home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Összefogással minden megvalósítható
Tóth Tibor
2024.02.06.
LXXIX. évf. 5. szám
Összefogással minden megvalósítható

A 2023. év gazdasági szempontból az egyik legnehezebbnek bizonyult a polgárok számára, Ludason azonban a VMSZ segítségével több nagy beruházás valósult meg, és a település számára fontos rendezvényeket is sikerült megtartani. A lakosoknak tett ígéretek maradéktalanul valóra váltak, amire a település vezetői joggal lehetnek büszkék.

A falu életében a legfontosabb beruházásnak a Ludast és Kispiacot összekötő út kiszélesítése és felújítása számít. A 4 km hosszú (Ludas határától a kispiaci temetőig) útszakaszt 6 méteresre szélesítették, új aszfaltréteget húztak rá, és a széleket is feltöltötték. A gázvezeték-hálózat kiépítése szintén nagy mérföldkő a település életében.

— Ludas teljes hosszában, a két főutcánkon, valamint a Halomi sor kijáratáig és az Új soron épült ki a hálózat, melyre mintegy 400 háztartás tud rácsatlakozni. Hamarosan lakossági fórumot tartunk, ahol a polgárok minden kérdésre választ kaphatnak. A Kosztolányi-háznak, azaz a régi orvoslakás százéves épületének a felújítása is tavaly kezdődött el. Kérésünkre a munkálatok a belső résszel indultak. Nagyobb társasági összejövetelekre alkalmas termet alakítottunk ki, új padlózatot fektettünk le, a civil szervezeteknek otthont nyújtó épület új vízvezetéket és villanyhálózatot kapott, felújítottuk a mosdót, valamint a nagyterem és a konyha fűtését is megoldottuk. A beruházás összértéke mintegy 7 millió dinár. Az utóbbi években a postai szolgáltatás nem bizonyult jövedelmezőnek, több esetben gyűjtést szerveztünk a posta fenntartására. Szabadka városának és politikusainknak köszönhetően új szerződést kötöttünk a postával, módosultak az elszámolási feltételek, így működése jövedelmezővé vált. Tavaly Ludas is bekapcsolódott a szervezett hulladékszállításba. A polgárok zöld kukákat igényelhettek, a közvállalat munkásai pedig minden második kedden elszállítják a hulladékot — mondta Aladics Tibor, Ludas Helyi Közössége Tanácsának elnöke.


Aladics Tibor

A település általános állapotának fenntartására is nagy figyelmet fordítanak, ami jelentős pénzbe kerül. Az utcák hosszúak, ritkán lakottak, sok helyen földek vannak a főút mellett, ahol az út menti gaz gyorsan elszaporodik. Igyekeznek az említett területeket rendbe tenni, emellett rendszeresen takarítják a vízelvezető árkokat, és a mezőutakra is gondot viselnek, zúzottkővel borították ugyanis a Zentai utat, valamint az Új sor és a Cvijin sor egy részét. Az alsó-ludasi iskola alatt lévő, náddal fedett objektum a Természetbarát Kör tagjainak segítségével teljesen megújult.

A ludasiak büszkék rendezvényeikre, melyek nagy látogatottságnak örvendnek. A pünkösdi körmenet, a Fokhagymafesztivál, a Lovasnap, a Napsugaras Ősz és az Adventi Forgatag a helyi közösség, a falu lakossága és a civil szervezetek teljes összefogásával valósul meg. A rendezvényekre rendszeresen pályáznak, az elnyert támogatás viszont általában egyharmadát teszi ki a szükséges összegnek, ezért gyakran tombolát és adománygyűjtést is szerveznek. Összefogással minden megvalósítható, vallják a ludasiak, és tudják, együtt nagy dolgokra képesek.

A tervekkel kapcsolatban Ludas első embere elmondta, reményei szerint a Kosztolányi-ház felújítása tovább folytatódik, a tetőszerkezet és a nyílászárók cseréjét, illetve az épület külső festését kellene elvégezni. A Kispiacra vezető út szélesítésével a Ludason áthaladó forgalom is növekszik, így még égetőbbé válik a kerékpárút kiépítése a felüljárótól az iskoláig terjedő szakaszon. Folytatnák a mezőutak zúzottkővel való feltöltését, a vásártéren lévő nádtetős épület tetőszerkezetének felújítása is a tervek között szerepel, és az ivóvízhálózat kiépítését is célként tűzték ki. Hagyományos rendezvényeiket az idén is megszervezik, és a falu tisztán tartására is nagy hangsúlyt helyeznek.

A Természetbarát Kört és a népzenei szakosztályt magában foglaló Ludas Közösségfejlesztő Egyesület az elmúlt év vége felé ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. A természetbarátok már az egyesület megalakulása előtt megkezdték tevékenységüket, legalább húsz éve rendezik a Ludasi-tó környékét, és nem ismernek lehetetlent, ha arról van szó, hogy mit tehetnek a tó és élővilága megőrzéséért. Az alsó-ludasi iskolánál lévő két mólót az elmúlt évben újították fel, január közepén a 60 méter hosszú budzsáki móló került sorra, az idén pedig még a pumpaháznál lévő közmóló szerepel a tervek között, ahol a Kúlai út felől lévő bejáratnál a talajvíz elvezetését végeznék el, a tó gondnokával, a Palics—Ludas Közvállalattal közösen.


A budzsáki móló parttól távol eső része fenyőborítást kapott

— A budzsáki mólót már a 2000-es évek elején felújítottuk, így most a tartóoszlopokat nem, a gerendákat és a taposófelületet azonban ki kellett cserélnünk. A móló parthoz közeli része akácból van, itt kevesebb cserét és javítást kellett végeznünk, míg a távolabbi, belső részen több munkánk volt, és ez a rész fenyőborítást kapott. Az időjárási viszonyok következtében a nádvágás már a múlté. Csoportunk 2008-ban és 2009-ben 10 nap alatt mintegy 5000 kéve nádat vágott ki. Akkor még igazi telek voltak, a tó megfelelően befagyott, és lehetett dolgozni. Az idén a part mentén, a templomtól délre eső részen csak egy nagyon kis területen tudtuk kitakarítani a tavat. Amióta a korábban Hajdújárás felől érkezett szennyvíz a szabadkai tisztítóba és nem a tóba kerül, azóta a tó vízminősége, különösen a Róka Tanyánál és az alsó-ludasi iskolánál, szemmel láthatóan javul. Az iskolánál újjáépítettük a nádtetős épületet, mely közösségi térként szolgál, és az itt található két mólón egy bottal engedély nélkül is szabad horgászni, de a gyomhalat nem szabad visszadobni a tóba. A fiatalokat és az idősebbeket is próbáljuk a természet tiszteletére és szeretetére nevelni — mondta Kovács Gábor, a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület alelnöke, hozzáfűzve, hogy a nyáron hetedik alkalommal megtartott Ludasi Népzenei Tábor bekerült az MNT kiemelt jelentőségű rendezvényei közé.


Kovács Gábor

A tavasz beköszöntével az egyesület falutakarítási akciót szervez, melynek keretében a település területén — főleg a Ludas—Kispiac út mentén — elültetik azt a száz akácfát is, amelyet Szalai Lászlótól kaptak ajándékba. A megmozdulásba bekapcsolnák az alsó-ludasi iskola tanulóit és szüleiket, ezáltal szeretnék a természetet közelebb hozni a gyerekekhez. Év közben a takarítási akciók mellett sporthorgászversenyeket is rendeznek, de nem marad el a népzenei tábor sem, a jövő év elején pedig 20. alkalommal szervezik meg a hagyományőrző (magyar)kártyaversenyt, melyre első alkalommal pályáznak.


A Kispiac felé vezető út

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..