home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ízelítő a múltból
Hodolik Boglárka
2021.12.21.
LXXVI. évf. 50. szám
Ízelítő a múltból

Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon a Több mint érték — Bácska kulturális örökségének újrahasznosítása (SALVAGE, HUSRB/1903/33/0103) projektum keretében december 21-én karácsonyi kézműves-foglalkozást tartottak. A hallgatók Sebők Valéria népi iparművész vezetésével papírangyalt és egyéb karácsonyi díszeket készítettek.

Dr. Raffai Judit néprajzkutató elmondta, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar a bajai múzeummal és a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közös IPA-pályázaton vesz részt, melyben Bácska kulturális értékeit szeretnék újrahasznosítani. Céljuk a tanítóképző kar hallgatóit megismertetni azzal, hogy mik is azok az értékek, amelyeket ma is érdemes megőrizni és használni. A papírangyalka készítése arra irányítja rá a hallgatók figyelmét, hogy saját maguk is tudnak karácsonyi díszeket készíteni. A hagyomány megismertetése Sebők Valériának köszönhető, aki még angyalkákkal díszített karácsonyfák mellett nőtt fel. Az idősebb generációk is vissza tudnak emlékezni ezekre. Ilyen volt a sárból készített, vattával bevont bárányka is, melyet a fa alá tettek.

Az elkészült angyalokat a foglalkozás után a diákok hazavihették. A fiatalok a néprajzi műhely keretében érkeztek, az óvóképzős hallgatóknak javasolt volt a jelenlét, hogy az így megszerzett tudásanyag később beépülhessen az óvodai élet mindennapjaiba.

— Nagy megtiszteltetés az angyalkák készítésének bemutatása. Jó dolog átadni a gyermekkoromban tanult hagyományokat a jövő generációjának. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek ízelítőt kapjanak a múltból, mivel már sok mindent megéltem, amit ma már csak könyvből vagy tőlünk tanulhatnak meg — mondta el Sebők Valéria népi iparművész.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..