home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Összefogtak a fiatalok
N. E.
2007.01.10.
LXII. évf. 2. szám
Összefogtak a fiatalok

Csillag Roland, a VaMaSzIF bánáti képviselője, Fremond Árpád, a VaMaSzIF szóvivője, Mészáros Klaudio, a VaMaSzIF elnöke, Juhász Attila, a VMSZ csernyei helyi szervezetének elnöke, Kasza Csaba, a VaMaSzIF csernyei szervezetének alelnöke és Tanók Tamás, a VaMaSzIF csernyei elnökeSzombaton est...

Csillag Roland, a VaMaSzIF bánáti képviselője, Fremond Árpád, a VaMaSzIF szóvivője, Mészáros Klaudio, a VaMaSzIF elnöke, Juhász Attila, a VMSZ csernyei helyi szervezetének elnöke, Kasza Csaba, a VaMaSzIF csernyei szervezetének alelnöke és Tanók Tamás, a VaMaSzIF csernyei elnöke

Szombaton este Magyarcsernyén megtartották az első Bánáti ifjúsági Találkozót a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának szervezésében. Mintegy ötszáz fiatal vett részt rajta, ezenkívül vendégként jelen voltak az RMDSZ képviselői is. A megjelenteket üdvözölte Kasza Csaba, a VaMaSzIF csernyei községi szervezetének képviselője. Mint elmondta, nagy megtiszteltetés számukra, hogy Csernye a házigazdája ennek a rangos ifjúsági összejövetelnek, és reményét fejezte ki, hogy mindenki kellemes érzésekkel távozik a faluból.
Mészáros Klaudio, a VaMaSzIF elnöke üdvözölte a bánsági ifjúságot. Elmondta, hogy ez az első bánáti találkozó, de biztosan lesz több is, és a rendezvény hagyományossá válik. Reményét fejezte ki, hogy Bácskában és Szerémségben is szerveznek majd ifjúsági találkozókat, azután pedig megszervezhetik a délvidéki ifjúsági találkozót.
Csáki Károly, az RMDSZ képviselője, a Végvári Ifjúsági Egyesület elnöke, a Temes megyei ifjúsági egyesület képviselője ezt mondta:
- Örömmel jöttünk ide, és itthon érezzük magunkat, mert magyarok vagyunk, és magyarok között vagyunk. Mi Romániában, Temes megyében kisebbségben élünk, de összetartunk, mert így erősebbek vagyunk, és csak így tudunk érvényesülni. Azt javaslom, hogy a vajdasági magyarok is tartsanak össze, mert csak így maradhatnak magyarok.
Csíkos János tartományi ifjúsági és sporttitkár-helyettes reményét fejezte ki, hogy az ifjúsági találkozók folytatódnak, és megjegyezte: jó, hogy ilyen szép számban jelentek meg a fiatalok ezen az összejövetelen. A Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság támogatásáról biztosította a fiatalokat.
A megjelent fiatalokat köszöntötte Sveller Attila, a VMSZ községi szervezetének elnöke, Bicók Tibor, a csernyei helyi közösség tanácsának elnöke és Fazekas László, a csernyei községi képviselő-testület elnökhelyettese.
Juhász Attila, a VMSZ helyi szervezetének elnöke üdvözölte a vendégeket, és köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a bánáti ifjúsági találkozó megszervezését: a VMSZ központi irodájának, a VMSZ helyi szervezete elnökségének, a VaMaSzIF tagjainak és aktivistáinak, az ifjúsági klubnak, a Nőszervezetnek, az Ady Endre Művelődési Egyesületnek és mindenkinek, aki segített a szervezésben.
- A mai nap történelmi jelentőségű, mert az anyaországon kívül rekedt nemzetünk megmaradásának legfontosabb szereplőiről, a fiatalságról szól, az ifjúságról és az ifjúságot érintő problémákról. Ezek a gondok mindenki előtt ismeretesek, ezek pedig: a munkanélküliség, az oktatás, az anyanyelven történő továbbtanulás. E problémák sokkal kifejezettebbek Bánátban, és igenis érződik, hogy távol vagyunk a tömbtől és az anyaországtól. A távolság leküzdése érdekében szerveztük meg ezt a találkozót, hogy a bácskai és az anyaországban elő testvérek is lássák: a sorsunkat, a mi problémánkat csak együtt, egységes magyar nemzetként tudjuk megoldani. A megoldás egyik legfontosabb kulcsa, hogy a bánáti magyarságot is folyamatosan bekapcsoljuk a beáramló támogatások rendszerébe, és minél több bánáti magyar tehetséges fiatal bekerüljön azokba a körökbe, ahol a szórványvidékről döntenek, gondolok a Magyar Nemzeti Tanácsra, az MNT ifjúsági szervezetére és a VMSZ-re.
A mai rendezvényből is látszik, hogy a bánáti magyar ifjúságnak van ereje, összefogása, egysége, s ezért esélye is van. Az esélyt pedig nem szabad a véletlenre bízni, élni kell vele a választás napján is, szavazni kell, mert a sorsunkról fogunk dönteni - mondta.
Fremond Árpád, a VaMaSzIF szóvivője közölte, hogy a VMSZ tagságának egyharmada fiatal, eddig nem volt ifjúsági szervezetük, fél évvel ezelőtt alakult meg. Az Ifjúsági Fórum egyik legfontosabb feladata az ismerkedés, hogy utána segíthessenek egymásnak. Így a csernyei találkozó egyik célja is az ismerkedés, a barátkozás, azután pedig az együttműködés.
Mészáros Klaudio emlékeztetett arra, hogy hat hónappal ezelőtt alakult meg a VMSZ Ifjúsági Fóruma, és azóta már együttműködési szerződést írtak alá a FIDESZ ifjúsági tagozatával. Céljuk közös táborok, szemináriumok megszervezése. A magyarcsernyei összejövetelen a romániai fiatalokkal is tárgyaltak, és hamarosan sor kerül az együttműködési szerződés aláírására.
Legfontosabb, hogy mindenki ott maradjon, ott érvényesüljön, és ott próbálja megélhetését megtalálni, ahol él, hiszen ott az otthona. A VMSZ kezet nyújtott a fiataloknak, mert a választási listán szereplő 250 jelölt egyharmada harminc éven aluli.
A bánáti fiatalok első találkozója koncerttal zárult, amelyen a muzslyai Junior együttes muzsikált.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..