home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Önbecsapás és lépcsőfokok
Bíró Tímea
2020.07.22.
LXXV. évf. 30. szám
Önbecsapás és lépcsőfokok

Minden ember gyerekkorában fellelhetőek olyan ravaszságok, hogy a zsebünkbe rejtettük, kiköptük vagy lehúztuk a vécén a gyógyszert, mert képtelenek voltunk lenyelni, és abban hittünk, hogy szintetika nélkül is legyűrjük a betegséget. Én szétcsavartam a kapszulát, kiszórtam belőle az antibiotikumport, és úgy ittam meg a gyógyszert. Sok értelme volt. Ennyi idő elteltével, felnőttként ezen jót mosolygunk, kinevetjük a butaságunkat, mert mostanra megértettük, hogy csakis úgy gyógyulhatunk meg, ha betartjuk az előírásokat.

Döbbenetes, hogy milyen sokan nem nőttek fel! Annak ellenére, hogy munkába vagy iskolába járnak, az érettségi szint és az intelligencia köszönőviszonyban sincs a felnőttséggel. Muszáj ezt írnom, amikor azt látom, hogy ki van írva a busz ablakára, hogy csak maszkban lehet felszállni, az emberek egy része pedig szigorúan a három lépcsőfok erejéig viseli a maszkot, és addig a pillanatig, amíg elhaladnak a buszsofőr előtt (köszönni luxus!). Ahogy elfoglalják a helyüket, leveszik vagy az álluk alá húzzák a maszkot, mert ők nem félnek a vírustól.

Én sem félek, és hiszem azt, hogy sokan vagyunk optimisták, bátrak, de mindenkinek vannak idős vagy krónikus betegséggel élő hozzátartozói, ismerősei, és abban is biztos vagyok, hogy senki nem örül a bezártságnak, a kilátástalanságnak, de éppen ezért KELL elővigyázatosnak lennünk. Hogy ne fertőzzük meg egymást, hogy ne terjedjen tovább a vírus, hogy minél rövidebb ideig tartson ez a bizonytalan és lehangoló állapot. Családtagokat és barátokat választanak el a határlezárások, leállósávon várakoznak a rákszűrésre ítélt emberek, minden életigenlő esemény elmarad, és jönnek a „gyerekek”, akik mindenkinél okosabbak.

Miért nem lehet büntetni a fegyelmezetlenséget és a felelőtlenséget? Hogy nem lehet bemenni a boltba maszk nélkül, mert vagy megveszed a maszkot, vagy viszontlátásra. Miért nem lehet ellenőrizni a szabályok betartását? Ezért esünk vissza, ezért nem tudunk a következő lépcsőfokra lépni. Miért nem lehet következetességre nevelni egymást? Ha kell, radikális módszerekkel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..