home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
„Örömöm sokszorozódjék a te örömödben...”
(—)
2016.07.04.
LXXI.. évf. 26. szám
„Örömöm sokszorozódjék a te örömödben...”

Évadzáró és jubileumi ünnepség a Népkörben — Hetvenéves a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ néptáncszakosztálya — Az intézmény az évforduló jegyében szervezte meg az évadzáró gálaműsorát, melyben kétszáz táncos lépett fel.

Az est a legfiatalabb táncosok fellépésével indult, majd minden korcsoport színpadra lépett. Az élő zenéről a Juhász Zenekar gondoskodott. Több tájegység koreográfiája is megjelent az alkalmi összeállításban. Dr. Takács Márta, az intézmény elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, büszke rá, hogy a Népkör MMK továbbra is nagyon fontos szerepet tölt be Szabadka életében, valamint Maglai Jenőnek, a város távozó polgármesterének is köszönetet mondott.  

Hetven évvel ezelőtt alakult meg a Népkör MMK első néptáncegyüttese. A munka azóta is folyamatos, ma már hét korcsoportban dolgoznak a táncosok. A legkisebbek háromévesek. A néptáncszakosztály egyébként a legnépesebb a Népkörben. Minden évben újabb tagok csatlakoznak a koruknak megfelelő együttesekhez.

A néptáncszakosztályt Rumenyákovity Karlo és Rumenyákovity Szilvia vezeti. Mindketten kiskoruk óta népkörösök. Fontosnak tartják, hogy a gyerekek a tájegységekre jellemző néptáncok elsajátítása mellett elméleti tudásra is szert tegyenek. Nagy hangsúlyt helyeznek a néphagyományok ápolására, arra, hogy a fiatalok a népviseleteket is megismerjék, és tudják, hogy mely térségeken hogyan fonták a hajukat a lányok. A gyerekek az ünnepekről és a jeles napokról, a hozzájuk kötődő hiedelmekről is tanulnak a próbákon. A Népkör néptáncegyüttesei a szemléken is sikeresek. A legelőkelőbb helyezésekkel és díjakkal térnek haza a megmérettetésekről. A Róna felnőttegyüttes rendszeresen készít táncszínházi produkciókat. Ezekkel tájol is az intézmény, így a Szabadkán kívüli közönség is betekinthet a Népkör munkájába.

Az örömöm sokszorozódjék a te örömödben című ünnepi gálaműsor előtt kiállítás nyílt a Népkörben. A tárlat fotók és dokumentumok segítségével mutatja be az elmúlt 70 év legjelentősebb pillanatait. A látogatókat Béres Szinita, a Népkör legfiatalabb néptáncoktatója köszöntötte.


Fotó: Népkör MMK

A Népkörben a néphagyományok és népi értékek továbbéltetése mellett a polgári kultúra is helyet kap. Színházi előadásokat, koncerteket, irodalmi rendezvényeket, kiállításokat és családi programokat is szerveznek. A vezetőség elégedetten zárja az évadot. Minden tervezett programra sor került, a szakosztályok sikereket arattak. Az intézmény minden rendezvénye telt házas volt. A Népkör vezetősége és munkatársai most az Interetno Fesztiválra készülnek. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..