home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ízkavalkád és tevékeny szeretet
Kőművesné Nyáry Márta
2015.08.17.
LXX. évf. 32. szám
Ízkavalkád és tevékeny szeretet

A szajáni Szent István Kolping Család nagy sikerrel tartotta meg a II. Nemzetközi Bográcsfőző Fesztivált. A rendezvényre a romániai Köröskisjenőről, Ótelekről és Temesvárról, valamint a magyarországi Tiszaszigetről érkeztek részvevők.

A versenyre több mint tíz szajáni csapat nevezett be, Padéról három Kolping-csapat érkezett Németh László, Bárdos Sándor és Lengyel Ferenc vezetésével. Zentáról Sárvári Irén és Róbert, Felsőhegyről pedig Ősz Szabó Ferenc és Sárvári Margit volt jelen.

Az eseményt a Móra Károly Általános Iskola diákjainak színes műsora nyitotta meg, melyet Palatinus Klaudia és Kéri Nikoletta rendezett. A versmondáson és a népdaléneklésen kívül a magyar népviseletet, modern ruhákat, újrahasznosított anyagból készült öltözetet és a hatvanas évek divatját bemutató zenés-táncos koreográfia is helyet kapott a programban. A zenéről Kéri Norbert gondoskodott, aki egyúttal a rendezvény műszaki felelőse is volt.

Kéri Brigitta, a szajáni Szent István Kolping Család elnök asszonya elmondta, a tagság saját ügyének érezte a főzőfesztivál megszervezését. Megtiszteltetésnek érezte, hogy a falu vezetősége is melléjük állt, s azt is, hogy a fesztivál az összetartozás és a szeretet jegyében telt el.

Kéri Nikoletta felvételei

A szajáni Kolping család csapatát Tóth András főszakács vezette. Az asszonyok: Lázár Franciska, Lukity Annuska, Skárity Katalin, Keszég Erzsébet, Tóth Gizella, Süli Ottilia, Gyenge Rozália, Visnyei Piroska, Kormányos Jutka a vendéglátásról gondoskodtak — ezen a napon több mint 300 lángost sütöttek.

A művelődési ház és a vadászotthon tájékát igazi illatkavalkád lengte körül, hiszen hal, bab, birka-, bárány-, sertés-, vaddisznó-, pulykahús és töltött paprika is főtt a bográcsokban.

Kiss és Pál csapata az utcán, a hársfák árnyékában állította fel a bográcsát, így már messziről illatozott a birkapaprikás. A csapat tagjai: Kiss Sándor, Mérei Lajos, Kovács Gyöngyi, Magó József, Kajári Karcsi, Kajári Pál, Jaksa Katalin és Kovács Eszter elmondták, hogy a szajáni birkapaprikáshoz egy kevés fűszerre van szükség, a vöröshagymás-húsos alaphoz ugyanis csupán sót, borsot, babérlevelet és pirospaprikát kell adni.

A fesztivál legfiatalabb részvevője a nyolcéves Kovács Viktor volt, a legidősebb pedig a nyolcvannégy éves Mérei Lajos.

Ebédkor megkóstoltam a vendéglátók csapatának birkapaprikását, az ótelekiek sertésgulyását és a temesvári Szent Mária Kolping Család filézett halból főtt gulyását. Felejthetetlen, ízes falatok voltak — ráadásul szívből kínálták. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..