home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Önzetlen segítőkészség
Martinek Imre
2023.03.14.
LXXVIII. évf. 10. szám
Önzetlen segítőkészség

Ötletek és elképzelések, továbbá a debellácsi tanintézményben mostanság megvalósított eredmények bemutatása került ezúttal érdeklődésem fókuszába. Hivatali perspektíván keresztül is megerősítve mindazon tevékenységet, amellyel a gyakorlatban is napi rendszerességgel van alkalmam/szerencsém találkozni.

Vidrács Krisztinával, a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola igazgatónőjével beszélgettem. Kezdtük mindenekelőtt az aktuális tanulói létszám ismertetésével.

— Ebben a tanévben 292 diákunk van összesen. A létszám átalányosan ugyan fogyatkozó előjelű a korábbi esztendőkhöz viszonyítva, de alkalmasint vannak elmozdulások a másik értéktartomány felé is. Mindenekelőtt az új, a faluba különböző helyekről ideköltöző családok révén. Jelen pillanatban 9 magyar kisdiákunk van, illetve úgy áll, hogy az őszre ennek szinte duplájára, azaz 17 magyar tannyelvű elsősre számíthatunk.


Vidrács Krisztina igazgatónő

Mindenképpen fontos kiemelni, hogy az elmúlt időszakban az iskolaépület nyílászáróinak cseréjét lehetővé tevő — pályázatok révén megvalósuló — projektum munkálatai csaknem 90%-ban megvalósultak Torontálvásárhelyen. Hátramaradt még a biológia- és a kémia-szaktanterem, valamint a tornaterem. Továbbá az iskola a közelmúltban jegyzett egy, a komplett elektromos installáció „átfésülésére” irányuló, nyertes tervdokumentációs pályázatot is. Viszont időközben a meglévő mosdók, vízgócok „beadták a kulcsot”… És bár voltak/vannak/lesznek ún. külsős konkrétumok is az iskolaudvar szépítésére és korszerűsítésére, bizony ez utóbbi elképzelés(ek) megvalósításához is szükség lesz nagyobb fajsúlyú anyagi támogatás(ok)ra.

Mint azt már korábban is hírül hoztuk, a torontálvásárhelyi iskola képviselője/tantárgyelőadója egy, az „ottaniak” országhatárokon átívelő gesztusáról szóló szándéknyilatkozatát láthatta el kézjegyével Egerben. Történhetett mindez a minden (élet)helyzetben konstruktív és kommunikatív formátumú tanintézményi csapatszellem eredményeként. A megelőlegezett bizalom érdemi folytatásához pedig további jóakaratú helybeli emberek sora zárkózott fel időközben. Lehetőségeikhez mérten támogatni a minőségi természetismereti és környezetvédelmi nevelés elméleti, illetve gyakorlati megvalósításának lehetőségeit. Torontálvásárhelyen.


Iskolaudvari pihenő Torontálvásárhelyen

— Lényegében ez a fajta szellemiség, ez az önzetlen segítőkészség hatja át az egész közösségünket. Legyen szó bármilyen rendezvényről, melyben közvetlen vagy indirekt módon iskolánk pedagógusai, diákjai, ezek szülei… is jelen vannak — nyomatékosította Vidrács Krisztina igazgató asszony. — Nagyon jó a közreműködés a szülőkkel. Ha bármilyen közös rendezvényünk van, jótékonysági céllal akár, mindig szívesen jönnek és segítenek. Példa erre a legutóbbi karácsonyi vásár, amikor az anyukák összefogtak, és az iskola javára palacsintát sütöttek, árusítottak. A médiában rendszeresen tájékoztatjuk a közösséget az iskolánkban folyó és magvalósított programokról, a suli oldalára pedig napi rendszerességgel kerülnek fel beszámolóink. Az éppen aktuális befektetésekről, tanulmányi, művészeti és sportversenyeink eredményeiről… Immár negyedik éve vagyunk aktív részvevői A minőséges oktatást mindenki számára elnevezésű projektumnak, melynek aktivitásaiba mind a szülőket, mind pedig a közösséget igyekszünk bevonni. Az alsó tagozatok tanítónői egy sakktesiképzést fejeztek be a közelmúltban, a felsősök nyelvi és tantárgyelőadói pedig időről időre közös bemutatóórákat tartanak. Ezáltal is hangsúlyozva és érzékeltetve a nyelvek, a történelem, a hagyomány és a kultúra összefonódását, illetve e tény gyakorlati jelentőségét. Lényegében mindenki profi a saját munkaterületén. Ebből kiindulva építkezünk. Minderről pedig médiavisszhang is születik — hangsúlyozta a tanintézmény vezetője.

Beszélgetésünk végén természetesen a küszöbön álló rendezvényekről is esett néhány szó. Nemkülönben a diákok által olykor igencsak feleslegesen és felelőtlenül használt mobiltelefonok „száműzetésének” is nevezett huszárvágásról. Az utóbbi ugyan nem helyi találmány, viszont annál működőképesebb és példamutatóbb! Mi több, egyik országos napilapunk hasábjain is méltatást nyert a hír.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..