home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Összetartozásunk ünnepi jelképe
F. CIRKL Zsuzsa
2014.08.27.
LXIX. évf. 35. szám
Összetartozásunk ünnepi jelképe

Magyar nap elnevezéssel rendezték meg Zomborban a nyugat-bácskaiak a közös Szent István-napi ünnepségüket. Az esemény az elmúlt évtizedek hagyományához híven a zombori Szent István-templomban bemutatott szentmisével kezdődött.

A városháza erkélyén került sor az idei új kenyér megáldására, melyet a hívek és az érdeklődők a Szentháromság térről kísérhettek figyelemmel, majd mindenki részesülhetett a megáldott kenyérből.

A részvevők a templomi szertartásról a főutcán át menettánccal vonultak a helyszínre. Ez volt az első olyan alkalom, hogy a nemzeti és egyházi ünnep „kilépett” a templom falai közül, ahogyan az is először fordult elő, hogy a magyarok ünnepe alkalmából a megyeháza erkélyére kikerült nemzeti lobogónk. A doroszlói, gombosi, bácskertesi, szilágyi, bezdáni, csonoplyai, nemesmiliticsi, bácsgyulafalvi táncosok és zenészek mellett e látványos bemutatón részt vett a bajai Bácska Banda és a testvérváros táncegyüttese.

A járókelők a vártnál nagyobb érdeklődéssel és rokonszenvvel szemlélték az eseményt, s legalább ekkora elismerés jutott Csizmadia Anna kupuszinai népdalénekesnek, a Fölszállott a páva Kárpát-medencei tehetségkutató verseny tavalyi győztesének. A rendezvényt a Szentháromság téren össztánc zárta, melybe sokan bekapcsolódtak a közönség soraiból is.

A szervezők, a Dunatáj Régiófejlesztési Civil Szervezet, a Magyar Polgári Kaszinó, valamint a bajai Bácskai Civil Szervezetek Szövetsége vezetői egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy a sikerességében minden várakozást felülmúló esemény ösztönzőleg hat, s mindenképpen hagyományt szeretnének teremteni. 

A látványos és emlékezetes programot a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Együttműködési Alap, valamint Zombor város önkormányzata támogatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..