Örökös értékű járművek
Martinek Imre
2020.09.06.
LXXV. évf. 36. szám
Örökös értékű járművek

Fókuszban a pancsovai motoros múzeum

A pancsovai Dragan Markušev már gyerekkorától a motorkerékpárok szerelmese. Az első Tomos TL-14 márkájú robogót, melyen a sebességváltást gyakorolta, az akkortájt Ausztriában élő nagybátyjától „örökölte meg” hatodik osztályos korában. Nemsokára egy ’52-es kiadású Zündapp 200-as került a tulajdonába. Majd egy BMW motorkerékpár. Ezekkel kezdte gyűjteményét. Ma már több mint száz példány van kiállítva a házában kialakított múzeumban. Családja támogatásának eredményeként.

Az alábbi — szerkesztett — cikket a helyszínelő riporter, Lőcsei Ilona szerzői engedélyével adjuk közre.


Idei Sándor felvétele

Történetünk színhelye a Margita nevű felsőváros. Egy, a pancsovai városnegyedek közül, ahol — minden lokális urbanizációs tevékenység ellenére — napjainkban is léteznek még aszfaltozatlan utcák. A Branko Radičević 38. házszámú kapubejáraton túl valódi gépjárműoázis fogadott bennünket. Egy olyan motorkerékpár-gyűjtemény, amely meglevő és közszemlére tett több száz példányának egynegyede úgyszólván futó állapotban van.

Pancsova város — köszönhetően mindenekelőtt a számos, hűen megőrzött/konzervált épített örökségének — a második világégés utáni évtizedekben elég gyakran került a hazai kinematográfia érdeklődésének fókuszába. Itt kaptak például, néhány jelenet erejéig, forgatási helyszínt a Balkan Express vagy a Maratonci trče počasni krug kultuszfilmek is. És mivel a hazai filmkészítés most, az aktuális járványhelyzet idején sem állt le teljesen, vendéglátónk kedvencei újfent képbe kerülhettek. Elmondása szerint olyan alkalom is adódott egy korábbi filmes felkérésnek eleget téve, amikor harmincnyolc üzemképes motorkerékpárral szállt be a „buliba”. Tehát Dragan Markušev gyűjteményének példányai továbbra is aktívak. Igény szerint és országszerte.

Egyébként minden egyes motorkerékpárhoz egy történet is fűződik, melyet házigazdánk ugyancsak szívesen mesél. Mint mondja, bárhogy is számolgatta, immár 1000 négyzetméternyi beltér is kevés volna számára ahhoz, hogy érdemben el tudja helyezni a családjuk tulajdonában levő temérdek relikviát. A régi háztartási eszközöket, gőzgépeket, különféle rádiókészülékeket és lemezjátszókat, melyek legtöbbjét még a távoli 1800-as években gyártották. Tetézi továbbá mindezt, hogy barátai és ismerősei, tudván a gazda régiségek iránti vonzalmáról, gyakran maguk is ajándékba adnak neki egy-két ritkaságot. Mondván: így legalább megmarad.

A gépparkhoz „mellékesen” egy szerelőműhely is tartozik, ahol beszélgetőtársunk telente az évközben begyűjtött „újoncokat” bütyköli. Vagy éppenséggel „csak” restaurálja őket. Mindeközben leplezetlenül abban is reménykedve, hogy noha számára mindez csak hobbi, gyűjteményét a továbbiakban sem csak érdemben megtartani lesz módja, de bővíteni is. Elsősorban az európai térségekben mozogva, a bennük élő és hasonló szenvedéllyel bíró emberekkel együttműködve. Ama kérdésünk viszont, hogy melyik közülük az igazi kedvenc, megválaszolatlan maradt.

Afféle balladai félhomály burkolt be egyszerre bennünket, melyből egymást váltva köszöntek ránk illedelmesen a különböző típusú és márkájú német, olasz, francia, angol és egyéb csodacsikók. Találgathattunk. Kedvünkre.

A kiállított motorkerékpárok tartozékaként egyenruhákkal és bukósisakokkal, a falakon kézzel festett reklámtáblákkal, az oldtimereket bemutató részleg kiegészítőiként pedig az akkortájt gyártott gépkocsik jelvényeivel találkoztunk.

Apropó, gépkocsik! A múzeumi gyűjtemény büszkeségei között az 1928. évi luxusmodell, egy Cabriolet–Phaeton és egy 1929. évi Chevrolet is jelen van. Ráadásul mindkettő kifogástalan állapotban, házigazdánk pedig időről időre műszakilag is hivatalos nyilvántartásba véteti őket. Azaz leregisztráltatja a járműveket. Gazdaságossági megfontolásból.


Epilógus

Tény és való, az aktuális világjárvány mindannyiunk életébe jelentős kihívásokat és működési átütemezéseket hozott. Meg újratervezéseket, melyek között a helyi értékek felfedezése és láttatása is helyet kap(hat)ott. Végre. A pancsovai motoros múzeum előzetes bejelentkezés (063/240-817) után látogatható.


Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..