home 2024. október 16., Gál napja
Online előfizetés
Őszi színekben
Szakáll Laura
2024.10.06.
LXXIX. évf. 40. szám
Őszi színekben

Évszakváltáskor nemcsak a természet színei változnak, hanem mi magunk is alkalmazkodunk az átalakuláshoz. Az ősz beköszöntével átrendezzük a ruhatárunkat, a nyári holmikat a felsőbb polcokra rakjuk, a lágy pasztellárnyalatok, világos színek is háttérbe szorulnak.

A hűvösebb hónapokban a melegebb, sötétebb árnyalatok, a földszínek kerülnek előtérbe, melyek kiváló harmóniában vannak a természettel, az időjárással, az évszak hangulatával. A puha kötött pulcsikról a csípős, esős estékre asszociálunk, amikor egy forró teával és egy jó könyvvel szívesen bekuckózunk. Ilyenkor sokan viselik magukon az avar árnyalatait a ruházatukkal vagy a sminkjükkel. Lássuk, milyen színek és stílusok dominálnak a következő hónapokban!

 

Avar és bogyó

Az őszi divat elsősorban a természet gazdag árnyalataiból merít. A sárguló, barnuló vagy vöröses színekben pompázó levelek a tervezőket is megihletik. A szezont a meleg tónusok jellemzik. 2024 őszén hódítanak a klasszikusok. Ilyen a burgundi, mely a legmarkánsabb őszi szín, egyszerre mély, intenzív és kifinomult. Minden ruhadarabon jól mutat, legyen szó kabátról, pulóverről vagy nadrágról. Feketével, bézzsel és olívazölddel is variálható. Az olíva a katonai stílust idézi, lágyabb árnyalataival viszont az ősz egyik kedvenc színe. Egy ilyen kabát vagy nadrág időtálló darab lehet a gardróbunkban. Hétköznapra és elegánsabb eseményekre is kiváló választás. A mustársárga szintén közkedvelt ebben a szezonban. Egy kissé szokatlan, mégis rendkívül stílusos szín, mely ebben az évszakban gyakran megjelenik. Kitűnően illik kabátokhoz, sálakhoz és pulóverekhez. Földszínekkel nagyon jól kombinálható. A barna és a bézs elmaradhatatlan árnyalata az ősznek, hiszen a hulló faleveleket, a ropogós avart idézi. A halványbézstől a csokoládészínig minden árnyalatban hordható. Az őszi fényben nagyon szépen mutatnak az említett árnyalatokban készült kabátok, nadrágok, de a kiegészítők, például táskák is lehetnek ilyen színűek. Bár a hűvösebb hónapokban a meleg árnyalatok hódítanak, a fekete sem megkerülhető. Elegáns és időtálló, könnyen kombinálható, tökéletes alap lehet, melyet kiegészítőkkel lehet felélénkíteni. Egy fekete ballonkabát, táska és cipő jól kihasználható alap ősszel, de egy világos farmernadrággal és egy hangsúlyos, színes ékszerrel, bizsuval egy fekete garbó is biztos siker.

 

Textúrák, trendek

Az idei őszt a puha, meleg anyagok jellemzik. A gyapjú, a bársony és a kordbársony megtalálható a butikok polcain. Ezek az anyagok nemcsak kényelmesek, hanem rendkívül stílusosak is, valamint tökéletesen illeszkednek az októberi, novemberi időjáráshoz. Az oversize, azaz a túlméretezett ruhadarabok tovább hódítanak, legyen szó kabátról, pulóverről vagy sálról. A kényelmes, laza szabásvonalak lehetővé teszik a réteges öltözködést, ami nagyon fontos az átmeneti időszakban, amikor a reggelek és az esték hűvösek, de kora délután egy kissé még felmelegszik a hőmérséklet.

 

Smink

Nem csak a ruhatár frissül egy új évszak beköszöntével, a sminkelési szokások is megváltoznak. A nyári forróságban sokan egyáltalán nem használnak dekorkozmetikumokat, vagy ha mégis, elegendőnek érzik a színezett hidratálót és az ajakápolót. Ilyenkor viszont már nem kell attól tartani, hogy leolvad a festék. Az őszt általában — de a mostanit különösen — a földszínek és a bogyósárnyalatok jellemzik. A szemhéjakra főként természetes hatású, avarszínű púdert javasolnak a szakemberek. Ilyen a barna, a terrakotta vagy a réz, mely színek kiemelik a szem természetes szépségét. Ezek a natúr bézzsel is szépen kombinálhatóak. A barnás, rozsdavörös szemekhez nappalra természetes hatást keltő, úgynevezett nude rúzst is használhatunk, de a barna árnyalatai is divatosak. Az esti megjelenést könnyedén drámaibbá tehetjük egy klasszikus vörös vagy bogyó ihlette burgundi-, bordó vagy padlizsánszínű ajaktermékkel. Ősszel különösen népszerűek a sötétebb ajkak. Az alapozók terén a matt hatású lesz a meghatározó a következő időszakban. Ehhez javasolt bronzosítót és pirosítót használni. A fekete szemceruza és tus mellett ilyenkor barnát is választhatunk, mely lágyabb, kifinomultabb, de a hangsúlyos hatás nem marad el. Bár néhány éve a szabályosan megrajzolt, színezett szemöldök volt a divat, most a természetes hatás elérése a cél. A sminkmesterek azt javasolják, kövessük a szemöldök természetes formáját, kerüljük a látványos kontúrvonalakat. Egy szemöldökformázó gél vagy por megadja a kellő textúrát, de nem kelt túlzó hatást.

 

Körmök és kiegészítők

Nyáron a napbarnított bőrhöz nagyon jól illik a fehér vagy a hangsúlyos korall és magenta, a hűvösebb hónapokban viszont a legtöbben őszi árnyalatokat kérnek a manikűrösüktől, vagy ha maguk festik a körmüket, egy-egy őszi lakkot szereznek be. A barna minden árnyalata megjelenhet a körmökön, de a klasszikus bogyószínek is hódítanak. A természetes árnyalatok ilyenkor is trendik, a nude színek, az áttetsző lakkok továbbra is népszerűek, de a francia manikűr is jól mutat ősszel.

A kevesebb több elv a hidegebb hónapokban is érvényes. Nem javasolt öt kiegészítőnél többet egyszerre magunkon viselni. Ilyenkor az elmaradhatatlan kézitáska mellett a sapkák, kalapok és sálak a legnépszerűbbek, melyek azonkívül, hogy praktikusak, stílusosak is. A bőrsapkák az idei szezon kedvencei, a sálakból a túlméretezett hódít, mely a hidegtől is megvéd, és még divatos is. Táskákból most a közepes méretűek a közkedveltek, melyek bőrből vagy műbőrből is készülhetnek. Egy nagyobb medál, egy hosszabb nyaklánc vagy egy színes fülbevaló is keretet adhat a megjelenésnek. Az egyszínű pulóverekhez, garbókhoz a hangsúlyosabb ékszerek illenek, de egy finomabb anyagú sál is sokat javíthat az összhatáson.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..