home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Évszázados hagyományból merít a Dankó rádió
MTVA
2020.04.19.
LXXV. évf. 16. szám
Évszázados hagyományból merít a Dankó rádió

A hét jeles napjaihoz kötődő szokások, hagyományok a Dankó rádió Tudta-e? sorozatában

Amíg régen a népszokások a mindennapok részét képezték és egyfajta rendszert adtak az évnek, addig manapság ezt kezdjük elfelejteni, egyik nap követi a másikat. Ebből az évszázados hagyományból szeretne a Dankó rádió a hallgatóinak visszacsempészni egy keveset, hogy a hétköznapok szürkeségében is megálljunk kicsit és ránézzünk a naptárra. A Tudta-e? című mindennapi népzenei szótár hétfői adásaiban erre vállalkozik dr. Juhász Katalin néprajzkutató:

„Amikor tavaly elkezdtem az adásokat szerkeszteni, arra gondoltam, milyen jó lenne hétfőnként öt percet áldozni arra, hogy tudatosítsuk a hallgatókban, hol is tartunk éppen, mi az, ami az elkövetkezendő hetet különlegessé, egyedivé teszi. Ezzel egyfajta ritmust vihetünk a hétköznapokba. Ismerős dolgokról, vagy éppen különleges szokásokról hallhatnak az érdeklődők, s nem mellékesen, olyan — az adott jeles naphoz kapcsolódó — dalok, zenék is terítékre kerülhetnek, amelyek alig ismertek — árulta el dr. Juhász Katalin, a hétfői adások szerkesztője, aki azt is hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetben sok hallgató számára különösen fontos lehet ez a színes öt perc.   

Ettől az évtől a Tudta-e? sorozat hétfői adásainak, a Halmos Béla program támogatása jóvoltából már videóváltozata is megjelenik a Dankó rádió Facebook oldalán.                                                                

„A videóváltozat elkészítése az én ötletem volt, hogy a hanganyaghoz képeket is társítsunk — mesélte dr. Juhász Katalin, aki arra is kitért, hogy nagyon sok pozitív visszajelzést kapnak — „Többezren nézik meg ezeket a videókat. Tudok olyan erdélyi asszonyról, aki minden héten várja a következő részt. A legnézettebb epizód a Zsuzsanna naphoz kapcsolódó volt, amit névnapi köszöntésként is küldözgettek a világhálón. Most a járvány idején pedig sok megkeresés érkezik, hogy digitális tananyagként használnák az egyes epizódokat, és van olyan oktatási intézmény, ahol már a tananyag része lett.”

A következő hetekben a Tudta-e? sorozat hétfői adásaiban szó lesz a Szent György napi hagyományokról, a májusfaállítás szokásáról, aztán következik a Pünkösd, az úrnapi virágszőnyeg, de foglalkoznak majd az esővarázslással, és más, időjáráshoz kapcsolódó hiedelmekkel, szokásokkal is. A hét többi napján pedig a táncházmozgalomról, a magyarság és a nagyvilág sokszínű népzenéjéről tudhatnak meg érdekességeket a Dankó rádió hallgatói.

A 2017-ben indult Tudta-e? című napi népzenei szótár szerkesztői és műsorvezetői: dr. Juhász Katalin, Sebő Ferenc, Kiss Ferenc és Novák Péter.


Tudta-e? — népzenei szótár a Dankó Rádióban naponta 9.52-től és 17.52-től


Novák Péter a Kultúrházak éjjel-nappal 2018 rendezvénysorozat országos megnyitóján Budakeszin 2018. február 2-án (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..