home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Öt hazai érem a Balkán-bajnokságon
(T. T.)
2015.06.29.
LXX. évf. 25. szám
Öt hazai érem a Balkán-bajnokságon

A Szerbiai Lovassportszövetség és a Favory Lovasklub szervezésében a Kelebia Ménesben péntektől vasárnapig tartották meg a kettesfogathajtó-Balkán-bajnokságot, melyen három ország (Románia, Horvátország, Szerbia) hat fogata szállt versenybe. Pénteken a díjhajtás volt műsoron — a román Andrei Csoma nyerte meg, honfitársa, Milorad Milin Mima és a horvát Antun Medvidović előtt.

Szombaton maratonhajtás következett, melyen szintén Csoma bizonyult a legjobbnak, megelőzve két hazai versenyzőt: a második helyezett szabadkai Bunford Olivért és a bronzérmes Božidar Mršićet. Vasárnap akadályhajtásban mérettettek meg a versenyzők. A huszonnyolc akadályon a leggyorsabban a román Milin jutott túl, megelőzve Csomát és Medvidovićot. A csapatversenyt a Keresztes Teréz, Bunford Olivér, Božidar Mršić alkotta szerbiai válogatott nyerte meg, összesítettben pedig Csoma, Bunford, Keresztes volt a sorrend.

Dejan Dragojević, a Szerbiai Lovassportszövetség elnöke megköszönte a házigazdáknak a kiváló rendezést, és reményét fejezte ki, hogy ezzel a versennyel egy hagyomány teremtődött.

Keresztes Teréz fogathajtó, a Favory Lovasklub elnöke, a kelebiai ménes igazgatónője kiemelte, hogy nagyon nehéz volt megszervezni a versenyt, mivel a nemzetközi szövetség feltételei nagyon szigorúak.

— Szerbiában először volt ilyen méretű fogathajtó verseny, az egykori Jugoszláviában korábban, hatvannégy évvel ezelőtt tartottak hasonló nemzetközi szintű rendezvényt. Minden feltételt teljesítettünk, a nemzetközi küldöttség pedig úgy érezte magát, mintha a verseny Ausztriában lett volna megrendezve. A Balkán Lovasszövetség februári közgyűlésén 30 fogat és 90-100 ló érkezéséről volt szó, végül 6 fogat látogatott el hozzánk. A világbajnoki részvételre esélyes fogatok inkább a jövő heti lipicai versenyt részesítették előnyben, a görög, macedón és albán fogathajtók pedig nem merték bevállalni a háromnapos megmérettetést. A verseny nehézségéről mindent elmond, hogy maratonhajtásban a kétszeres világbajnok és az idei vb-re is már kijutott horvátországi fogathajtó pályát tévesztett, illetve a kizárás sorsára jutott — mondta Keresztes Teréz.

Bunford Olivér csapatban aranyat, maratonhajtásban és összesítettben pedig ezüstérmet szerzett.

— Ez volt az első nemzetközi versenyünk. Díjhajtásban gyengébben szerepeltem, a lovaknak és nekem is többet kellett volna készülnöm erre a számra. Az itteni mulasztásomat maratonhajtásban sikerült behoznom, hiszen tapasztaltabb hajtókat megelőzve a második helyen végeztem. A győztes román versenyző mögött tíz ponttal maradtam le, a harmadik helyezettet pedig harmincöt ponttal előztem meg. Akadályhajtásban közepesen szerepeltem, és a harmadik helytől nem sokkal lemaradva, a negyediken végeztem. A huszonnyolc akadályból két labdát löktünk le, és négy hibapontot kaptunk az időtúllépés miatt. Szombaton kettes és négyes fogatban a Pancsova melletti Stari Tamišon állok rajthoz, ott rendezik meg a vajdasági kupa második fordulóját. Kettes fogatban jelenleg a harmadik helyen vagyok, és jó lenne előrébb, azaz az első vagy a második helyen végezni, négyes fogatban viszont a tavalyi ezüstérmet szeretnénk aranyéremre cserélni — mondta Bunford Olivér.

A hazai hajtók kiváló szereplése minden bizonnyal hozzájárul a sportág további népszerűsítéséhez is.


Most pedig tekintse meg a cikkhez kapcsolódó képgalériát is, melyet kicsit lejjebb megtalálhat!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..