home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Összefogódzva, egymást változatlanul kisegítve
Martinek Imre
2021.02.02.
LXXVI. évf. 4. szám
Összefogódzva, egymást változatlanul kisegítve

A zűrzavaros 2020. évet végre mögöttünk hagyhattuk, viszont a felgyülemlett gondokból, problémákból és kihívásokból az előttünk álló évre is maradt bőven. Jóvér Lászlóval, a torontálvásárhelyi Október 4. Közművesítési Vállalat megbízott igazgatójával beszélgettünk.

Persze, azért jó dolgok is történtek, így végeredményben ezúttal is úgynevezett pozitív nullával zárta az esztendőt a vállalat. Minden megpróbáltatása ellenére, mely gyűjtőfogalmon sajnos nem csak a permanens pénzhiány, illetve a szerencséjüket külföldön megalapozni kívánó falubeliek által elhasznált vízmennyiség utáni kinnlevőségek megfizettetésének körülményessége értendő! Mi több, egyre inkább sokasodik az idehaza élők tartozása is. És hiába a kérés, az emberséges hangvitelű megszólítás, a hivatalos formátumú apelláció… Az esetek túlnyomó részében. Mert azért együttműködésre hajlandó emberek is vannak közöttük. Lakosok, akikkel a vállalatnak végül mégiscsak sikerül(t) megállapodnia egy tizenkét hónapra tagolt, adósságtörlesztő dinamikában.

Az elmúlt évek során ugyan többször is nyomatékosítottuk, de továbbra is illő, hasznos és tanulságos lejegyezni: a torontálvásárhelyi közművesítési közvállalat mindössze nyolc plusz egy főt foglalkoztat. Ennek dacára közvetlen hatáskörébe csupa olyan stratégiailag létfontosságú tevékenység (a lakosság minőségi ivóvízellátása és az ivóvizes kutak karbantartása, az emésztőgödrök rendszeres szippantyúzása, a falupark, valamint a két temető gondozása meg a temetkezések…) tartozik, amelynek végzéséhez bizony elkelne még egynéhány terepes. Mint egykoron. Panaszkodás helyett viszont e sorok inkább nyilvános köszönetmondássá formázódnak végül. A csapat minden egyes tagjának, akinek áldozatos munkája nélkül…

Mert közösségi együttélésünk mindennapjainak sajnos fonákságai is vannak. Például az időnkénti vandalizmusok. Nyers, de főleg értelmetlen és felfoghatatlan erőfitogtatást gyakorolva éjjelente a parki illemhely és padok, a szemeteskukák és a vízcsapok, újabban pedig a piactér asztalai fölött lévő tetők ellen.

A torontálvásárhelyi közművesítési vállalat hatáskörébe tartozik még a heti piacok, valamint a hagyományos debelyacsai vásárok megrendezése is, mely utóbbiakat 2020-ban kizárólag bővített terjedelmű piacként lehetett megtartani a falu vásárterén. A járványügyi helyzetből adódó előírásokhoz szigorúan alkalmazkodva. Az idei lehetőségekről a vállalatvezető azonban még ennyit sem tud. Legfeljebb az egyre vékonyodó heti piacok keserű tényét ismeri.

Történt mindez fergeteg havában, az idei tél második havas napjának délelőttjén. A találkozásunkat és beszélgetésünket megelőző nap egyébként a falu aszfaltos utcáinak átalányos hótalanításáról is szólt, az önkéntes tűzoltó testület hóekével felszerelt rohamkocsijának bevetésével. Összefogódzva. Egymást változatlanul kisegítve.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..