home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„...mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős.”
Írta és fényképezte: Martinek Imre
2016.11.18.
LXXI. évf. 46. szám
„...mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős.”

Épületavatási ünnepséget tartottak Újvidéken november 18-án az Apáczai Diákotthon telepi fiúkollégiumában.

A bensőséges rendezvény nyitóáhitatát a második korinthusi levél 11. és 12. ígeszakaszainak verseire építkezve Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Dunamelléki Református Egyházkerületének püspöke tartotta meg. Őt követően Nagy Margit, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének ( VMPE ) elnökasszonya osztotta meg szókimondó egyenességgel formázott gondolatait az egybegyűltekkel. Soraikban több határon inneni s túli vendéggel. Egyházi, civil és közéleti személlyel, akik közül többen és többször - a pedagógusegyesület működésének indulása, illetve az apáczais kollégiumok létrehívásától datálva! különböző szerepkörben jómaguk is aktív részesei voltak e berkekben zajló, szerteágazó és termékeny tevékenységek valamelyikének. A kiemelt fontosságú találkozó keretében avatóbeszédet mondott még Balog Zoltán református lelkész, országgyűlési képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, valamint dr. Tőkéczki László tanár úr, az MRE főgondnoka. A kollégisták közül Simonyi Máté a saját nevében szólva vázolta fel érvényesülni szándékozó korosztályának világlátását, jelenlévő félelmeit és bizakodásait. Szabó Zsuzsanna szatmári dalokat játszott hegedűn, Bogdán József papköltő verseinek tolmácsolását pedig Szedlár Ágnes (Ima az elmenőkért) és B. Varga Martina (Fohász a déli végeken ) vállalta. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) jókívánságait és ajándékait a szövetség elnöke, Jókai Tibor adta át az ünneplő közösségnek. A felavatott épülethez járó aranykulcsot a VMPE elnökasszonyának Balog miniszter úr nyújtotta át.

A rendezvényt személyes jelenlétével többek között Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője, Menyhárt Attila, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja, Csete Örs, az Apáczai Közalapítvány volt irodaigazgatója, Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke, dr. Harmath Károly OFM, valamint több református és katolikus felekezetű egyházi előljáró és küldött is megtisztelte.

A műsorvezetői megbízást Szabó Gabriella, az Újvidéki Rádió munkatársa vállalta.

Helyszíni beszámolónk teljes formátumát lapunk november 23-i számában olvashatják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..