home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Önkénteseket vár a Patás Pajtik Lovasudvar
Fehér Márta
2022.01.25.
LXXVII. évf. 3. szám
Önkénteseket vár a Patás Pajtik Lovasudvar

Egy pici póniló, egy kis ló és egy ló lakik a felsőhegyi Patás Pajtik Lovasudvarban. Berkenye (mindenki kedvence), Alaszka és Missy. Gazdájuk, Juhász Petra gyógypedagógus, alternatív képességfejlesztő lovasterapeuta, a lovasudvar pedig a sajátos nevelési igényű gyermekek segítésének szolgálatában áll.

— A lovak közelsége, a lovaglás számtalan jótékony hatással bír a gyermekek fejlődésére, csoportos foglalkozások/táborok keretében pedig új barátokat szerezhetnek, életre szóló kapcsolatokat alakíthatnak ki. Élményekkel gazdagodnak, önbizalmuk és motivációjuk nő, fejlődnek a kommunikációs készségeik. A lovassport felelősségre tanít és sikerélményt ad. Javítja a mozgáskoordinációt, fejleszti a tartást, az izmokat, a koncentrációs képességet — magyarázza Petra, miközben a nemrég ébredt egyéves kisfia, Levente körül tesz-vesz a Zenta községi Felsőhegyen meghúzódó lovasudvarhoz tartozó családi otthon nappalijában. — A ló mozgása közben a lovas folyamatosan „kibillen” egyensúlyából, így a lovas izmainak egyszer meg kell feszülniük, máskor pedig el kell lazulniuk az egyensúly visszanyerése érdekében. Különféle gyakorlatokkal, például a lovon való elhelyezkedés változtatásával, a ló elindításával, megállításával, irányváltásokkal olyan izmokat is munkára tudunk bírni, amelyeket a hagyományos fizikai terápia során nem — részletezi, majd hozzáteszi, hogy emellett a pónis/lovas foglalkozásokon játékos feladatok formájában fejleszthetőek a gyerekek képességei, sajátos nevelési igény esetében pedig a problémásabb területekre koncentrálva segíthető elő a fejlődés.


A lovasudvar és lakói

Petra elmeséli, tízéves volt, amikor a szülei vettek neki egy kiscsikót, szerelem és elköteleződés volt ez első látásra, a lovaglás a mindennapjainak szerves része lett. Tizenöt éves lehetett, amikor egy anyuka felkereste azzal a kéréssel, hogy a kislánya vele lovagolhasson — a gyermek egészen kicsike volt, nem indult meg a beszéde, és a mozgása is lemaradt. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy milyen jó lenne ezzel foglalkozni, később pedig tudatosodott, hogy milyen nagy az igény az effajta fejlesztés iránt, és ez az évek során egyre inkább beigazolódott! Innen már egyenesen vezetett az út a gyógypedagógiai főiskolára, azután pedig Petra elvégzett egy egyéves alternatív képességfejlesztő lovasterapeuta, illetve egy mozgásfejlesztés lóháton képzést is.


Karácsonyi fotózás: Juhász Petra és kisfia, Levente (M7 Foto-Video Studio)

— Tavalyelőtt kezdtem el foglalkozni lovasterápiával, létrehoztam a Patás Pajtik Lovasudvart, ahol most öt ló lakik, a két nagy ló közül egyen lehet lovagolni, illetve a pónin és a kis lovon, melynek most van kiscsikója. Egy évvel ezelőtt megszületett Levente kisfiam, így tavaly nem fogadtunk sajátos nevelési igényű gyerekeket, hanem csak tipikus fejlődésűeket, az idén viszont már szeretnék visszatérni a hivatásomhoz.

Petra elmondja, hogy az elmúlt egy évben sok segítséget kapott a férjétől, a saját szüleitől, illetve kamaszkorú lovasaitól, hiszen a lovak nagyon gondozásigényesek, az etetés-itatás és az istállótakarítás mellett nagyon sokat kell(enne) mozgatni őket. Most viszont úgy döntött, önkénteseket toboroz, akiknek a segítségét márciustól szeretné igénybe venni. Elsősorban (de nem kizárólag) óvodapedagógusi, tanári, gyógypedagógusi pályára készülő fiatalokat fogadna, akik tapasztalatot szeretnének gyűjteni. A lovas tapasztalat nem elvárás, viszont előny — teszi hozzá.


Lovaglásra készen (A családi archívum felvétele)

— Az önkéntesektől segítséget várnék el, tehát önállóan semmit sem kell csinálniuk. A következő feladatok elvégzésében számítok rájuk: a játékok, eszközök előkészítése, ki- és elrakása, gyermekek segítése a csoportos foglalkozásokon, fényképezés, pici póni vezetése. Ha valaki inkább lovas tapasztalatot szeretne gyűjteni, részt vehet a póni/ló vezetésében, futószárazásában, csutakolásában, az istálló és a karám takarításában, az etetésben és az itatásban. Főként kamaszok jelentkezésének örülnék, akik már betöltötték a tizenötödik életévüket, kedvesek és megbízhatóak. Az önkéntes a szabadidejéhez alkalmazkodva, előre egyeztetett időpontban venne részt a lovasudvar működtetésében, egy-egy alkalommal legfeljebb három óra hosszát, főként hétvégén, a nyári szünidőben pedig akár hétköznap is. A fiatalok a tapasztalatgyűjtés mellett a segítségért cserébe lovagolhatnak a karámban, vagy elmehetünk tereplovaglásra.


Petra Missyvel (A családi archívum felvétele)

Az önkéntestoborzást Petra január első napjaiban hirdette meg a közösségi oldalon, és azonnal nagy érdeklődés mutatkozott.

— Nem gondoltam, hogy ennyien jelentkeznek, néhány nap alatt hatan-heten kerestek meg, közöttük egy olyan fiú is, aki állatorvos szeretne majd lenni, ő nagyon hasznos tapasztalatokat szerezhet nálam, megtanulhatja, hogyan kell megközelíteni egy lovat, hogyan mehet oda hozzá, ha nem akarja a ló megengedni például azt, hogy felemelje a lábát. Az állatok egészségével kapcsolatban is sokat lehet tanulni. Aki pedig a későbbiekben gyerekekkel szeretne foglalkozni, az is nagyon sok mindent elleshet a gyakorlat szempontjából: hogy milyen feladatokat csinálunk, hogyan beszélek a gyerekekkel, vagy éppen mit nem csinálok jól, azt is megtárgyaljuk majd. Korlátlan létszámban lehet jelentkezni a lovasudvarba önkéntesnek, hiszen úgysem fog mindenki folyamatosan ráérni. A közösen elvégzett feladatok után pedig lehet majd lovagolni, egy kicsit megmozgatni a lovakat, futószárazni, szórakoztató feladatokat végezni. Azt tapasztaltam, hogy a kamaszok szeretnek lovakkal dolgozni, szívesen vezetgetik az állatot órákig körbe-körbe, ami a felnőttek szemszögéből unalmasabbnak gondolt feladat.


A behavazott lovasudvar (A családi archívum felvétele)

Önkéntesnek jelentkezni a lovasudvar Facebook-oldalán lehet. Petra azt is elárulta, hosszú távú tervei vannak a terápia terén, többféle csoportos és fejlesztőfoglalkozást szeretne majd szervezni, és már írja a foglalkozásterveket, szeretném, hogy létrehozzunk egy kis lovasközösséget.

Örömmel meséli, hogy pici fia is rajong az állatokért, különösen Berkenyéért, akit mindenki kedvel, és akinek varázsereje van.


Őszi díszben Berkenye (A családi archívum felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..