home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Így mulat a magyar
Szerda Zsófi
2022.11.21.
LXXVII. évf. 46. szám
Így mulat a magyar

A Népszínház is beindította a 2022/2023-as évadának szekerét, muzsikaszóval, mulatással. A közönség már biztosan ki volt éhezve egy hasonló előadásra, hiszen legutóbb 2019-ben láthatott a színház deszkáin zenés-táncos darabot. Ez a Fekete Péter volt, melyet még mindig játszik a színház társulata, s valószínűleg több évig fut majd a most bemutatott Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadás is, melyet László Sándor rendezett.

A történetünk Nyíri Balázs gazda (Hajdú Tamás játssza kiemelkedően) uradalmán indul, ahol már napok óta tart a dőzsölés és a buli. Ebből lesz elege Pólikának (Dedovity Tomity Dina), a feleségnek, s az sem enyhít dühén, hogy férje különféle könnyűvérű hölgyeknek csapja a szelet, így hazaköltözik az őt felnevelő három nénikéjéhez. A férj nem tudja megbékíteni makacs asszonyát, így azt az ultimátumot adja neki, hogy addig ül a kocsmában és mulat, amíg jobb belátásra nem tér.


Fotók: Igor Preradović

A három néni karaktere már az elején mosolyt csal a nézők arcára. Az egyikük Mina, aki szinte már teljesen süket, de nagyon lelkes (G. Erdélyi Hermina), a szigorú második Zsani, aki próbálja fenntartani a rendet a házban, emellett megoldani a gondokat (Vicei Natália), és a mindenen elérzékenyülő jótét lélek Pepi néni, aki nem veti meg a pálinkát sem (Körmöci Petronella). A helyzetkomikum leginkább az ő jeleneteiknél jut kifejezésre. A házban lakik még a szeleburdi Birike (Magyar Zsófia) is, aki éli az ifjú lányok felhőtlen, bohó életét.

Élőben halljuk felcsendülni a dráma szövegébe illesztett zenéket, dalbetéteket, s a muzsikusok sem egy eldugott helyről szolgáltatják a zenét, hiszen ők is aktív résztvevői, szereplői az előadásnak. A darabnak jót tett az élő zene (mindig üdítő a színházban élő hangszereket látni és hallani), kár azonban, hogy a legelső jelenetben alig hallani a nézőtéren a muzsikát. Van népzene, de magyar nóták is, hiszen a korhoz illő zenei képlet szerint válogatott Virág György, aki egyúttal az előadás koreográfiáját is készítette.

Egy különleges színfoltja a darabnak a szünet, azaz a kocsmajelenet, hiszen bár az előadás elvileg nem folytatódik két felvonás között, itt élő egyenesben figyeljük, ahogy Balázs az előcsarnok-kocsmában mulat a zenészekkel és barátaival. Folyik a pálinka és a bor, a közönség félkörben állva figyeli.

További szereplők: Ralbovszki Csaba, Kalmár Zsuzsa, Kovács Nemes Andor, Baráth Attila, Pesitz Mónika / Grgić Nikoletta, Budinčević Krisztián, Nyári Ákos, Rókus Zoltán, illetve a zenészek: ifj. Kucsera Géza, Bíró Máté, Cindel Norbert és Csonka Ferenc. A dramaturg Brestyánszki Boros Rozi, a díszlet- és a jelmezterv Csík György fejéből pattant ki. A színház külön köszönetét fejezi ki a segítségért a Győri Nemzeti Színháznak.

Könnyelmű vidámság, pénzszórás, sör, bor, pálinka, sültek, kocsma és mulatozás a cigányokkal hajnalig. Volt egyszer, hol nem volt egy ilyen világ is Magyarországon, illetve voltak hasonló emblematikus karakterei a kornak, melyről a Móricz-szöveg mesél. Az előadás olyan témaköröket jár körbe, mint: Hol az asszony helye? Ki hordja a házasságban a nadrágot? Mi a férfi, mi a nő dolga? Hogyan lehet mindezt úgy megoldani, hogy mindenki jól járjon?

Hogy a megoldás kulcsát a kezünkbe kapjuk-e végül? Azt döntsék el önök. Ha úgy érzik, hogy nem élhetnek muzsikaszó nélkül, ajánlom a Népszínház új előadását.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..