home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ígéret, szép szó...
VITKOVIĆ Aleksandar
2013.07.03.
LXVIII. évf. 27. szám
Ígéret, szép szó...

A mezőgazdasági pályázatok határideje lassan lejár. Az embereket leginkább a területalapú támogatás érdekelte, az agrártárca ugyanis minden bejegyzett termelőnek 6000 dinár támogatást ígért hektáronként. Kivételek azok a területek, amelyek a földhivatalban legelőként vannak bejegyezve.

— Tavaly csak a szántóföldi növénytermesztőket és a burgonyatermesztőket segítette ily módon a minisztérium — mondta Ábrahám Csilla, a hajdújárási Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke. — A gyümölcstermesztők számára ez új lehetőség, korábban nem részesültek ilyen támogatásban. A napokban ezért értesítettük a gyümölcstermesztőket, hogy aki még nem adta át az igényét, az mielőbb tegye meg, nehogy lekéssen. Egyesületünk 600 fős tagságának 90%-a már benyújtotta kérvényét a minisztériumnak.
Ezzel párhuzamosan folyt a gázolaj-vásárlási támogatás kérelmezése is. A tárca 60 liter üzemanyag vásárlását támogatja minden bejegyzett hektár után. 
— Ebben a tekintetben több bökkenő is van. Az első, hogy a termelőknek először meg kell vásárolniuk a gázolajat, és csak utána fizet majd egyszer a minisztérium, a másik pedig, hogy az illetékesek csakis a NIS üzemanyagtöltő állomásán kiadott számlát ismerik el. Ez a kitétel nem felel meg a noszai és a kispiaci gazdáknak, mivel több tíz kilométert kell utazniuk a legközelebbi állami benzinkútig, a legközelebbi NIS-kút ugyanis Palicson, illetve Magyarkanizsán van. Arról nem is beszélve, hogy a belügyi szervek fokozottan ellenőrzik a traktorokat és a kapcsolható eszközöket — figyelmeztet az LTT elnöke. — Ezt a támogatást még nem kezdték kifizetni, jó hír viszont, hogy a területalapú támogatás folyósítását megkezdték. Igaz, egy kicsit nehézkesen halad a dolog, mert a kérvényeket május 7-étől lehetett átadni, és a napokban még csak a május 9-én átadottakra érkezett meg a pénz. A tárca sajnos csak kis összegeket folyósít a kincstárhoz, ezért előfordul, hogy 20 perc alatt elfogy a rendelkezésre álló összeg, ami mindössze néhány termelő kifizetésére elegendő. A gazdák nagyon türelmetlenek, korábban sokkal dinamikusabban történt a kifizetés. Ráadásul azt sem értik — ahogyan mi sem! —, hogy mi van azzal a pénzzel, amit a termelők az üzemanyagtöltő állomáson hagytak április 1-je óta?!
Ennek egy részét, pontosabban literenként 50 dinárt (40 dinár jövedéki adó + 10 dinár a NIS mennyiségi árkedvezménye) vissza kellene juttatni a gazdáknak. Mivel ez interjúnk időpontjáig nem történt meg, joggal feltételezhető, hogy valaki használja a pénzt. Az LTT elnöke nem érti ugyanis, mi az akadálya annak, hogy ezeket az eszközöket visszajuttassák a termelőknek, annál inkább, mert nem olyan támogatásról van szó, amelynek fedezetét a köztársasági vagy akár az agrártárca költségvetéséből kellene biztosítani. A termelők ezt már kifizették, és csak vissza kellene nekik származtatni.
Hogy megakadt a dolog, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy másfél hónap alatt semmi sem történt. Sokan a támogatás ellenére sem tudták megvenni az üzemanyagot.
— Sajnos nagy a pénztelenség. A kukorica ára nagyot zuhant, a tejprémiumokat sem fizetik rendszeresen a tejüzemek, sőt az átadott tejmennyiség után járó pénzzel is tartoznak a feldolgozók a gazdáknak. Mivel a termelők bevétele jelentősen csökkent, illetve késik, és egyre nehezebben tudják önerőből pénzelni a termelést, a beruházásokat, ezért sokan kénytelenek bankhitelekből fedezni a kiadásokat, ami nem jó megoldás — jelentette ki lapunknak Ábrahám Csilla, a hajdújárási Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke.
(Folytatjuk)
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..