home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Összetartozás és tradíció
Hodolik Boglárka
2022.06.01.
LXXVII. évf. 22. szám
Összetartozás és tradíció

A X. Vajdasági Vágta döntőjét a Temerint képviselő Varga Luca és Fantázia nevű lova nyerte meg. A Kishuszár Vágtában Erdei Anna Dorka kishegyesi induló megvédte a címét Bohóc nevű lován.

Szabadkán a Bácska Lovas Klub Zombori úti pályáján a hétvégén megtartották a X. Vajdasági Vágtát, a vajdasági magyar közösség egyik leglátogatottabb rendezvényét. Az esemény előfutama a budapesti Nemzeti Vágtának, melyet október 1-jén és 2-án szerveznek majd meg.

— Felemelő érzés látni, hogy a lovassport évről évre ilyen sok érdeklődőt vonz. Ez ad erőt és motivációt, hogy a tőlünk telhető legnagyobb odaadással hozzuk létre ezt a találkozót. Tíz évvel ezelőtt azzal a szándékkal hívtuk életre, hogy itt, a szülőföldünkön, teret és lehetőséget adjunk a lovassport hagyományának továbbörökítésére, hogy összefogjuk azt a maroknyi embert, akik elődeikhez híven ápolják ezt a tradíciót, és hogy tegyünk azért, hogy újabb és fiatalabb generációkat kapcsoljunk ebbe az életformába. Az elmúlt tíz év eredményei minden várakozásunkat felülmúlták, számos ló és lovasa, megannyi fogathajtó, kishuszár, ügetőfutam és főzőcsapat jellemezte ezt az időszakot. A vágta azt az üzenetet képviseli, hogy jó magyarnak lenni. Lovas nemzet a magyar — mondják, és ahogy összetartozik ló és lovasa, éppúgy összetartozunk mi mind, akik a Kárpát-medencében és világszerte magyar felmenőkkel rendelkezünk. Ebben van a vágta sikere, hogy felelevenítettünk egy olyan ősi hagyományt, amely a vérünkben van. Ösztönös és közös bennünk a lovak iránti szeretet és az összetartozás iránti igény. Az elmúlt évek nemzetpolitikájának eredményeként újra összekovácsolódott a nemzetünk. Ennek köszönhető, hogy immár tizedik alkalommal szurkolhatunk kedvenc lovunknak és lovasunknak. Az elmúlt három évben vajdasági település lovasa nyerte meg Budapesten a Nemzeti Vágtát, ami Kárpát-medence-szerte egyedülálló teljesítmény. Bízunk benne, hogy az idén is így lesz — mondta köszöntőjében Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója.

A rossz idő ellenére sokan kilátogattak a rendezvényre. A szabadkai lóversenypályára érkezőket kirakodóvásárral és főzőversennyel is várták a szervezők. Több mint 40 bográcsban főtt a betyártarhonya vagy más néven pásztortarhonya. Az ételeket Paskó Csaba, a zsűri elnöke, Jerasz Anikó és Fremond Árpád értékelte. A megmérettetést a pancsovai Hertelendy Konyha csapata nyerte.

— A Vajdasági Vágta a vajdaságiak egy fontos rendezvényévé vált, felsorakozott a nagy közösségi események sorába, mint amilyen a Gyöngyösbokréta és a Durindó vagy a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója. Azt bizonyítja, hogy a vajdasági magyar ember is a lovas nemzet része, él és reneszánszát éli a lovak iránti szeretet és a lovas hagyományok — nyilatkozta Pásztor István, a Vajdasági Vágta fővédnöke a Pannon RTV-nek.

A versenyre 12 lovas és 4 kishuszár nevezett be. A vágta előfutamaiból Varga Luca (Temerin színeiben, Fantázia nevű lovával), Cékus Árpád (Kishegyes, Déva Szándék), Szőke Dániel (Adorján, London) és Fekecs Árpád (Ada, Argo) került a nagy döntőbe. A Kishuszár Vágtán négyen álltak rajthoz, és hárman jutottak a fináléba.

A délután folyamán három ügetőfutamot, az Imperial és az Endukas Lovas Klub díjlovagló bemutatóját és két vajdasági csikós produkcióját láthatta a népes közönség.

A kishuszárok döntőjében a kishegyesi Erdei Anna Dorka Bohóc nevű lovával elsőként ért célba, akit Oromhegyes képviseletében Kalapáti Lúcia követett Tündér nevű lovával. A kishuszárok közül az első és a második helyezett lehet ott a budapesti Nemzeti Vágtán.

— Egész nap próbáltam nyugodt maradni, hogy a döntőben a legjobb eredményt hozzuk. Ha Fantázia megnyeri a harmadik Nemzeti Vágtáját, akkor örökös győztes lesz, és többet nem indulhat. A következő hónapokban erre készülünk, hogy hős legyen — mondta el Varga Luca, aki Temerin színeiben diadalmaskodott.

— Ez a győzelem egy hatalmas ajándék. Óriási az örömöm, hogy ismét kijutottam a budapesti vágtára. A legszebb napjaim közé tartozik, amikor ott lehettem a versenynapokon. A dicsősség és a társaság feledhetetlen élményeket adott — nyilatkozta Erdei Anna Dorka.

A X. Vajdasági Vágta a Budapesti Operettszínház művészeinek koncertjével ért véget.


Fotó: Hodolik Richárd

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..