home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Összefogás ünnepnapja – Torockó, 2018. június 2.
Martinek Imre
2018.06.04.
LXXIII. évf. 22. szám
Összefogás ünnepnapja – Torockó, 2018. június 2.

Külmunkatársunk helyszíni összefoglalója Erdélyből

Mottó: "És mindazt, amit imádságban hittel kértek, meg is kapjátok!" ( Mt.21,22 )

 

Továbbéltetve és egyre gazdagítva az öt évvel ezelőtt útjára indított rendezvényének alapkoncepcióját, az anyaországi Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. szervezésében június 2-án valósult meg az V. Duna Nap. Helyszínileg Erdély egyik legszebb településén, az Europa Nostra díjas Torockón. 

A nemzeti összetartozás napjához legközelebbi hétvégén megvalósított nagyszabású rendezvény számos szórakoztató, ugyanakkor értékközvetítő, nemzeti identitást erősítő programmal várta egész nap, több helyszínen a látogatókat az 1128 méter magasságú Székelykő aljában. 

A torockói faluparkban zajló szabadtéri kézműves foglalkozások mindenekelőtt a gyermekeket szólították meg. Szakmai összefogódzása volt ez a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium és a torockói Sebes Pál Általános Iskola pedagógusainak, valamint a kolozsvári MókaTár Egyesületnek. Kiegészítve mindezt a kolozsvári Karaván együttes interaktív családi koncertjével, illetve a Kolozsvári Puck Bábszínház előadásával, Ha én lennék Mátyás király címmel. Ez utóbbi bábjáték négy mesét fűzött vidám csokorba, főszerepben a királlyá választásának 560. évfordulóját ünneplő igazságos uralkodóval. Mi több, Süsüa híres egyfejű sárkány és a TV Maci is megelevenedett néhány minutára. Helyszíne volt a park továbbá a Duna Ház által hónapokkal korábban meghirdetett és lebonyolított gyermekrajzpályázat díjátadásának is. Mi több, az összes beérkezett pályamű közszemlére is került a Tündérkertben. Az iskolaudvar néhány szeglete izgalmakban és látványosságokban egyaránt gazdag népi játszótérré alakult át, kaland és kihívás megjelöléssel. A helyi nyolcosztályos egyik tantermében egy egész napos alkalmi filmklub működött. A mesefilmek a közmédia legendás mesefilmjeiből és legnépszerűbb kortárs gyerekfilmjeiből kínálták válogatást. A Magyar Média Mecenatúra Program alkotásai közül az Egy szerelem gasztronómiája zenés vígjátékot, A színésznő című játékfilmet, valamint a Reményik Sándorról készült, Öröktűz I - II elnevezésű portréfilmet láthatták az érdeklődők.   

A kulturális pódiumszínpad művelődési "történései" között helyet kapott Balázs D. Attila író, szerkesztő, a Vasárnap Reggel hetilap publicistája, a MediaWorks budapesti központi szerkesztőségének újságírója legújabb kötetének, a Torockó és környéke régi képeslapokon 2 című könyvének bemutatója. A hiánypótló és dokumentumértékű vállalkozás Torockó testvérvárosával, Budapest város V.kerületével ( Belváros - Lipótváros ) közösen valósult meg. Mint megtudtuk, a sorozat második kötetének külön érdekessége, hogy szerepel benne többek között az egyetlen ismert régi torockói panoráma képeslap is. A könyvbemutatóhoz rendhagyó szabadtéri képeslap kiállítás is kapcsolódott. Megkülönböztetett figyelmet kért és kapott az autentikus torockói népviselet színpadi bemutatása is Lassel Ágnes, a helybéli néprajzi múzeum igazgatónőjének szakmai koordinálásával. Pódiumi előadást hozott továbbá a marosludasi Hajdina, a kolozsváriBogáncs, a miriszlói Miriszló gyöngye, valamint a torockói és torockószentgyörgyi tagokból felálló Szilas Néptánccsoport. Fellépéseiket, beleértve a nyíltsisakos nagyutcai felvonulást is, a dési Rezeda zenekar kísérte. 

Közvetlenül a gazdag gyermekprogramokat kínáló Tündérkerttel párhuzamosan, a Duna Ház előtti részen huszonegy installációból készült kiállítás nyílt, Csillagösvényen címmel. A lényegében már napokkal korábban közszemlére tétetett szabadtéri kiállítás erdélyi magyar írók, gondolkodók, költők életművei előtt tisztelgett. Az ötödik Duna Napot - és egyben a tárlatot is, Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap ( MTVA ) vezérigazgatója nyitotta meg. Az egybegyűltek természetesen a későbbi időpontokra időzített hagyományőrző- és kulturális programokból is kaptak ízelítőt. A Csillagösvényen című irodalmi kiállításhoz szorosan kapcsolódva Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi "versvándor" és Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, "mellesleg" mindketten Radnóti-díjas versmondók, az erdélyi magyar irodalom remekműveit szólaltatták meg. A napot tagoló irodalmi performanszaikban többek között Dsida Jenő, Reményik Sándor, Wass Albert és Kányádi Sándor költeményeit hozták közel a Duna Nap közönségéhez. Egyébként az "egyesített délvidéki-kiskunsági verskommandó" a nap folyamán több ízben is hozott rövid "verskapszulát". A kifejezetten erre az alkalomra összeállított, "Én lenni..." című pódiumműsoruk a magyar líra remekműveit állította glédába. A cím a vajdasági magyar irodalom egyik meghatározó művéből, Domonkos István Kormányeltörésben című verséből kölcsönöztetett. 

A Duna Ház 2014-ben nyitotta meg kapuit Torockón. Az Erdélyi-középhegység keleti részén elterülő Torockói-hegységben, a Székelykő és az Ordaskő  sziklavonulatának szűk völgyében. Kolozsvár és Nagyenyed között félúton, Fehér megyében. A néhai székelyföldi bányászvároskában, a hét évvel ezelőtti népszámlálás idején félezernél alig több lakosa volt. Magyar közössége viszont nemcsak a nyelvét és az őseiktől örökölt unitárius vallását őrizte meg, de az épített hagyatékot is, amely 2017 márciusától kiemelkedő nemzeti érték, e nevezett esztendő júniusától pedig hivatalosan is hungarikum. A Duna Ház az elmúlt években a magyar kultúra és a magyar közszolgálati média elismert, küldetését betöltő helyi központjává vált, amely folyamatosan gazdagodó programkínálattal egész évben várja és fogadja közönségét. Színvonalas előadásoknak, kreatív gyerekprogramoknak, közkedvelt rendhagyó történelem- és irodalomóráknak, telt házas családi koncerteknek, színpadi produkcióknak, pódiumműsoroknak, szakmai fórumoknak, alkotótáboroknak, ifjúsági egyletnek, közönségtalálkozóknak biztosít befogadó hajlékot.

Ámbár Torockónak nemcsak patinás múltja, de bizakodó jövőképe is van, a településen sajnos, csak kijáró orvosi szolgálat működik. E tényt mérlegelve és az igényeket felmérve a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. az V. Duna Napon egy defibrillátor készüléket adományozott a közösségnek. Mint megtudtuk, a fokozott igényre való tekintettel a Duna Házban ez év februárjában ingyenes elsősegélynyújtó képzésen vehettek részt a torockói és a torockószentgyörgyi lakosok, ahol már elsajátítható volt az eszköz szakszerű használata is. Az ismeretfelújító tanfolyam legközelebbi tervezett időpontja őszre várja az érdeklődőket.

A rendezvényen jegyzett jótékonysági süteményvásár a helyi Unitárius Nőszövetség szervezésben valósult meg, az íjászat fortélyaiba pedig a Torockói Íjász Szer legényei igyekeztek gyakorlati jártasságot nyújtani a helyi Kriza János Művelődési Ház udvarára belátogatókat. A falu jelenlegi, 1799 és 1802 között épült protestáns templom paplakjának udvarában ugyancsak nyílt alkalmi kiállítás, Torockó 450-szer, A hit Isten ajándéka 1568 - 2018 címmel. A magyar és román nyelvű tárlatot, mely lényegében az unitárius vallás történelmét és jelenét volt hivatott bemutatni, Jobbágy Júlia unitárius lelkész nyitotta meg. Őt követően dr.Kovács Sándor ( A vallásszabadság törvénye Erdélyben ), Rácz Norbert Zsolt ( A vallásszabadság kérdése a 16-17.századi Európában ) és Csécs Márton torockói tiszteletes úr tartotta meg vonatkozó értekezéseit. Ez utóbbi Jókai és az unitáriusok közötti kapcsolatot vázolta. 

Összetartozunk. A Duna Ház kiemelt programja a Torockón ötödik alkalommal megrendezett Duna Nap, amelynek fináléjában sorrendben Szőcs Ferenc,Torockó polgármestere, Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Csécs Márton, a torockói unitárius egyházközség lelkipásztora, végül Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár mondott köszöntőt. A miniszterelnök-helyettes egyúttal Kövér László, az Országgyűlés elnökének üdvözlő levelét is felolvasta az egybegyűltek előtt. Összetartoztunk. Ennek jegyében lépett színpadra elsőként Keresztes IldikóVarga Miklós és Vikidál Gyula is, illetve utánuk az Edda Művek. Ez utóbbi fellépők koncertjének búcsúszámát követően rajtoló visszaszámlálás előbb pazar tűzijátékot hozott. Végül, minden ízében többszörösen is átérzett, többezer torokból egyszerre felzúgó fohászt. A Székelykő és az Ordaskő közötti völgyből. Ahová remélem, még sokszor lészen alkalmunk hazaérkezni.  

Köszönettel a lehetőségért.


Tekintse meg az esemény teljes képgalériáját, Martinek Imre felvételeit:

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..