home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Óbecsei diadal a fesztiválon
Tóth Tibor
2019.12.27.
LXXIV. évf. 51. szám
Óbecsei diadal a fesztiválon

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület a Vajdasági Magyar Folklór Központ, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai védnöksége alatt rendezte meg a Vajdasági Szólótánc Fesztivál keretében a vajdasági kamaratánc-együttesek fesztiválját.

Az est a csantavéri Mendicus Tamburazenekar fellépésével kezdődött, majd Szécsi Zsolt, a rendezvény szervezője köszöntötte a jelenlevőket, és megnyitotta az eseményt. A fesztivál elsődleges célja a kisebb létszámú együttesek szakmai fejlődésének segítése, hagyományaink megőrzése és széles körű népszerűsítése, valamint a hagyományos értékrend mélyebb megismerése, a tánc tiszteletére való nevelés. A nyolc kamaratánc-együttes a Martin György által meghatározott három táncdialektus bármelyik nyelvterületéről egy koreográfiát adott elő. A táncanyagokat a szegedi Rozsdamaró zenekar kísérte, Csonka Ferenc vezetésével.

A fellépők sorát a Verőfény Kamaratánc-együttes nyitotta magyarszováti táncokkal, majd a decsi Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület sárközi karikázót adott elő. Az újbudai Babszem Táncegyüttes koreográfiája után a Cécó kamaracsoport következett, utánuk pedig a házigazda, a horgosi Bartók Béla MME Ifjúsági Kamaratánccsoportja bagi karikázóval lépett közönség elé. A sort a Tisza Néptáncegyesület Turbolya csoportja folytatta, őt a Mecsek Táncegyüttes kamaracsoportja követte, mely székelytelki román táncokat adott elő, a fellépők sorát pedig a Kiscimbora kamaracsoport zárta.

A bírálóbizottság (Farkas Tamás örökös aranysarkantyús táncos, a népművészet ifjú mestere, a békéscsabai Tabán Táncegyüttes művészeti vezetője; Farkas Ágnes, a népművészet ifjú mestere, aranygyöngyös táncos, a Tabán Táncegyüttes vezetője; valamint Kiss Zsélykó újvidéki koreográfus, oktató) döntése értelmében az első helyet az óbecsei Kiscimbora kamaracsoport érdemelte ki, a másodikat az újbudai Babszem Táncegyüttes, a harmadikat pedig a Mecsek Táncegyüttes kamaracsoportja szerezte meg, a többi fellépő pedig különdíjban részesült.

A fesztivál hivatalos része után Szécsi Zsolt, az esemény fő szervezője elmondta, hogy a Bartók Béla MME első alkalommal rendezte meg a vajdasági kamaratánc-együttesek fesztiválját.

— Mottónk az volt, hogy teret adjunk azoknak a táncegyütteseknek, amelyek kevesebben vannak, kisebb létszámúak. Tegyük lehetővé számukra a szakmai fejlődést azáltal, hogy elhívunk egy elismert tagokból álló zsűrit az anyaországból és Vajdaságból. A fellépők meghallgatják a bírák jóindulatú kritikáját, melyet hazavisznek a kis táncműhelyükbe, és ezáltal tovább tudnak építkezni. Fesztiválok, versenyek szép számban vannak, de a kisebb létszámú csoportokra nem helyeződik akkora hangsúly. A külföldre való kiáramlás miatt egyre több kamaratánc-együttes alakul a Délvidéken, éppen amiatt, mert fogyunk. A kisebb létszámú tánccsoportok előtt is meg kell nyitni az utat, hogy ők is megmérethessék magukat, illetve fejlődni tudjanak. Reményeim szerint a Vajdasági Szólótánc Fesztivál jövőre bekapcsolódik a magyarországi vérkeringésbe, és területi elődöntője lesz majd az Országos Szólótánc Fesztiválnak. Reméljük, hogy ezen minél több délvidéki együttes részt vesz, és képviselteti magát a magyarországi civil és folkszférában, jelezve, hogy vagyunk. Ameddig zeng a magyar nóta és tánc, addig leszünk is — mondta Szécsi.

A verseny mellett Luca-napi gyermektáncház, népművészeti kirakodóvásár és felnőtt-táncház is várta az érdeklődőket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..