home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Összetartozásunk ünnepe
(T. T.)
2011.10.05.
LXVI. évf. 40. szám
Összetartozásunk ünnepe

Házigazdák és vendégeik - Szabó Attila felvételeiHétvégén ünnepelték Hajdújáráson a Szüreti Napokat, mely immár 43. éve az észak-bácskai település legnagyobb ünnepe. A rendezvényt azóta több település is megtartja, ám a hajdújárási rendelkezik a leggazdagabb hagyományokkal. A péntek délután...

Házigazdák és vendégeik - Szabó Attila felvételei

Hétvégén ünnepelték Hajdújáráson a Szüreti Napokat, mely immár 43. éve az észak-bácskai település legnagyobb ünnepe. A rendezvényt azóta több település is megtartja, ám a hajdújárási rendelkezik a leggazdagabb hagyományokkal. A péntek délutáni ünnepélyes megnyitón Haskó István, a hajdújárási helyi közösség elnöke köszöntötte a vendégeket: Egeresi Sándort, a Tartományi Képviselőház elnökét, Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét, Kern Imrét, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettesét, Eszes Bélát, a testvértelepülés Jánoshida első emberét és a környező települések vezetőit. A gyümölcsszentelő hálaadó szentmise után Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke Haskó Istvánnal együtt nyitotta meg a terménykiállítást.

Az idén 68 kiállító rakta ki portékáját

- A szorgalom és a verejtékes munka, mely a hajdújárási és környékbeli polgárokat jellemzi, meghozta a gyümölcsét. Önök példái a kitartásnak, a röghöz való ragaszkodásnak. Annak az elszántságnak, hogy itt akarunk élni. A hajdújárási Szüreti Napoknak gazdag a hagyománya, s jövőre megpróbáljuk az idegenforgalom segítségével nemzetközivé tenni - emelte ki Egeresi.
A hagyományos csőregekóstoló után a helybeli Roham együttes lépett fel, majd késő estig szórakoztatta a rockzenekedvelő közönséget. A szombati nap különböző kézműves-foglalkozásokkal kezdődött, majd szüreti vetélkedő, környezetvédelmi előadás, sportversenyek és motoros találkozó következett. Az izgalmas, fordulatos labdarúgó-csatározások végén a jánoshidaiak vitték el a pálmát, a női röplabdában pedig a királyhalmi hölgyek diadalmaskodtak. A zárónapon megnyílt a borutca, ahol a környék legízesebb borainak a kóstolója folyt. A délután fénypontja a művelődési egyesületek gálaműsora volt, melyen Babits János, a szabadkai Magyar Főkonzulátus vezető konzulja, Somogyi János, a helybeli Lifka Sándor Művelődési Egyesület elnöke és Haskó István köszöntötte a szép számú közönséget.
- Hajdújárás és ez a háromnapos ünnep az összetartozást jelképezi. Tavaly még csak találgattuk, milyen is lesz a kedvezményes honosítás, és mikor válik lehetővé, hogy a határon túli magyarok kérelmezhessék a kettős állampolgárságot. Örömmel mondhatom, hogy rengeteg dolgunk van, ami azt jelenti, hogy az itteni magyarság kilencven évvel e terület elcsatolása után is megmaradt magyarnak, ápolja hagyományait, szép magyar nyelvünket - mondta Babits.
A rendezvény szórakoztató részben a házigazda Lifka Sándor ME szakosztályain kívül felléptek a királyhalmi, illetve az oromhegyesi Petőfi Sándor ME, a tornyosi Ady Endre ME, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, a palicsi Palics Magyar Művelődési Egyesület csoportjai, valamint a zákányszéki vendégek. A nap hátralévő részében a Csantavéri Ifik zenéjére lehetett ropni a táncot, akinek pedig enni és inni volt kedve, az ízletes rostonsülteket és jófajta italokat kóstolgatva tölthette el az estét.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..