home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Óriási összefogással a cél felé
Kónya-Kovács Otíla
2023.03.09.
LXXVIII. évf. 10. szám
Óriási összefogással a cél felé

A Muzslyán megtartott palacsintázással, mely eddig az egyik legnagyobb jótékonysági esemény volt, 181 000 dinárt sikerült összegyűjteni a helybeli Páger Anita megsegítésére. Mint már több alkalommal írtunk róla, a fiatal lány egy thaiföldi műtétre gyűjt, mely után reményei szerint visszatérhet az önálló élethez, és járni tud majd.

A jótékonysági palacsintázás ötlete a torontálvásárhelyi anyukáktól ered, akik az antalfalvi Szeretet szervezet által már sok hasonló rendezvényen vannak túl, és mindig sikerrel zárták az akcióikat, így a muzslyaiak ezen felbátorodva kezdtek bele az esemény megszervezésébe. Nagyon sokan támogatták a kezdeményezést, és hozták vagy eljuttatták a szervezőkhöz a palacsinták alapanyagát, illetve a töltelékbevalókat.

Vidrács Krisztina fő szervező elmondta, már a kezdetektől érződött, mekkora az összefogás.

— Nemcsak az önkénteskedőket kell kiemelni, akik most itt vannak, harmincan vagy annál is többen, hanem azokat a falubelieket és nagybecskerekieket, akik a hozzávalókat adományozták, tojást, mogyorókrémet, lekvárt hoztak, ki mivel tudott, azzal járult hozzá az akcióhoz. Hallották a felhívást, jónak tartották az ötletet, és adakoztak. Most is azt látjuk, hogy nagyon sokan jönnek, tűzoltók egyenruhában, egyének és családok, ami az összefogást tükrözi. Úgy érzem, Anitát mindenki a hozzátartozójaként éli meg, és szeretné segíteni a gyógyulás útján. Féltünk egy kicsit, hogy az ezer palacsinta sok lesz, de úgy tűnik, talán még kevésnek is bizonyul. Megkerestek bennünket a magyarcsernyei iskolából is, a tanárnő, aki az év folyamán a gyerekekkel termeli a levendulát. Készítettek levendulacsokrokat, szépen becsomagolva, ők így segítettek.

Nikolić Eleonóra, a Szeretet jótékonysági egyesület torontálvásárhelyi részlegének elnöke kiemelte, a koronavírusos időkben betiltották a jótékonysági piacozást, és áttértek a közösségi oldalakon történő humanitárius akcióikra, aztán egy alkalommal a Kukoricanapokon elkezdték a palacsintázást, melynek hatalmas sikere lett. Muzslyára négyen jöttek, hozták a saját sütőiket, és dolgoztak a közös cél érdekében.

— Nem állunk meg, ez csak a kezdet, március 12-én ugyanis folytatjuk Anitának a gyűjtést. A Facebook-oldalunkon online bazárt rendezünk, mely két hétig fog tartani, aztán jön még két nyitott piac, és remélem, szép összeggel járulhatunk majd hozzá a lány gyógyulásához — hallottuk Eleonórától, aki hozzáfűzte, eddig 19 egyént támogattak, és csak a tavalyi évben ilyen módon mintegy 30 000 eurót sikerült összegyűjteniük.

Páger Anita is jelen volt az érdekében megtartott palacsintázáson, és nem győzött csodálkozni, mekkora az összefogás érte.

— Motiváló érzések kavarognak bennem, de úgy érzem, ez elég nagy teher is, mert ennek a sok embernek valahogy meg kell hálálnom a jóságát. Ezt talán úgy tudom a legjobban, legszebben megtenni, ha a műtét után lassan visszatérek az önálló élethez, és talpra állok. Egyáltalán nem számítottam arra, hogy az emberek ennyire összefognak majd értem, hiszen nemcsak ismerősök vannak itt, hanem olyanok is, akik úgy is hajlandóak segíteni, hogy nem ismernek engem — nyilatkozta Anita, akinek a családja is eljött, és ahol kellett, ott segítette a rendezvény lebonyolítását.

Az apuka, Páger Csaba elmondta, tele van a szívük a sok támogatásra kész ember láttán.

— Nagyon meglepődtem, mert eszembe sem jutott, hogy ennyi ember el fog jönni erre a palacsintázásra. Meglepődtem. Reménykedünk az egész jótékonysági kezdeményezés sikerében, hogy eljutunk Thaiföldre. A tervek szerint Anitát május 27-én műtenék, vagyis május 1-je körül a pénznek meg kellene lennie, hogy legyen időnk a többi teendőre. Be kell szerezni a repülőjegyet, a vízumokat, ki kell fizetni a műtétet — összegezte a helyzetet az édesapa. Megjegyezte, úgy látja, Anitából sugárzik a boldogság, fel van töltődve pozitív energiával, reménykedik, hogy minden jól alakul.      

Muzslyán is több eseményt szerveztek már a fiatal lány megsegítéséért, de a környező településeken is próbálnak csatlakozni. Gyűjtöttek Szentmihályon, Tordán, Magyarittabén és Nagybecskereken, valamint Szabadkán is volt egy palacsintázás a pedagógusok konferenciáján. Szinte nincs olyan szervezet, egyesület, amely ne járult volna hozzá valamilyen módon a gyűjtéshez, de az iskola és a sportszervezetek is az elsők között jótékonykodtak. Azt is kijelenthetjük, hogy a muzslyaiak továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy siker koronázza ezt a történetet, és Anita járni tudjon, önálló életet éljen.

Hogy az elkövetkező, nem teljes két hónapban még milyen, pénzre váltható, jó ötletek születnek, azt majd menet közben tapasztaljuk. Bejelentették már a négykerekű járgányok versenyét, felvonulását — viccesen fogalmazva: saraskodását —, melyet a muzslyai határban szerveznek meg április 1-jén, valamint a felnőttek népmeseestre is számíthatnak. Tovább folytatódik a legnagyobb közösségi oldalon a Vajdasági jótékonysági licit és a Légy Humánus (Budi human) alapítvány akciója is.

A jelenlegi állás szerint ha 65 000-en vennék a fáradságot, és elküldenének egy-egy sms-t 200 dinár értékben, mindannyian fellélegezhetnénk. Az 1425-ös kódot kell üzenetben továbbítani a 3030-as számra.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..