home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Összeszorított fogakkal
(—)
2014.10.15.
LXIX. évf. 42. szám

Tovább tart a szocialista—haladó csörte. A kormányfő fegyelmet követel a kormány tagjaitól, és áldozatvállalást kér a polgároktól. Miközben az árvíz sújtotta Obrenovac gondjai egyre halmozódnak, Szerbia Putyin látogatására készül. A politikai pártok támogatottsága nem módosult lényegesen.

Feldühödött

Alaposan feldühödött Aleksandar Vučić kormányfő azon a sajtótájékoztatón, amelyet Michael Davenporttal, az EU szerbiai küldöttségének vezetőjével közösen tartott az ország EU-integrációjával kapcsolatban. A kormányfő azért háborodott fel, mert a sajtótájékoztatón megcsörrent egy mobiltelefon. „Úgy látszik, a kormányban még mindig nincs megfelelő szinten a fegyelem” — fakadt ki nyilvánosan Vučić. Hogy melyik miniszter nem kapcsolta ki a telefonját, az további találgatásokra adott okot. Köztük van Velmir Ilić, Srđan Verbić, Nikola Selaković és Željko Sertić is. (Blic)

Miért nem segítenek Obrenovacon?

A Munkaadók Uniója arra emlékeztette a kormányt, hogy az eddig még semmit sem tett az obrenovaci vállalkozókért. Mint ismeretes, a májusi árvizek súlyos károkat okoztak a településen. Az unió a közleményében arra mutatott rá, hogy a vállalkozók a kormányfő és helyettese, a gazdasági, pénz- és munkaügyi miniszter segítségét kérték, de eddig semmilyen választ nem kaptak. A Munkaadók Uniója azt kéri a kormánytól, hogy az árvízben megsemmisült árura térítsék meg a már kifizetett járulékokat és az áfát. Az unió azt is hangsúlyozta, hogy Obrenovacon a gazdasági aktivitás valójában befagyott, a gondok egyre halmozódnak, és sok egykori munkavállalónak jelenleg az alap-életfeltétele sincs meg. (Beta)

Dačić szembemegy az állampolitikával (?)

A Szerb Haladó Párt tagjai igen negatívan értékelték a mérvadó Danas napilapnak Ivica Dačić külügyminiszter moszkvai kijelentését, miszerint Koszovó felosztása jó megoldás lenne, s ez a szerbeknek és az albánoknak is az érdekében áll. Jadranka Joksimović, az európai integrációval megbízott tárca nélküli miniszter úgy véli, hogy a miniszterelnök kijelentései nincsenek összhangban a hivatalos állampolitikával: „Nem tudom, hogy tanácsos-e a szerb külügyminiszternek a pártpolitikai véleményét nyilvánosan tolmácsolnia, amikor az nincs összhangban a hivatalos kormányállásponttal” — mondta ezzel kapcsolatban Joksimović. (Danas)

Vizsgálódnak Bajatović ellen

Az egyre inkább elhidegülő szocialista—haladó viszonyt az is jelzi, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészség egy névtelen feljelentés alapján vizsgálatot indított Dušan Bajatović, a Szocialista Párt alelnöke, a Srbijagas igazgatója ellen. Az ügyészség arra utasította a belügyminisztériumot, hogy a feljelentés alapján gyűjtse össze a szükséges információkat. (Beta, Tanjug)

Alkotmánymódosítás lesz

Ezt már Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-irodájának igazgatója jelentette be, egyúttal azt is nyomatékosította, hogy erre nem a Pristinával való viszony miatt kerül sor. Az alkotmánymódosítás az EU-integráció felgyorsulásával elkerülhetetlennek tűnik, s ezért majd figyelembe kell venni az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos ajánlásait is. (Tanjug)

Még csak két évig

Aleksandar Vučić kormányfő arra kéri az ország polgárait, hogy két évig szorítsák össze a fogaikat, és szorgalmasan dolgozzanak. Ezután majd meggyőződhetnek róla, hogy Szerbia jó úton halad. „Ki kell gyógyítanunk és egészségessé kell tennünk az országot, annak közfinanszírozását. Ezért a fogunkat összeszorítva sokkal szorgalmasabban kell dolgoznunk, s arra gondolnunk, hogy nincs baj: magunkért, az államunkért és a gyermekeinkért ezt megtesszük. Jobban és fegyelmezettebben kell dolgoznunk” — mondta a kormányfő a belgrádi főposta épületének átadásakor. (Beta)

71 százalékos támogatottság

A Faktor Plus közvélemény-kutató szerint a szerbiai lakosság 71 százaléka támogatja, illetve örül Vlagyimir Putyin orosz elnök október 16-ai belgrádi látogatásának. A válaszadók 60 százaléka szerint az orosz elnök szerbiai útja nem fogja jelentős mértékben befolyásolni az országnak az EU-val és az USA-val való viszonyát, a megkérdezettek 26 százaléka szerint azonban igen. A közvélemény-kutatás adatai alapján a szerbiai polgárok 61 százaléka határozottan büszke rá, hogy az orosz elnök az országba látogat. Vlagyimir Putyin Belgrádban a diplomáciai tárgyalásokon kívül részt fog venni a belgrádi katonai parádén is, ahol vélhetőleg beszédet is fog mondani. Az orosz elnök Belgrád hetven évvel ezelőtt való felszabadulásának évfordulóján érkezik a szerb fővárosba. (Tanjug, Telegraf, Večernje novosti)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..