home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Örök nyugalomra helyezték Bela Durancit
2021.07.04.
LXXVI. évf. 26. szám
Örök nyugalomra helyezték Bela Durancit

A Szabadkai Városházán emlékeztek az öt nappal a 90. születésnapja előtt elhunyt Bela Duranci Pro Urbe és Bodrogvári Ferenc-díjas művészettörténészre. A kegyeletadó rendezvényen a megjelentek között volt dr. Pásztor Bálint, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke és Kern Imre alpolgármester is.

Bela Duranci 1931. július 5-én született Bácson. Szabadkán a gimnáziumban érettségizett, majd a belgrádi Bölcsészet Tudományi Kar művészettörténeti szakán szerzett oklevelet. 1959-től 1975-ig volt a szabadkai Városi Múzeum kurátora, egy ideig igazgatója is. Folyamatosan arra törekedett, hogy felhívja az emberek figyelmét a szecesszió fontosságára és jelentőségére. Több könyvet is írt erről a stílusról.

Óriási tudással és hatalmas tapasztalattal rendelkezett, Vajdaság, azon belül pedig Szabadka kulturális és művészeti életéhez hatalmas mértékben járult hozzá. Ő alapította a szabadkai Képzőművészeti Találkozó Modern Galériáját.

Élete során több kitüntetésben is részesítették, 1996-ban megkapta Szabadka Város Pro Urbe díját.

Bela Durancit a szabadkai Bajai úti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Fotók: Dinovizija

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..