Az egyesület gépparkja is bővült, hiszen Magyarkanizsa Önkormányzata támogatásának köszönhetően öt új hajót vásároltak, valamint egy használt kombira is szert tettek.

A kajakiskolát az idén 16-an fejezték be, így a minikajakcsapat 40-50 főt számlál.

— Kajakban nyolcéves kortól lehet versenyezni, de kajakozni akár kétéves kortól is lehet. A feltétel, hogy a kisfiú vagy a kislány biztonságosan tudjon úszni a nyílt vízen. A kezdők előbb megtanulják forgatni az evezőt, hogyan szállunk be a kajakba, hogyan jövünk ki belőle, hogyan kell a kajakot irányítani. Ezt a mozgás finomítása és az evezési technika elsajátítása követi, mely hosszabb folyamat. A fiatalt akkor lehet versenyre vinni, amikor már saját maga tud a kajakban evezni, amikor már nem kell magyarázni, mit kell csinálnia, hogyan irányítsa a hajót. Az első lépcsőfok mindig nehéz, de túl kell lépni rajta, és utána szépen felfelé haladni. A gyerekektől nem kell elvárni minden verseny előtt, hogy például elsők vagy ötödikek legyenek. Ha saját magukhoz képest a maximumot nyújtják, akkor elégedettek vagyunk velük. Ahogy haladunk előre az idővel, az edzésekkel, úgy nőnek a gyerekek saját magukkal szemben támasztott elvárásai is — mondta Apró Roland, aki László Gáborral együtt a minikajakosok munkáját irányítja.

A csapat nagy része két hét pihenő után újra edzésbe állt. Amíg az időjárás engedi, addig a kajakosok a Tiszán eveznek, majd a munkát a súlyzóteremben, a futópályán és valószínűleg a medencében folytatják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..