home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Összetartozunk — Törökbecsén tartott találkozót a KÉK
Zséli Ágnes
2020.10.06.
LXXV. évf. 40. szám
Összetartozunk — Törökbecsén tartott találkozót a KÉK

Az összetartozás évének jegyében szervezett ismeretterjesztő napot a Keresztény Értelmiségi Kör Törökbecsén. Vajdaság tizennégy településéről mintegy száz résztvevő azzal a céllal érkezett a Tisza menti városba, hogy találkozzon, és a magyar nép történelméről gazdagítsa tudását.

Honfoglaló elődeinkről beszélt előadásában Muhi Béla tanár a törökbecsei Szent István király templomban, míg Korenchy László helytörténész a magyar találmányokról szólt.

Muhi Béla elmondta, a bemutatóval igyekeznek pótolni mindazt, amire az iskolában nemigen helyeznek hangsúlyt, Korenchy László pedig azt emelte ki, hogy a fiataloknak ismerniük kell azokat a találmányokat, amelyek magyar tudósok nevéhez fűződnek. 

A civil szervezet rendezvényeinek fénypontja minden alkalommal a szentmise közös ünneplése.

— A Keresztény Értelmiségi Kör így akarja kifejezni azt, hogy bennünket a kommunio (közösség) köt össze, hiszen egységbe kerülünk az Úr Jézussal és ő általa a többi emberrel is — mondta Mellár József esperesplébános. — A mai nap is alkalmat nyújtott ahhoz, hogy az emberek együtt éljék meg az összetartozás jelentőségét, melynek jegyében a szentmise is folyt. A program során a résztvevők az aracsi pusztatemplomhoz is kilátogattak.

— A több mint 600 tagot számláló Keresztény Értelmiségi Kör a járványhelyzet miatt felmerülő nehézségek ellenére, az előírt egészségügyi szabályokat betartva, szűkítve ugyan, de igyekszik megszervezni a hagyományos rendezvényeit. A találkozó helyszínéül nem véletlenül választották éppen Törökbecsét, hiszen az aracsi pusztatemplom felmérhetetlen üzenettel bír — jegyezték meg a szervezők.  

— Az összetartozás évében úgy gondoltuk, hogy egy ilyen programot feltétlenül meg kell szerveznünk, és hála a Jóistennek, ez a járványhelyzet ellenére is sikerült — nyilatkozta Szabó Károly, a KÉK elnöke. — A Keresztény Értelmiségi Körnek nagyon fontos, hogy az összetartozást, a magyarságot Trianon évében valóban megünnepeljük, hiszen mi együttműködünk a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetségével, és általa a Kárpát-medence magyarságával is. A civil szervezetben máris megkezdték előkészíteni a következő találkozót, melyet — remélik — a járványveszély enyhülésével már október végén lebonyolíthatnak a Horgos melletti Domus Pacis ferences lelkigyakorlatos házban.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..