home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Önkéntesek természetvédelmi tábora
Gajda Nóra
2013.07.24.
LXVIII. évf. 30. szám

A közelmúltban véget ért Hajdújáráson az a nemzetközi természetvédelmi tábor, amelyet az idén a Szerbiai Fiatal Kutatók rendeztek a Palics—Ludas Közvállalattal együtt. Spanyolországból, Németországból, Olaszországból, Oroszországból és Koreából érkeztek fiatalok, hogy önkéntes munkával mólót javítsanak, madarakat gyűrűzzenek, gyomot irtsanak...

A többi között a tó partján levő látogatóközpont teraszának faelemeit is befestették. A tábor vezetői Belgrádból érkeztek. Darko Vasiljević koordinátor elmondta, hogy a szerbiai fiatal kutatók 1969-ben alakult szervezete az egyik legrégebb óta működő nonprofit civilintézmény Szerbiában: fiatal önkénteseket toboroz környezetvédelmi célokra. A világon több mint ötezer ilyen tábor működik mintegy kilencven országban. Szervezésükben évente 400 külföldi táborozik hazánkban, és 600 hazai fiatal utazik külföldre. A múlt héten a hajdújárási Szúnyogcsárdánál egy este a vendégek bemutatták országukat, s felléptek a királyhalmi Rhythmical Danceklub táncosai is. A bemutatkozás angolul történt, a szervezők pedig szerbre, illetve magyarra fordították az elhangzottakat. A részvevők a többi között megtudhatták például Oroszországról azt, hogy területe 100 000 km széles és 400 000 km hosszú, a kis Dél-Koreáról pedig, hogy autóval akár öt óra alatt is el lehet jutni az ország egyik végéből a másikba. Az olaszok alátámasztották azt a róluk kialakult véleményt, hogy ők valóban a hangos beszédükről, a tésztaevésről és a heves gesztikulálásról híresek. A Németországot képviselő fiataloktól megtudtuk, hogy Potsdam hegyeiben híres laboratórium működik, amelyben fizikai kutatásokat is végeznek. A spanyol fiatalok beszéltek a náluk élő kisebbségek, a katalánok és a baszkok helyzetéről, valamint azt is elmondták, hogy 1561-ig Toledo volt Spanyolország korábbi fővárosa, csak utána lett Madrid. A külföldi fiatalok bemutatták országuk gasztronómiai különlegességeit is, majd kóstolóval kínálták az egybegyűlteket. A tábor korlátozott lehetőségei, illetve az ételek hozzávalóinak hiánya miatt nem mindenki tudta elkészíteni azt, amit szeretett volna, a külföldi fiatalok azonban így is kétféle spanyol omlettel és füstölt különlegességekkel, orosz sós és édes aprósüteményekkel, német gumicukorkával, valamint marcipánnal is megkínálták a vendégeket.
A táborba tizenöt fiatal vett részt összesen öt ország tizenöt városából.
A felvételen Darko Vasiljević és Gordana Grujičić Haskó Istvánnal, a hajdújárás helyi közösség elnökével.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..