home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Őszi forgatag
Talpai Lóránt
2021.11.18.
LXXVI. évf. 46. szám
Őszi forgatag

Színes műsor a jótékonyság jegyében

A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület a bácsfeketehegyi Művelődési Házban tartotta meg immár második alkalommal Őszi forgatag elnevezésű zenés-táncos műsorát. A rendezvényen az egyesület csoportjai mutatták be az év során elsajátított táncokat, dalokat és népi játékokat. Az eseményen felléptek még a bácsfeketehegyi és a topolyai vendégek is. A szórakoztatás mellett az idei műsornak jótékonysági jellege is volt, a belépőkből összegyűlt önkéntes adományt ugyanis Maráz Tamás gyógykezelésére ajánlották fel a szervezők.

Patyerek Csaba, a rendezvény szervezője lapunknak nyilatkozva kiemelte, hogy másodszor szervezik meg az őszi műsort, immár élőben, mivel a tavalyi esztendőben online keretek között zajlott le, előre rögzített formában. Az idén viszont nem a járvány, hanem a helyszín megválasztása okozott némi gondot, mivel a kishegyesi művelődési házat jelenleg felújítják, ezért Bácsfeketehegyen tartották meg a műsort. A szervező azt is elmondta, hogy szeretnék, ha az Őszi forgatag a jövőben egy nagyszabású ifjúsági rendezvénnyé válna, azaz egy olyan fesztivállá, amely megmozgatná térségünk néphagyományőrző művelődési csoportjait. Az idén a kishegyesi néptáncosok mellett a bácsfeketehegyi és a topolyai tánccsoportok, illetve szólisták léptek fel, de a közeljövőre vonatkozó tervek között mindenképp szerepel, hogy Bácska és Bánság más részeiről is legyenek vendégek.

A Petőfi Sándor ME Őszi forgatag című műsorában az egyesület szinte minden művelődési csoportja és összes korosztálya fellépett. Továbbá a bácsfeketehegyi énekes-szólisták, tamburások, valamint egy ifjúsági néptáncegyüttes is bemutatkozott. Vendégfellépők voltak még Topolyáról a Kodály Művelődési Egyesület táncosai. Az előadókat hangszeren a Fokos zenekar kísérte. A műsort Kishegyes Község Önkormányzata támogatta.

A rendezvény jótékonysági jellege kapcsán Patyerek Csaba elmondta, hogy Sárközi István, Kishegyes Község Képviselő-testületének elnöke kereste fel, illetve kérte meg arra, hogy egy beteg gyermek gyógykezelését próbálják meg segíteni. A járványhelyzet miatt ugyanis viszonylag kevés rendezvényt tartanak, és az ilyen alkalmakat érdemes megragadni annak érdekében, hogy összefogással segítsünk másokon. A belépőnek természetesen szimbolikus jellege volt, hiszen bármekkora összeget is szántak rá az érdeklődők, a pénz mindenképp jó helyre került.

Maráz Tamás 2016. december 14-én jött világra oxigénhiányos állapotban, melynek súlyos következményei lettek. Röviddel a születése után a központi idegrendszeri károsodása miatt kialakult mozgásfogyatékosságot, cerebrális parézist és epilepsziát diagnosztizáltak nála az újvidéki gyermekklinikán. A cerebrális parézis csoportnéven mindazokat a nem előrehaladó idegrendszeri (maradvány) állapotokat értjük, amelyeknek a mozgásfogyatékosság a fő tünetük. A mozgásfogyatékossággal együtt gyakran sérülnek más funkciók is. A károsodások túlnyomó többsége a magzati életben, legritkábban a születés körül vagy utána, a korai fejlődés időszakában keletkezik. Az okok sokfélék lehetnek: oxigénhiány, helyi vérellátási zavar, infarktus, vérzés, gyulladás, mechanikus sérülés, genetikai tényezők.

Tamás nem tud ülni, járni, és nem is beszél. Évek óta mind belföldön, mind külföldön költséges egészségügyi kezelésekre szorul, és a jövőben műtéti beavatkozásokra is szüksége lesz. Gyógyulásának érdekében az Aleksandar Šapić „Budi human!” alapítvány arra kér minden jóindulatú embert, hogy támogassa Tamás felépülését. Mindezt SMS-ben a 455-ös számra elküldött human1130 szöveggel, illetve a 160-6000001248261-48 belföldi számlaszámra és az 160600000124843705 (IBAN: RS35160600000124843705, SWIFT/BIC: DBDBRSBG) nemzetközi számlaszámra való befizetéssel is megtehetik. Ezenkívül PayPal-átutalással is támogathatják a kisfiút, ha mobiltelefonjukkal szkennelik a megadott NBS IPS QR-kódot az mBanking applikációján.

 

Fényképezte: Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..