home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Örömforrásunk: a néptánc
Fehér Márta
2022.09.30.
LXXVII. évf. 39. szám
Örömforrásunk: a néptánc

Jubilált a gyermeknéptánccsoportok találkozója Kispiacon. Tizedik alkalommal mutatták meg egymásnak, szüleiknek és a közönségnek a környékbeli települések kicsi, pici és nagyobbacska gyermekei, micsoda öröm a néptánc, nemcsak annak, aki műveli, hanem az egész közösségnek is.

A kispiaci kultúrotthonban tartották meg a helyi Jókai Mór Művelődési Egyesület szép múltú rendezvényét. 

— Kispiacon nagy hagyománya van a néptáncnak — emlékezett vissza köszöntőbeszédében Sárkány Dóra, a házigazda egyesület elnöke. — A néptáncoktatás több évtizedre tekint vissza, egészen az 1970-es évek elejére, amikor Szabó Margit tanító néni megkezdte a munkát az első tánccsoportokkal, melyek aztán sikert sikerre halmoztak, és az évenként megrendezett többszintű versenyekről mindig rangos helyezésekkel tértek haza. Amikor 2010-ben megszületett a néptáncos-találkozó megszervezésének gondolata, erre a több évtizedre visszanyúló sikeres hagyományra szerettük volna ráirányítani a figyelmet. Jó, hogy még sokan vannak, akik komolyan veszik, féltve őrzik és gondosan adják tovább a fiataloknak a hagyományokat, és jó, hogy vannak kicsi gyerekek, fiatalok, akik azzal, hogy néptáncossá válnak, életben tartják ezeket a hagyományokat.


Sárkány Dóra

A horgosi Fekete Zsanett mindkét kislánya néptáncol. Liza két és fél éves, Annus pedig ötéves lesz, és szemmel látható élvezettel adták elő a népi játékokat, dalocskákat a színpadon, miközben édesanyjuk — a többi szülővel együtt — boldogan, kipirult arccal és büszke tekintettel énekelt a közönség soraiban.


Fekete Zsanett Annussal és Lizával

— A lányok barátnői táncoltak, így nemrégiben mi is elmentünk egy próbára, nagyon megtetszett mindkettőjüknek. A néptánc elsősorban boldogságot, sok-sok mosolyt ad az egész családnak, nagyon élvezzük mindannyian! — mondta boldogan az édesanya.

A tóthfalui Faragóné Barta Irina ezúttal is elkísérte gyermekeit a fellépésre. Mindhárman — a tizenegy éves Luca, a nyolc és fél éves Zétény, valamint az ötéves Zselyke — négy-öt éves koruk óta néptáncolnak, és nagyon szeretik.


Szécsi Zsolt

— Nagyon örülünk, hogy Tóthfaluban sok gyermek néptáncol, kicsik és nagyok egyaránt. Mi, szülők mindig elkísérjük őket, elhozzuk a csoportot, ha tehetjük, igyekszünk minden fellépésen jelen lenni. A nagyobb gyerekeim nemcsak táncolnak, hanem népzenét is művelnek: mindketten citeráznak, emellett Zétény hegedül, Luca pedig zongorázik. A népmeséket is nagyon szeretik, vagyis éltetjük a hagyományokat, és ezáltal egy kicsit komolyabbak, megbízhatóbbak, önállóbbak lesznek.


Faragóné Barta Irina Lucával, Zéténnyel és Zselykével

Luca elmondta, oly sokszor fellépett már, hogy egyáltalán nem izgul, nagyobbként az ő dolga is, hogy egy kicsit felügyeljen a kisebbekre a színpadon. Zétény boldogan sorolta a viselet részeit: fekete cipő, fekete nadrág, fehér ing, fekete mellény és kalap dukál a fiúknak, akikből igaz, kevesebb táncos van, mint lányokból, ám ez mit sem vesz el a varázsából a néptáncolásnak, melyet ő nemcsak a próbákon és a fellépéseken, hanem bulikban is gyakorol már. Zselyke is ott sürgölődött a régi paraszti világban viselt kislányos kötényruhájában, számára sem megmérettetés a tánc és a fellépés, hiszen bátyja és nővére is vele van, meg persze a falubeli barátok és barátnők, a tanáruk, Zsolti pedig jó.


A tóthfalui Virgoncok egy része

Az említett Zsolti nem más, mint Szécsi Zsolt koreográfus, néptáncpedagógus, aki hetente jár próbákat tartani Tóthfaluba, Kispiacra, Horgosra és Királyhalomra.

— A néptánctalálkozók lehetőséget adnak ezeknek a gyerekeknek, hogy újra találkozzanak egymással a nyári táborok után, ezért van ilyen jó kis családi hangulatuk a rendezvényeknek. Igyekszünk a gyerekeket már óvodáskorban megfogni, hogy a néphagyományt, illetve a kulturális gyökereket minél mélyebbről kezdjük ápolni. A vegyes korcsoport feladja a leckét az oktatóknak, ennek kialakulásához az elmúlt idők nagymértékű kivándorlása vezetett, ám ez van, ezzel kell gazdálkodni, ezeket a gyereket kell fejleszteni. Egy idő után majd fölér a kor, addig pedig tanulnak egymástól, ami egy nagyon jó dolog, így jobban tudnak haladni. Lehet, hogy egy kicsit nehezebb, de a kemény munka mindig meghozza a gyümölcsét. A néptánctalálkozók emellett lehetőséget adnak a tánccsoportoknak, hogy színpadon és közönség előtt is megmutatkozhassanak. Ez az első lépés, a következő pedig, hogy versenyekre küldeni, illetve minősíteni tudjuk őket, ahol egy szakmai zsűri jóindulatú kritikáját elfogadva mi, oktatók kijavítjuk a hibákat, hogy ezáltal magunkat is építve még színvonalasabb műsorokat tudjunk létrehozni. A szakmai megmérettetések fontosak, hozzájárulnak ahhoz, hogy az anyaországi, lendületes táncházmozgalomtól ne maradjunk le, mi is ott legyünk az élvonalban. A gyerekekkel óvodáskorban főleg népi játékokat tanulunk, majd ahogyan idősödnek, következnek a nehezebb táncok. Az elsődleges feladat mindig a sajátunknak a megtanulása, tehát elsőként a dél-alföldi régió népi játékait, táncait oktatjuk a gyerekeknek, mert utána ezeket majd ők is átadják a gyerekeiknek, ezáltal öröklődnek a mi hagyományaink is, tehát a táncpróbák keretében hagyományozzuk tovább nagyon tudatosan. Ezután természetesen más tájegységeknek a táncait is megtanítjuk, ezeket a gyerekek várják is. A népszerű erdélyi táncok nehezebb technikát igényelnek, ezek kamaszkorban kerülnek sorra, ebben a korosztályban megjelennek a legényesek, amikor az a prioritás, hogy kiálljanak a színpadra, és megmutassák, milyen egy igazán legényes férfitáncot járni.


A néptánc öröm és boldogság

A vasárnap délutáni rendezvényen színpadra lépett a kispiaci Prücskök, a horgosi Aprókák, a királyhalmi Bíborkák és a Pitypang, az oromi Ropogtató, a kispiaci Kispacsirták és a Fürgelábak, a ludasi Libabál, a tóthfalui Virgoncok és a magyarkanizsai Recefice néptánccsoport.

Fényképezte: Fehér Márta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..