home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Összefogással lehet jövőt teremteni!
K. N.
2006.08.02.
LXI. évf. 31. szám
Összefogással lehet jövőt teremteni!

- Tóth Róbert felvételeA délvidéki magyarság nyolcadik alkalommal ünnepelte meg vasárnap, július 30-án a Törökbecse, Beodra és Torda ölelésében álló aracsi Pusztatemplom emléknapját. - A máshonnan érkezőknek a mesetitkú aracsi Pusztatemplom érdekes turisztikai látványosság, az anyaországi i...

- Tóth Róbert felvétele

A délvidéki magyarság nyolcadik alkalommal ünnepelte meg vasárnap, július 30-án a Törökbecse, Beodra és Torda ölelésében álló aracsi Pusztatemplom emléknapját.
- A máshonnan érkezőknek a mesetitkú aracsi Pusztatemplom érdekes turisztikai látványosság, az anyaországi illetékeseknek történelmi egyházi műemlék a Délvidéken. Nekünk, itt élő határon túli magyaroknak viszont azt jelzi, hogy mégis az összmagyarsághoz tartozunk - fogalmazott a szentmisét megelőzően ünnepi köszöntőjében VAJDA János, a tordai Aracs Hagyományápoló Társaság elnöke. Az ünnepségre meghívott vendégek közül SZABÓ Vilmos, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának az alelnöke és BUNYIK Zoltán tartományi művelődési és oktatásügyi titkár, a VMSZ alelnöke szólt a középkori romtemplomhoz zarándokolt délvidékiekhez.
- Összefogással, együttműködéssel az aracsi romtemplom is megmenthető, mert akit egyszer megérintett a hely varázsa, az kötelességét érzi annak, hogy évről évre meglátogassa - emelte ki Szabó Vilmos, majd ehhez a gondolathoz kapcsolódóan Bunyik Zoltán a jövő iránti felelősséget hangsúlyozta.
- Nincs megfelelőbb hely a visszaemlékezésre, mint az ittlétünk több mint ezeréves múltját hirdető templom falai. Mégis, a jövő iránti tartozásunk nagyobb, mint a múlt iránti - mondta Bunyik Zoltán.
Az emléknap ünnepi szónokainak beszéde után msgr. BOGDÁN József törökkanizsai és SÓTI János törökbecsei plébános ünnepi szentmisét mutatott be. Szentbeszédében Bogdán József atya az Egy csepp emberség című kötetből ragadott ki egy gondolatot. Az idézet szerint amikor a fülemüle-fiókák kikelnek, a hímek éjjel-nappal énekelnek nekik, hogy a fajra jellemző dallamot minél előbb, idejében megtanulják, enélkül ugyanis megszakad számukra az élet folytonossága. Akár ránk is vonatkozhat e törvényszerűség: ha nincs ének, nincs házasság, és nincs élet sem. Ha nem ismerjük múltunk énekét, szüleink, nagyszüleink, őseink énekét, akkor fennmaradásunkat az sem segíti, ha időközben még repülni is megtanulunk.
A szentmisének ökumenikus jelleget adott, hogy igét hirdetett DOLINKSZKY Gábor evangélikus és OROSZ Attila református lelkész.
Az aracsi Pusztatemplom emléknapjának zárórendezvényén alkalmi műsorral léptek fel a tordai és Torda testvértelepüléseinek művelődési csoportjai.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..