home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Így élnek ők: A számítógépek szerelmese
Rencsényi Elvira
2013.12.18.
LXVIII. évf. 51. szám
Így élnek ők: A számítógépek szerelmese

Még csak huszonnégy éves, és sajnos máris megtapasztalta, hogy az élet nem mindig kegyes. Vannak nehéz időszakok, amelyeket így vagy úgy, de át kell vészelni. Talpraesett, vidám és rendkívül tehetséges fiatalember, aki pontosan tudja, hogy ebben a nehéz világban nem lehet otthon ülve várni a jó szerencsét, hanem tenni kell érte.

A szabadkai Kún Szabó Róbert a műszaki középiskola villanyszerelői szakát végezte el. Édesapjával és a nagyanyjával él. A szülei hat éve váltak el, megvárták, hogy fiuk nagykorú legyen. Ő dönthette tehát el, kivel szeretne maradni: édesapját választotta. Még nem nős, de komoly párkapcsolata van.

— Állandó munkahelyem sajnos nincs, csak hébe-hóba akad valami alkalmi jellegű teendő — meséli a rendkívül barátságos fiatalember. — Általában ismerősök számítógépeit javítgatom, beszerzek egy-egy szükséges alkatrészt, vagy éppen a maroktelefonjukat dekódolom. Ez a szenvedélyem, a villanyszereléshez nem is nagyon értek.

A különféle számítógépes programok, a maroktelefonok és egyéb műszaki cikkek világában igen jártas Róbert nagyon kedves, közvetlen fiatalember. Sok ismerőse és barátja van.

— Mindig is szerettem a számítógépeket, és értek is hozzájuk. Alkatrészeket cserélek, javítok, kitakarítom a gépet, szétszedem akár a legapróbb darabkákra, és pontosan tudom, mit hogyan és hová kell visszaillesztenem, hogy ismét kifogástalanul működjön. Nálam nincs különbség a régebbi, asztali számítógépek és az új generációs laptopok, illetve táblagépek között. Mindegyik működését hamar áttekintem, úgyhogy bármit megjavítok, korszerűsítek, telepítek, lecserélek... Ezért is keresek olyan állást, ahol ezt a képességemet kamatoztatni tudnám. Sajnos, manapság az egyik legnehezebb dolog munkához jutni.

A számítógépeké a jövő, ez nem vitás. Talán már nincs is olyan háztartás, ahol ne lenne legalább egy komputer vagy mobiltelefon, mégis nehezen érvényesül a Róberthez hasonló szakember. A nincstelenség arra kényszeríti az embereket, hogy jól meggondolják, mire is költenek. Ha valamilyen berendezés elromlik a házban, azt javíttatják meg előbb, amelyre szükség van. Ilyen a mosógép vagy a hűtőszekrény, a hajszárító vagy a bojler, de nem a számítógép.

— Az alkalmi munkákból származó jövedelmemmel egyelőre ki tudom egyenlíteni a számláimat, illetve a legszükségesebbeket megvásárolni, de „luxusra” már nem telik belőle. Ezért lenne nagyon jó, ha sikerülne egy állandó álláshoz jutnom, amely mellett talán még a jelenlegi munkámat is el tudnám végezni, ily módon kiegészítve a keresetemet. Mert előttem az élet, családot szeretnék alapítani, megteremteni az otthonunkat, és ehhez bizony pénzre van szükség. Egy ismerősömmel létrehoztunk egy céget, amely a számítógépek javítására szakosodott, ugyanakkor alkatrészeket is árusítunk, sőt autókat javítunk, autómosodát működtetünk, utasokat szállítunk bel- és külföldre egyaránt. Nem riadunk vissza, ha akadályba ütközünk: csak dolgozunk, kiszolgáljuk a hozzánk bizalommal fordulókat, mert ahogy nekünk a pénzre, úgy nekik a kifogástalan szolgáltatásra van szükségük. Jó lenne, ha az állam némiképp megkönnyítené a magánvállalkozók helyzetét, nem pedig azon fáradozna, hogy az irreálisan magas kamatokkal ellehetetlenítse a működésüket. Remélem, eljön majd az az idő, amikor nem kell könyörögni egy-egy jól fizető állásért, amikor majd megbecsülik a szaktudást és az igyekezetet — zárja a beszélgetést Kún Szabó Róbert.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..