home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Örökös tulajdonba került a vándorserleg
CSIZMADIA BERÁK Benita
2014.05.07.
LXIX. évf. 19. szám
Örökös tulajdonba került a vándorserleg

Csókán megtartották a III. Banka bácsi birkapörköltfőző versenyt

A szeles, de napos idő kedvezett a bográcsozó társaságoknak, amelyek Csókán gyülekeztek. A jókedvet az sem zavarta meg, hogy a sátrak közül egyet-egyet időnként felkapott a bolondos áprilisi szél.

A nagyszabású rendezvény fő szervezője a bográcsos fesztiválok többszörös győztese és szerelmese, a csókai Banka Bácsi Gasztronómiai Egyesület vezetője, Borsos Kálmán és felesége, Katalin volt. Elöljáróban elmondták, a támogatók közül mindenképpen kiemelnék a csókai Művelődési és Oktatási Központ munkatársait és igazgatóját, Kormányos Lászlót, aki lépésről lépésre segítette a rendezvény zökkenőmentes lebonyolítását.

Fehér Renáta műsorvezető bevezetőjében kitért a főzőverseny névadójára, Banka Mihály bácsira, az egykori számadó juhászra, egy igazi juhászdinasztia sarjára. Az ő szelekciójának köszönhetően született meg a csókai cigaja fajta, amit mindmáig tanítanak az állatorvosi karokon. Az elbeszélők szerint Banka Mihály annak idején államfőknek is főzött a pusztán, igazi mestere volt ugyanis a birkapörkölt készítésének.

A vendégeket Balázs Ferenc, Csóka község polgármestere köszöntötte, majd szót kapott Molnár Viktor, a tartományi, mezőgazdasági titkárság képviseletében és Szabó József, a tartományi fejlesztési alap igazgatója, valamint Marosi Zoltán Temes megye körzetvezetője. A testvértelepülések, Detta, Bordány, Tornya, Valkány és Óbesenyő is képviseltették magukat e Kárpát-medencei rendezvényen.

A birkapörköltfőző versenyre hetvennyolc csapat jelentkezett. Azok, akik nem főztek, vásárolhattak a bográcsos ételekből és a finom sültekből. A szervezők az édesszájúakra is gondoltak, hisz palacsintából is volt választék. Az eladásra felkínált pörkölt (300 dináros áron) mind elfogyott. Amíg rotyogtak az ígéretesebbnél ígéretesebb bográcsosok, addig a kíváncsi érdeklődők nézelődhettek a kiállított festmények, kézművestárgyak között. Több civil szervezet is bemutatta termékeit, voltak cukorkássátrak, játékok, légvárak, a csókai óvoda óvónői pedig arcfestéssel szórakoztatták a gyermekeket.

Mivel tizennyolc versenyző nem adott be ételmintát, öt részvevőnél pedig a zsűri szabálytalanságot állapított meg, a szakemberek ötvenöt pörköltet véleményeztek. A nemzetközi bírálóbizottságnak ezúttal sem volt könnyű feladata. Frank Sándor mesterszakáccsal az élen figyelembe vették a pörkölt ízét, illatát, küllemét, valamint pontozták a főzőhelyek elrendezését és felszereltségét is.

A főzőhelyek legszebbike a hódegyházi Lila Akác csoporté lett, majd a zentai Haspók és a tornyai Pro Pir Kult következett.

A legjobb pörköltet Bordány és Karcag csapata főzte. Marko Petkov nagykikindai szakács, Horváth Csaba csókai versenyző, valamint Komlósi Vencelné Tóth Valéria Mária ezüstdíjat érdemelt ki. A harmadik díjat Kiss Zoltán a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület képviseletében nyerte meg, továbbá a Kapuvári Bográcsos Egyesület is bronz minősítést kapott.

 

Különdíjként huszonöt ajándékot osztottak ki. Ebben a csoportban a zsűri kiemelte a Karancs-völgyi Jótevők csapatát és a mórahalmi Accent Hotel szakácsainak kiváló főztjét. A szarvasi Závoda György tükrös birkapörköltje kiváló minősítésben részesült.

Érdekességnek számított, hogy a legfiatalabb szakács nyolc, a legidősebb pedig nyolcvannyolc éves volt, mindketten különdíjat kaptak.

 

A vándorserleg három, egymás utáni évben került Karcagra Bartha László úrékhoz, ami azt jelenti, hogy a trófeát most már meg is tarthatják.

Ez a nap a jókedven és a mulatozáson kívül igen jó alkalom volt a barátkozásra és a nemzetközi kapcsolatok ápolására is. A rendezvényen Závoda Ferenc átadta a Békés megyei közgyűlés ajándékát Csóka község polgármesterének, valamint a Művelődési és Oktatási Központ képviselőjének.    

               

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..