home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Őszre magyar iskolába indulok!
Fehér Márta
2017.04.12.
LXXII. évf. 14. szám
Őszre magyar iskolába indulok!

A Magyar Nemzeti Tanács beiratkozási programja

Áprilisban megkezdődött az elsősök beíratása az általános iskolákban. Ezernél is több magyar vagy kétnyelvű családban készülnek a nagy napra. Az iskolák nyílt napokat tartanak, várva szülőket, gyerekeket, óvodások látogatnak el a környező oktatási intézményekbe. Egy kedves tanító, egy vidám, színes épület, egy ötletes műsor, egy ismerős arc megragadja a kisgyereket, s az már mondja is: ide szeretnék járni! Szülőként már sokkal összetettebb a kérdés, megannyi szempontot kell figyelembe venni: milyen messze van az iskola, van-e napközije, milyen tudást nyújt, mennyire felszerelt, milyen a tanító néni... S magyarként azt is el kell dönteni, anyanyelvén vagy pedig szerbül tanuljon-e a gyerek. Melyik milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, hogyan lehet jobban érvényesülni? Kétnyelvű családokban még bonyolultabb a kérdés. 

Hasznos ilyenkor a szakszerű segítség, jó, ha van, aki választ ad a felmerülő kérdésekre. A Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási programjának ez a célja. Nézzenek bele a gyerek óvodástáskájába, biztosan ott lapul benne az MNT tájékoztató füzete. A Vackor program keretében Vajdaság egész területén minden elsőbe készülő kisgyerekhez, családjához eljuttatják a kis zöld füzetecskét. 

— A Magyar Nemzeti Tanács március második felében kezdte kiosztani a Vackor-szórólapokat azoknak az óvodásoknak, akik előkészítőbe járnak, magyar vagy kétnyelvű csoportba. Külön szórólap készült a tömbben és a szórványban élő családok számára, szerb és magyar nyelvű tájékoztató füzeteket nyomtattunk — mondja Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja.     

A nyomtatvány választ ad a legfontosabb kérdésekre: Melyik nyelven tanuljon a gyerek? Miért lesz sikeresebb, ha anyanyelvén, azaz magyarul tanul? Miért pótolhatatlan az anyanyelven megszerzett tudás? Milyen törést okozunk a gyereknek, ha nem anyanyelvén kezdi meg az iskolát? Mi a helyzet a vegyes házasságban nevelkedő gyermekekkel?

Tóth Vásárhelyi Anita pszichológus mondataiból idéznék: „Függetlenül attól, hogy mennyire okos, szorgalmas, ügyes, jó nyelvérzékkel megáldott a gyermek, óriási törést okozhat számára, ha a többség nyelvén kezd el tanulni. Sokszor az óvodában kiemelkedően ügyes gyermek szinte elveszik a más nyelvű iskolában, elkezd lemaradozni a többségi anyanyelvű osztálytársaihoz képest. […] Az iskolához és a tanuláshoz való hozzáállás az általános iskola első éveiben alakul ki, egy folyamatosan kudarcélményeket átélő gyereknél pedig ez a hozzáállás negatív lesz. A későbbi években is érezni fogja ennek hatását.”    

 

Két családdal beszélgettem az iskolakezdésről, az iskolaválasztásról. Nyilas Norbert már nagyon várja, hogy elsős legyen. Szeretne „megokosodni”. A szabadkai Majsai Úti Általános Iskolába készül, hiszen az intézményhez tartozó óvodába jár.

— Találkoztam már a tanító nénivel, nagyon barátságos. Már iskolatáskám is van, pókemberes. Az oviban már nagyon sokat tanulunk. Ma tehenet készítettünk papírból, foltosra festettem — meséli Norbika.

Nyilas Kinga, a kisfiú anyukája egy kicsit fél az iskolakezdéstől:

— Norbika nagyon eleven kisfiú, nem tud nyugodtan ülni. De látszik rajta, hogy szomjazik a tudásra, minden érdekli. Fogékony minden új iránt, az ovis verseket is könnyedén megtanulja. Remélem, az elkövetkezőkben is így fog haladni! Jártunk már az iskolában, a nyílt napon, megismerkedtünk a tanító nénivel, nagyon szimpatikusnak találtuk. Számunkra természetes, hogy Norbika magyar iskolába jár majd. Magyarok vagyunk, mi is magyar iskolába jártunk. A szerb nyelvet megtanulja majd, hiszen sokat játszik a szerb szomszédokkal, és az iskolában is tanul majd szerbül.

Purda Kyra valószínűleg Norbika osztálytársa lesz, hiszen a Purda család választása is a Majsai Úti Általános Iskolára esett. Kyra kétnyelvű, édesanyja magyar, édesapja pedig szerb.

— Egyértelműen a magyar iskola mellett döntöttünk. Kyra velem magyarul, apukájával pedig szerbül beszél, bár a férjem mondókákból, népmesékből jelesre vizsgázott. Döntő szempont, hogy akárcsak a családok 99 százalékában, nálunk is én foglalkozom többet Kyrával, hiszen apuka sokat dolgozik. Nagyon fontos az a támogatási rendszer, amellyel az MNT az anyanyelvű tanulást ösztönzi, a magyar kormány támogatásával — magyarázza Purda Szabó Szuzanna, a kétgyermekes anyuka.

A Szülőföldön magyarul program keretében minden magyar általános iskolás évi 75 eurós támogatásban részesül. A magyar elsősök a tanévkezdés első napján értékes beiskolázási csomagot kapnak, mely a legfontosabb tanszereket tartalmazza. Ezenkívül az iskolabuszprogram segíti azokat a diákokat, akik lakhelyükön nem tanulhatnának magyarul. A szórványban a magyarországi Rákóczi Szövetség jóvoltából minden magyar iskola-előkészítős diák ajándékcsomagot kap, majd pedig magyar elsősként 10 000 forintos egyszeri támogatást. Az MNT később a szülőföldön való közép- és felsőfokú továbbtanulást is támogatja különféle ösztönző programokkal.

— Megállapíthatjuk, hogy már nem „divat”, vagy nem annyira „divat” a magyar gyerekeket szerb tagozatra íratni. A magyar óvodai csoportba járó gyerekek szüleit elsősorban tájékoztatjuk, meg szeretnénk erősíteni őket, hogy jó helyre íratják a gyermeküket. A kétnyelvű csoportok közül többet személyesen látogatunk meg, elmondjuk a szülőknek szerbül és magyarul is, hogy mi az előnye a magyar oktatásnak, mit tudunk nyújtani. Ezeken a kritikus pontokon igyekszünk minél több családot megnyerni a magyar oktatásnak. A szórványban minden esetben kis létszámú tagozatokról van szó, ami előny, hiszen a tanítónak van rá ideje, hogy kiemelten foglalkozzon a diákokkal. Sok helyen, például Újvidéken és Tiszakálmánfalván délutáni napközi működik, így a gyerek valójában úgy megy haza, hogy már kész a házi feladata — magyarázza Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja.


Ha kérdéseik vannak a beiratkozási programmal kapcsolatban, keressék az MNT-t! 
A Magyar Nemzeti Tanács elérhetőségei:
* telefonszám: 024/524-534
* e-mail-cím: office@mnt.org.rs
* honlap: www.mnt.org.rs        

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..