home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Óra-hadművelet
Orosz Ibolya
2006.10.25.
LXI. évf. 43. szám

SZERBIA ELNÖKÉNEK ULTIMÁTUMA. A hétvégén, október 28-án és 29-én népszavazás lesz Szerbiában. A belgrádi Parlamentben négy párt arról állapodott meg, hogy sürgősen, népszavazáson megerősített alkotmányban kell kőbe vésni azt, hogy Kosovo mindig is Szerbia része volt, és az is marad. Sürgősen, mert a...

SZERBIA ELNÖKÉNEK ULTIMÁTUMA. A hétvégén, október 28-án és 29-én népszavazás lesz Szerbiában. A belgrádi Parlamentben négy párt arról állapodott meg, hogy sürgősen, népszavazáson megerősített alkotmányban kell kőbe vésni azt, hogy Kosovo mindig is Szerbia része volt, és az is marad. Sürgősen, mert a nemzetközi közösség az év végéig kívánja rendezni Kosovo státusának kérdését. Belgrád -- mint az elmúlt másfél évtizedben annyiszor - most is a lehetetlenre vállalkozott. Milošević idejében arra, hogy hadat üzen az egész világnak. Most, 2006 őszén arra, hogy legyűri, leteperi, két vállra fekteti, aztán felpattanva megelőzi az -- időt. Előbb fut a célba, mint az ENSZ kosovói különmegbízottja, s Szerbiáé lesz Kosovo, a babér. Az időnyereséggel való taktikázás célravezetőségéről két hete kiderült: kár volt így sietni, a státusrendezés eltolódhat. Eltolódhat, ha Szerbiában még az idén sor kerül a rendkívüli választásokra. A múlt héten Belgrádban nem kis idegességet váltott ki az újabb hír: a jövő év júniusáig meghosszabbították Martti Ahtisaarinak, az ENSZ-főtitkár kosovói különmegbízottjának a mandátumát. A különmegbízott ugyan cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy a Kosovo státusáról folyó tárgyalások nem fejeződnek be az év végéig - szerinte befejeződnek, nincs halasztás -, ám a brüsszeli üzenet megkeverte a kártyákat.
A belgrádi óra-hadművelet stratégiája szerint ugyanis az alkotmány elfogadását követően Szerbiában villámgyorsan, már december elején rendkívüli választásokra kerül sor. Parlamenti választásokra. Boris Tadić Szerbia elnöke, a Demokrata Párt elnöke azonban a múlt kedden ultimátumot intézett Vojislav Koštunica miniszterelnökhöz és kormányához. Ha a decemberi parlamenti választásokkal egyidejűleg nem tartanak köztársasági elnökválasztást is, akkor lemond tisztségéről. Lemond, s akkor Szerbia kénytelen lesz elnökválasztást tartani. ,,Állok elébe! - üzeni Tadić, akinek még tart a mandátuma, de azt szeretné, ha decemberben mindenki a rajtvonalhoz állna, versenybe szállna, megmérettetne.
A TARTOMÁNYI KORMÁNY ÁLLÁSFOGLALÁSA A REFERENDUMRÓL. ,,A referendum általi véleménynyilvánítás elvitathatatlan demokratikus kategória, ezért a Tartományi Végrehajtó Tanács arra szólítja fel a polgárokat, hogy éljenek demokratikus jogaikkal, és vegyenek részt az új alkotmányról szóló népszavazáson. A referendumon pedig döntsenek úgy, ahogyan az megítélésük szerint megfelel Vajdaság Autonóm Tartomány polgárai érdekeinek. A TVT megállapítja, hogy a referendum bojkottja nem szolgálná azoknak a törekvéseknek a megvalósulását, amelyeket Vajdaság Autonóm Tartomány Tartományi Végrehajtó Tanácsának platformja tartalmaz - olvasható a kormányközleményben. A Beta értesülései szerint a vajdasági kormány tagjainak többsége az állásfoglalás szövegére szavazott. Hárman ellenezték annak elfogadását: mindhárman a VSZL tagjai.
Hétvégi fejlemény: Pásztor István tartományi gazdasági titkár, a VMSZ elnökségének tagja a Dnevniknek azt nyilatkozta: ő, személy szerint, nem támogatja az alkotmánytervezetet, mert ,,nem lehet kompromisszumot kötni az egyenjogúság és a vajdasági autonómia kárára. A VMSZ egyébként a hétvégén Temerinben tartotta meg az új alkotmánnyal kapcsolatos referendum előtti vitaestjeinek zárórendezvényét. Az összejövetelen Kasza József, a VMSZ elnöke sorolta az új alkotmány szövegével kapcsolatos dilemmákat, mert az egy egész sor elszomorító kitételt tartalmaz, ugyanakkor szakít a miloševići múlttal. A VMSZ a lakossági fórumokon elhangzottak alapján fogalmazza meg állásfoglalását. Ezt lapzárta után, kedden vagy szerdán teszi közzé.
A dr. Páll Sándor vezette VMDK még október 6-án arra hívta fel párttagságát, a VMDK szimpatizánsait és a demokratikus közvéleményt, hogy ,,az elkövetkező népszavazáson NEMMEL szavazzon. A VMDP elnöke, Ágoston András október 21-én juttatta el a sajtóhoz a Vajdasági Polgári Körök V. Találkozójának a felhívását, melynek lényege a következő: ,,Mi, vajdasági magyarok, menjünk el szavazni, és szavazzunk nemmel!
ROBBANÁSSOROZAT PARAĆINBAN. Csütörtökön robbanássorozat rázta meg Paraćin városát. A Karađorđevo dombon fölrobbant az a katonai lőszerraktár, amely légvonalban mindössze 800 méterre van a várostól, a dombon pedig hétvégi házak vannak. A 3,5 ezer tonna lőszer levegőbe röpülése nagyobb félelmet és rettegést keltett a városban, mint annak idején (1999) a Kis-Jugoszláviát bombázó NATO-gépek. A detonáció pillanatában 6 katona volt a raktár közelében -- szerencsére a robbanásnak halálos áldozata és súlyos sebesültje nincsen. Az ablaküveg-szilánkok mindössze egy tucatnyi könnyebb sérülést okoztak. De ép ablaküveg, kirakat a városban szinte nem maradt, így a polgárok ideiglenesen műanyag fóliával voltak kénytelenek ,,beüvegezni lakásuk, házuk ablakait. A belgrádi hatalom képviselői azonnal a helyszínre siettek, s azonnali állami támogatást kínáltak fel a károk szanálására - hétfőn a paraćini iskolákban már folytatódhatott a tanítás. A történetek nemcsak Paraćin lakosságát rázták meg, hanem egész Szerbia polgárait. Nem tudni ugyanis, hogy Szerbia területén hány ilyen raktár, hány ilyen ketyegő bomba van, amely bármikor felrobbanhat.
GönczKasza-találkozó
2006. október 19-én, a horgosi határátkelőn Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke találkozott dr. Göncz Kingával, a Magyar Köztársaság külügyminiszterével. A munkajellegű megbeszélés homlokterében az október 28-án és 29-én elfogadásra váró új szerbiai alkotmányjavaslat, az év végén esedékes szerbiai választások és a délvidéki magyarságot érintő egyéb kérdések voltak. A baráti hangnemű eszmecsere végén mindketten egyetértettek abban, hogy hosszú távú megoldásokat kell találni a délvidéki magyarság szülőföldön való megmaradása és boldogulása érdekében.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..