home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Örökségmentő munkálatok
Martinek Imre
2014.10.28.
LXIX. évf. 44. szám
Örökségmentő munkálatok

Dübörgő munkagépek zaja, kőművesek jövése-menése, málló vakolat, a megszokott helyükből kiemelt, korhadtságukban is súlyos gyülekezeti fapadok áthelyezése, terjengő és mindent belepő por — ezek mégsem a rombolás, hanem a bizakodó megújulás hangsúlyos életképei. A részletekről Máté Lajos gondnok urat kérdeztük.

Mottó: „Hogyha ember házat épít Isten segedelme nélkül, ott a munka hiába kél” (127. zsoltár).

A nedvesség elleni szigetelés legfontosabb munkálatai október hó derekán kezdődtek meg a torontálvásárhelyi református egyházközség 1838-ban (újjá)épített templomán. Temérdek anyagi ráfordítással és még több hittel, hogy — habár e legnagyobb bánsági gyülekezet is morzsolódik — a templomépíttető ősök tatarozásra szorult hagyatéka a falu jövő nemzedékének is tudjon majd kellő megtartó és itthonmarasztaló erőt nyújtani. Az Úr segedelmével.

Dübörgő munkagépek zaja, kőművesek jövése-menése, málló vakolat, a megszokott helyükből kiemelt, korhadtságukban is súlyos gyülekezeti fapadok áthelyezése, terjengő és mindent belepő por — ezek mégsem a rombolás, hanem a bizakodó megújulás hangsúlyos életképei. A részletekről Máté Lajos gondnok urat kérdeztük.

— Egyházközségünk elöljárósága a közelmúltban egy rendkívüli presbitériumi gyűlésen engedélyt adott arra, hogy a küszöbönálló, több tízezer eurós összegre rúgó munkálatok elvégzéséhez a budapesti székhelyű, és Újvidékhez is kötődő Hyo-Protection System Kft. kapjon engedélyt. Az összeg magában foglalja az áfát, melyet a későbbiekben visszaigényelhetünk az államtól. Nagyjavítási szándékunkhoz természetesen a Műemlékvédelmi Minisztérium írásba foglalt „áldására” is szükségünk volt, melyet nt. Gyenge Károly lelkész úrral tett személyes látogatásunk után október első napjaiban küldött ki egyházközségünk címére a fentebb nevezett hivatal. Ezt követte az előleg befizetése, majd a munkálatok tényleges megkezdése.

A falakhoz támaszkodó padok szétszerelését — biztosítva ezzel a falakat átvágó gépek és kezelőik számára szükséges méternyi távolságot — Kerekes Imre és Virág János asztalosmesterek vállalták. A többmázsás elemeket a helyi gyülekezet alkalmanként cserélődő fiatal önkéntesei cipelték át a parókia fészerébe. Mint megtudtuk, a templom fűtőszerkezetéből hamarosan a fagyálló folyadékot is ki kell engedni, mivel a falak mellett húzódó melegítőcsöveket is el kell vágatni. Ezzel a feladattal Alföldi István presbitert bízták meg. A falvágási/szigetelési műveletek után a fűtőrendszernek újra el kell(ene) látnia eredeti feladatát. Ezáltal is segítve a vakolatlan falak száradását az elkövetkező két esztendő során. A folyamatosan frissülő logisztikai kísérőfeladatok elvégzésében részt venni kívánók az egyházközség gondnoki irodájában jelentkezhetnek. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..