home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„Örökre megőrzöm emlékeimben a Szabadkán eltöltött éveket”
Talpai Lóránt
2013.09.18.
LXVIII. évf. 38. szám
„Örökre megőrzöm emlékeimben a Szabadkán eltöltött éveket”

Ünnepélyes keretek között került sor Szabadkán dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulátusa vezetőkonzuljának búcsúztatására a főkonzulátus dísztermében. A magyar diplomatának lejárt a mandátuma, új vezetőkonzul érkezett helyette dr. Takács László személyében. Dr. Babity Jánost a Szabadkán eltöltött néhány esztendejéről, az egykori kihívásokról és a munkájáról kérdeztük.

* Az első állampolgársági eskütétel óta — melyre valamikor 2011 márciusában került sor — mintegy százezren igényeltek magyar állampolgárságot, és több mint hatvanezren tettek esküt Vajdaság-szerte. Feltételezem, hogy az elmúlt években elvégzett munka az Ön és a konzultus számára sem volt könnyű. Hogyan emlékszik vissza az elmúlt évekre, illetve milyen emlékekkel búcsúzik Szabadkától?
— Kezdettől fogva óriási volt az érdeklődés a magyar állampolgárság, azaz a honosítás iránt. A kollégáim és én mindenben igyekeztünk megfelelni ennek a feladatnak. Számunkra rendkívül megtisztelő volt, hogy részesei lehettünk ennek ránk háruló nagy munkának. Az én megbízatásom most befejeződött, de a főkonzulátus a továbbiakban is folytatja az elkezdett munkát. A diplomataélet ilyen: amikor lejár egy megbízatás, akkor mások veszik át tőlünk a stafétabotot. Meggyőződésem, hogy Korsós Tamás főkonzul úr vezetésével ez a csapat a továbbiakban is sikeresen fog működni, a jövőben is eredményesen  dolgozza fel, bírálja el a Vajdaságból érkező állampolgársági igényeket, és egyre több eskütételre kerül sor. Számomra az elmúlt néhány év csodálatos  volt, örökre megőrzöm emlékeimben a Szabadkán eltöltött éveket. Nem tudom, hogy egy ember számára a karrierje alatt hány ilyen időszak adatik meg, de feltételezem, hogy kevés... A konzulátus mögött azonban nagyon küzdelmes évek állnak. Egy olyan időszak, amelyben minden gondolatunkat arra kellett összpontosítanunk, hogy mi lesz a feladat, amit el kell végeznünk, s mindezt milyen emberállománnyal, milyen képzéssel, illetve milyen informatikai parkkal tudjuk majd sikeresen véghezvinni. Örülök annak, hogy a visszajelzések alapján jól oldottuk meg a ránk háruló feladatokat. Mindig figyelembe vettük ügyfeleink javaslatait is, ezért elmondhatjuk, hogy velük együtt, közösen alakítottuk ki munkafolyamatunkat.

* Egykor úgy fogalmazott, hogy a magyar állampolgárság megszerzését az itt élő emberek tulajdonképpen a magyarságuk megerősítésének tartják. Milyen kapcsolatot sikerült kialakítani a vajdasági magyar emberekkel?
— Kollégáimmal főként a dokumentumok, kérelmek átvételekor találkoztunk a polgárokkal, sokakkal pedig akkor, amikor még el sem döntötték, hogy kérvényezni fogják-e a magyar állampolgárságot. Nekünk azonban sikerült meggyőznünk őket ennek a hasznosságáról, és ezt követően már az ünnepélyes eskütételen találkoztunk velük. Mivel az egész folyamatot végigkísértük, ezért természetes, hogy igen erős és bensőséges kapcsolat alakult ki ügyfeleinkkel. Óriási élmény volt számomra, hogy ahányszor kiléptem a főkonzulátusról vagy a házamból, mindig találkoztam olyan emberekkel, akik megosztották velem tapasztalataikat, élményeiket. Ez olyan lendületet adott számomra, ami segített megbirkózni a mindennapi gondokkal.

* A további céljairól megtudhatunk-e valamit? Milyen típusú diplomáciai tevékenységet folytat majd a következő időszakban?
— A diplomáciai kiküldetéseink végeztével visszatérünk a magyar külügyminisztériumba, egy ideig ott folytatjuk a munkánkat, majd ismét pályázunk külképviseleti munkára. Én egy igen megtisztelő feladatot kaptam a külügyminisztériumtól a következő időszakra: a jövő évi választások előkészítésével kapcsolatos munka koordinálásával bíztak meg. A magyar külügyminisztérium jelenleg egy olyan stratégia kidolgozásán tevékenykedik, amellyel megkönnyítené a honosított magyar állampolgároknak az alkotmányos alapjogaikról, illetve a szavazati jogukról való tájékoztatását.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..