home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Összeköt bennünket a nyelv, a haza és a hit!
Összeállította: Martinek Imre
2015.04.29.
LXX. évf. 17. szám
Összeköt bennünket a nyelv, a haza és a hit!

Április deréki esemény-összefoglaló a torontálvásárhelyi iskolából és a falu kultúrberkeiből

Körzeti anyanyelvi verseny házigazdája volt április 16-án a Moša Pijade Elemi Iskola. Az Újvidéki Egyetem BTK Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke által meghirdetett idei versenyen a dél-bánsági régióban tizennyolc felsős diák mérte össze tudását nyelvtani alapismeretekből, illetve a nyelvhelyességi szabályokból. Az ürményházi csapatot mgr. Viola Lujza tanárnő, a székelykeveit Binecz Margit, a torontálvásárhelyit pedig Zairi Györgyike pedagógus készítette fel. A továbbjutók a köztársasági rangfokozatban képviselik majd szórványrégiójuk színeit.


Rendhagyó hangversennyel érkezett április 18-án a dél-bánsági testvértelepülésükre a hódmezővásárhelyiek városi vegyes kara, Összeköt bennünket a nyelv, a haza és a hit! mottóval. Az egész estet betöltő műsorban, melynek a művelődési ház adott befogadó helyszínt, fellépett a házigazdák apróka néptánccsoportja is Kovács Csilla tanítónő felkészítésében. A vendégkórust Borsos Annamária kísérte zongorán Búza András karnagy vezényletével. A társulat két kórusmű erejéig a vasárnap délelőtti istentiszteleten is szolgált a református templomban.


A helyi Magyar Művelődési és Művészeti Központ (MMMK) és a VMSZ helyi szervezete Női Fórumának közös szervezésében április 19-én nagyszabású, hagyományos lakodalmi „csigacsinálásra” került sor a József Attila Művelődési Otthonban. A rendezvény hordozói a tésztapödrés tudományát civilben is ápoló helybéli asszonyok voltak. A hivatalosan Első csigapödrő találkozó névvel felruházott eseményt, mely zenével fűszerezett lakodalmas vacsorával ért véget, Hlebec Irénke, a MMMK elnök asszonya méltatta.

— Ezt a lakodalom-előkészítő szokást kétszázhúsz évvel ezelőtt hozták magukkal település- és hagyományteremtő őseink. Több más szellemi értékhez, szokáshoz hasonlatosan az utóbbi húsz évben sajnos ennek a fajta összejövetelnek a fénye is megkopott. Pedig, és erre még élénken emlékszem kislánykoromból, éppen az efféle alkalmakra gyűlt össze a legközelebbi rokonság, a baráti társaság. Szórakozni, dalolni, együtt mulatni. Találkozónkkal mi is ezt terveztük. Lelassítani egy kissé a rohanó időt. Megszólítva minden itthon maradottat. Időset és fiatalt. Mindenkit, aki szereti ezt a falut.


Ünnepi műsorral egybekötött díjátadással ért véget április 19-én a nyugat-bácskai Kupuszinán (Bácskertesen) a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók idei, sorrendben XX. találkozója. A díjazottak között a torontálvásárhelyiek is kiemelt helyre kerültek. Karakterformázásért a zsűri Bakator János osztálytanítót, a Horváth Péter-féle Kilencen, mint a gonoszok című színdarab rendezőjét/szereplőjét díjazta, illetve Kovács István — Coci amatőr színjátszót. Az utóbbi, mint a legjobb férfi főszereplő, Szilágyi László-díjban részesült. A József Attila Művelődési Otthon amatőr színjátszó társulata közösségteremtő tevékenységéért Garay Béla-díjat vehetett át.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..