home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Ösztöndíj a hiányszakmát tanulóknak Zentán
Tóth Lívia
2024.02.07.
LXXIX. évf. 6. szám
Ösztöndíj a hiányszakmát tanulóknak Zentán

Zenta község továbbra is támogatja a hiányszakmát tanulókat. A kiírás a felsőoktatásban résztvevőkre vonatkozik a 2023/24-es iskolaév őszi és tavaszi félévére. A részleteket sajtótájékoztatón ismertette Juhász Attila, a községi tanács oktatással megbízott tagja.  

–Február 14-én jár le a hiányszakmákra kiírt önkormányzati pályázat. Ezt az előző, tehát a 2022/23-as iskolaévtől kezdtük működtetni az egyetemi hallgatóknak a korábbi időszakban megjelentetett önkormányzati pályázata helyett, vagyis annak az utódaként.

A hiányszakmák listáját a zentai gazdasági szereplők, vállalatok, vállalkozók és az intézményeink igénye alapján állítottuk össze. Jelenleg 21 hiányszakma van a jegyzéken. Ezúttal tíz ösztöndíjat tudunk odaítélni, amelyet a hallgatóknak a tanulmányaik befejezéséig folyósítunk – nem csak az alapszakon, hanem a mesterszakon tanulóknak és a doktoranduszoknak is. Az összege havi 9 ezer dinár, amit az év tíz hónapjában utalunk, tehát összesen 90 ezer dinár. Fontos tudni, hogy az ösztöndíjjal rendelkező diákok a tanulmányaik befejeztével jelentkezniük kell az önkormányzatban, és amennyiben lehetőség van rá, tehát van szabad munkahely, elhelyezkedhessenek a megfelelő cégnél vagy intézetben a község területén. Mérnökökre, jogászokra, orvosokra, állatorvosokra, gyógyszerészekre, közgazdászokra lenne leginkább szükség, az iskolákban pedig olyan tanárokra, akik természettudományi tárgyakat tanítanának, például matematikát, fizikát, kémiát. A teljes lista az önkormányzat honlapján található meg.

Juhász Attila elmondta azt is, hogy beiratkozások után a tavaly ösztöndíjban részesülő 27 egyetemi hallgatóból 17 maradt – közöttük olyanok is, akik korábban jelentkeztek és nem hiányszakmákat tanulnak. Hozzájuk csatlakozhat újabb tíz, ezúttal már csak hiányszakmát tanuló fiatal, ha lesznek annyian, mert az előző tanévben nem sikerült feltölteni a tervezett keretet.

–Nagyon fontos lenne, hogy minél többen jelentkezzenek, és nem csak az elsőévesekre számítunk, hanem azokra is, akik már korábban megkezdték a tanulmányaikat. A kiírásban szerepelnek mindazok a dokumentumok, amelyeket szükséges mellékelni, és a feltételek – például szerb állampolgár és Zenta község lakosa legyen a pályázó –, amelyeknek eleget kell tenni. Ajánlom, hogy a középiskolások is tanulmányozzák a közzétett listát, mert annak ismeretében talán könnyebben döntenek a továbbtanulásról. Azt is tudni kell, hogy a köztársasági, a tartományi vagy más önkormányzati jellegű ösztöndíj ebben az esetben kizáró ok, tehát akik már kapnak ilyet, erre a pályázatra nem jelentkezhetnek. Pályázhatnak viszont azok, akik külföldön tanulnak, de úgy gondolják, hogy az oklevél megszerzése után itthon szeretnének munkába állni.  

Az ösztöndíjjal és a jelentkezéssel kapcsolatos részletek Zenta község honlapján, a www.zenta-senta.co.rs címen találhatóak meg.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..